Парламентът закри Националната служба по зърното

Парламентът закри Националната служба по зърното

© Цветелина Николаева, КапиталПарламентът закри Националната служба по зърното - специализирана административна структура към министъра на земеделието и храните. Депутатите приеха на второ четене предложения от правителството законопроект по темата, съобщи БТА.


Народното събрание предвиди в едномесечен срок от влизането в сила на закона министърът на земеделието и храните да назначи ликвидационна комисия и да определи нейните функции. Комисията ще извърши ликвидацията на закритата служба в срок от шест месеца от назначаването й. Разходите са за сметка на средствата за издръжка по утвърдения бюджет на Националната служба по зърното за 2015 г. и по бюджета на министерството на земеделието и храните, записаха депутатите.


Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи към Националната служба с имуществото и архива си преминава към Българската агенция по безопасност на храните.
Активите, пасивите, архивът, както и другите права и задължения на закритата Национална служба по зърното преминават към аграрното министерство.
В 7-дневен срок от въвеждането в експлоатация или от придобиването на правото на собственост или ползването на обект за съхранение на зърно неговият собственик или ползвател подава в съответната областна дирекция "Земеделие" по местонахождението на обекта декларация по образец за местонахождението и капацитета на обекта. На свой ред в 15-дневен срок от подаването на декларацията областната дирекция "Земеделие" извършва проверка. След това дирекцията издава удостоверение на лицето, което стопанисва обекта за съхранение на зърно, и го вписва в база данни. "


Физическите и юридическите лица, които стопанисват обекти за съхранение на зърно, подават до края на всеки месец в съответната областна дирекция декларации по образец за местата на съхранение и наличното количество зърно в тях. Документите могат да се подават и по електронен път.


Глоба от 500 до 5000 лв. за физически лица, ако нарушат правилата, предвиди Народното събрание. За юридически лица и еднолични търговци санкцията е от 1000 до 15 000 лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK