Синдикатите във ВМЗ подозират, че заводът се води към фалит

Синдикатите във ВМЗ подозират, че заводът се води към фалит

© Цветелина Белутова, КапиталМинистърът на икономиката Божидар Лукарски коментира пред журналисти, че засега не планира смяна на ръководството на ВЗМ - Сопот, като допълни, че "ситуацията винаги е в движение", съобщи БТА.


След участието си в българско-израелски бизнес форум, посветен на иновациите, министърът каза още, че вчера е имало среща при премиера Бойко Борисов със синдикатите от дружеството. По думите му те са имали конкретни забележки, които ще бъдат взети под внимание. Ще изчакат това, което ръководството им е дало като срок за работа на цялата площадка в Иганово, и напрежение няма да има, заяви министърът.


Според КНСБ ВМЗ АД - Сопот, се води умишлено към несъстоятелност и чрез процедура по несъстоятелност се цели да се смени собствеността на дружеството. Това се изразява в позиция на Федерация на синдикатите от военно-промишления комплекс към КНСБ, съобщиха от пресцентъра на синдиката.
КНСБ смята, че в момента във ВМЗ - Сопот, се извършват само кадрови промени, угодни на някого, както и "проверки", анонсирани в публичното пространство, за резултатите от които до настоящия момент никой не е уведомен, пише в позицията.


От конфедерацията се опасяват, че поради липса на нормален производствен процес оправданието от мениджърския екип, че не могат да се извършват ремонти на основни машини и съоръжения, а оттам и невъзможността за производство на краен продукт, няма да има възможност да се изплатят заплатите и осигуровките на 2500-те оръжейници в дружеството и ще бъдат загубени трайни работни места.


Изразяваме тревога, че след два-три месеца ВМЗ АД - Сопот, ще изпадне в производствено-технологичен и финансов колапс, и заявяваме позиция, че това може да бъде преодоляно чрез ново и професионално ръководство на дружеството, се посочва в позицията.


Синдикалното ръководство и синдикалните членове на КНСБ в дружеството заявяват своята готовност със синдикални и граждански действия да защитят бъдещето на сопотската оръжейница, своите работни места и хляба на семействата си, допълват от КНСБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK