Депутатите записаха в закона новия фонд за електроенергийна сигурност

Създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е първата стъпка към либерализация на пазара, каза след края на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

© Анелия Николова

Създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е първата стъпка към либерализация на пазара, каза след края на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова.Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Закона за енергетиката, с които се създава фонд "Сигурност на електроенергийната система", съобщи БТА.


Фондът ще набира средства, с които НЕК да изкупува електроенергията от централите на възобновяема енергия (ВЕИ), топлофикационните и заводските централи и ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марца-изток 3".


Парите в него ще идват от вноска от 5%, която всички електропроизводители и вносители на електроенергия трябва да отчислят от приходите си. Според изчисленията на КЕВР това означава около 211 млн. лв. приходи на година. 
Фондът ще се ръководи от петима души, като председателят ще се назначава от министъра на енергетиката, гласуваха депутатите. Членове на управителния съвет на фонда ще бъдат по един представител на министерствата на енергетиката, на финансите и на околната среда и двама представители на производителите на електрическа енергия.


Създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е първата стъпка към либерализация на пазара, каза след края на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов припомни, че законопроектът цели намаляването на административните разходи в държавните предприятия и да се преодолее тарифният дефицит така, че да няма поскъпване на електрическата енергия както за населението, така и за бизнeса. По думите му чрез Фонда "Сигурност на електроенергийната система" ще се попълни тарифният дефицит. Според Николов не би трябвало да има увеличаване на цените на тока заради фонда.


Направени бяха и промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, свързани с насърчения за енергийни обекти с комбиниран цикъл и индиректно използване на биомаса, от чието общо тегло животинският тор е не по-малко от 60 на сто. Насърчението ще се прилага, само ако производителят на електрическа енергия от възобновяеми източници докаже, че е регистрирал животновъден обект по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската дейност най-малко три години преди датата на подаване на заявлението за присъединяване и притежава определен брой регистрирани животни, както и птици, от животинския тор на които се произвежда 1 кWh електрическа енергия на ден. С редакционна поправка на Делян Добрев беше даден едногодишен срок (до 1 юли 2016 година) да бъдат довършени започнатите инвестиции в биоцентралите.


Валери Симеонов от Патриотичния фронт коментира,  че с промените, свързани с възобновяемите източници от биомаса, е дадена възможност да се увеличи дефицитът на НЕК, като се дава възможност още една година "тарикатите около ГЕРБ да си направят централи на оборска тор".


Дебатите в пленарната зала продължиха повече от шест часа, като по искане на председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) работното време беше удължено, специално за да се гласуват всички текстове от законопроекта. Така след публикуването на текста в "Държавен вестник", което се очаква да стане в петък, Комисията за енергийно и водно регулиране ще може да предприеме мерки за промяна в цените на тока от 1 август. Председателят й Иван Иванов по-рано днес се ангажира поскъпването да е по-малко от очакваното. 

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Парите в него ще идват от вноска от 5%, която всички електропроизводители и вносители на електроенергия трябва да отчислят от приходите си. "

  Абсолютен нон-сенс, ще взимат по 5% и от най-добре платените централи, и от най-зле платените, за да покриват част от цената на най-добре платените! Ама точно "болен здрав носи"!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Хм...
  А що не се споменава, че американските централи няма да плащат тези 5%, щото противоречало на сключеният с НЕК договор, в смисъл , че всяка промяна на финансовите условия в течение на срока на договора ще е за сметка на ...НЕК ?!?!

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хоп, още една купичка за папкане...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело

  ...''Създаването на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е първата стъпка към либерализация на пазара, каза след края на заседанието министърът на енергетиката Теменужка...''

  Чудесно.
  Събират се пари от едни участници на ''пазара'' за да се дадат на други участници на същия ''пазар''.
  Това е либерализация по европейски образец...
  Очаквам президентът на републиката да обяви края на реформите в енергийния сектор...като разбира се отново напомни на мучащите коя от всички е ''най-добрата енергия...''


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK