Работодателите свикват нов протест срещу цените на тока

Работодателите свикват нов протест срещу цените на тока

© Надежда Чипева, КапиталНедоволни от последните промени в Закона за енергетиката, четирите национално представителни работодателски организации свикват нов протест срещу цените на тока. Той ще се състои на 29 юли от 11 часа. 


Ръководствата на Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара,
търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците  са убедени, че въпреки ангажимента на правителството и Народното събрание добавката "задължение към обществото" ще нарасне двойно, а българският бизнес не може да поеме такъв разход. 


Предишният протест беше на 26 юни, когато стотици предприятия спряха работа за час. Тогава беше постигнато съгласие поскъпването на тока да се отложи с месец, а междувременно да се потърсят резерви, включително и чрез законодателни промени. Вчера парламентът ги гласува окончателно на второ четене и се очаква утре - петък, 24 юли, те да бъдат публикувани в "Държавен вестник", така че енергийният регулатор да има време до 1 август да пресметне новите тарифи на тока. Според работодателските организации обаче, законодателните промени са силно орязани спрямо договореното, а между тях са се промъкнали и лобистки поправки. 
"Тази седмица станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент. Видяхме как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса въпреки милиардни дефицити за преференциални производители и изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г.! Нещо повече, нашите протести бяха използвани за запазване на дефицитите", се посочва в декларация на четирите организации. 


Наредбата за намаляване на тежестите от ВЕИ ще се забави, докато бъде нотифицирана от ЕК и дори тогава ще облекчи частично само големите предприятия, пишат работодателите. При запазване размера на всички останали компоненти, които формират предложения размер на добавката "задължения към обществото" крайната цена ще остане непоносимо висока, продължава обръщението.


Българският бизнес не може да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките. Не искаме да спираме производства, да губим конкурентоспособност, постигната с огромни инвестиции и тежък труд. Затова сме готови на протести и защита на нашите интереси. Това са интересите на българската индустрия, на цялата икономика на България без оглед на размера на предприятията, заявяват четирите работодателски организации.


Четирите бизнес сдружения напомнят, че изпълнителната и законодателната власт са поели ангажименти по следните искания:

 • Запазване на сегашната цена на добавка "задължение към обществото" до пълното разкриване на резервите в електроенергетиката и причините за натрупаните дефицити;
 • Незабавно приемане на пътна карта за преструктуриране на сектора и реформи за отстраняване на всички фактори, които водят до неефективно управление;
 • Задълбочено обсъждане на резултатите от законодателните промени, както и на резултатите от разкритите нарушения и намалени разходи в сектора, и тяхното отразяване при определяне на новите ценови добавки за стопанските потребители.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 957 Весело

  "Васил Велев: Всяка година от енергетиката се краде 1 милиард лева"
  Питайте Бойко и Тр Тр ЗАЩО присъединяваха!
  Вчера същите приеха закон за привилегии за "ВЕИ на оборски и човешки тор"-дословен цитат от приетото от депутатите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Не само няма да направят нищо , ами ще ви задължат да плащате още повече.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1054 Весело

  Това с биомасата е върхът на л.......ната!
  Очаквам контрапротест на новите производители на ток - с материала в ръце

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  "... Четирите бизнес сдружения напомнят, че изпълнителната и законодателната власт са поели ангажименти ..." ...!

  Я бе, не на бате Бойко тия номера! Той си държи на думата, от сутринта, до обяд! Може и до вечерта в редки случаи...! Нали за това, толкова го обичат хората!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Всъщност повишаване на цената на тока примерно с 10% за едно малко предприятие не може да качи себестойността на продукцията с 10%, тъй като ел.енергията е само част от включените консумативи за изработка на единица изделие.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3313 Неутрално
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Все вашите интереси,а нашите интереси?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK