Работодателите от енергетиката са против отлагане на новите цени на тока

Предприятията, работещи в енергийния сектор, също са част от бизнеса в България. Ние осигуряваме хиляди работни места за български граждани, редовно плащаме данъци и участваме в редица инициативи, свързани със социални мерки и подпомагане," напомнят представителите на енергийните компании.

© Юлия Лазарова

Предприятията, работещи в енергийния сектор, също са част от бизнеса в България. Ние осигуряваме хиляди работни места за български граждани, редовно плащаме данъци и участваме в редица инициативи, свързани със социални мерки и подпомагане," напомнят представителите на енергийните компании.Работодателите от енергийния сектор се разграничиха от национално представителните бизнес организации, които днес на съвместна пресконференция настояха за отлагане на новите цени на електроенергията, които се очакват от 1 август. Подобно решение ще бъде катастрофално за вече дисбалансираната електроенергийна система, предупреждават представителите на бранша.


"Ние, долуподписаните работодатели в енергийния сектор, част от нас членове на КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, подкрепяме усилията на изпълнителната власт и на Комисията по енергийно и водно регулиране за стабилизиране на енергийния сектор в България", пишат в декларация мениджърите на енергийните компании, след като по-рано днес КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП обявиха, че свикват в сряда - 29 юли, национален протест срещу новите цени на тока.


"Предприятията, работещи в енергийния сектор, също са част от бизнеса в България. Ние осигуряваме хиляди работни места за български граждани, редовно плащаме данъци и участваме в редица инициативи, свързани със социални мерки и подпомагане", напомнят представителите на енергийните компании.
Според тях "ново забавяне на ценовото решение за периода август 2015 г. – юли 2016 г. от страна на регулатора ще доведе до нарастване на дефицита в системата до неконтролируеми нива, допълнителна междуфирмена задлъжнялост, забавяне на процесите по либерализация на електроенергийния пазар и интегрирането му в общия европейски пазар на енергия и цялостна дестабилизация на икономическите процеси в страната". 


Работодателите в енергетиката заявяват, че подкрепят всички легитимни политики за реформа в сектора, които се основават на добрите европейски практики и призовават решенията в енергийния сектор да се взимат само след диалог, при спазване на европейското и българското право и зачитане нормалната икономическа логика, тъй като само така ще бъде защитен обществения интерес.


Те посочват, че преди да започне подготовката на цялостен пакет законови промени, с които всички дружества на българския пазар да подобрят дейността си, е необходимо да бъде изработен нов модел за въвеждане на конкурентни и работещи пазари (на едро, дребно, за капацитети и балансиращ), да се намерят пътища за борба с енергийната бедност, нови механизми за насърчаване на производството от ВЕИ, за модернизиране на мрежите и въвеждане на утвърдени в Европейския съюз практики и норми.


Декларацията е подписана от Асоциацията на топлофикационните дружества в България, Асоциация "Хидроенергия", Българската ветроенергийна асоциация, Българската фотоволтаична асоциация, "ЕВН България", "ЕЙ И ЕС България", "Енерго-про", "Контур Глобал", сдружението "Съюз на производителите на екологична енергия - BG", "ЧЕЗ България". 

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vencho80
  vencho80
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Точно така настройте бизнеса един срещу друг и държавата ше дръпне ))

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Браво.
  "Ние, долуподписаните работодатели в енергийния сектор, част от нас членове на КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП, подкрепяме усилията на изпълнителната власт и на Комисията по енергийно и водно регулиране за стабилизиране на енергийния сектор в България".Втора партизанска чета подкрепя увеличението.

 3. 3 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Никакво увеличение докато не се реформира системата, сега все едно да наливаш вода в бездънна каца.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Ама мОла Ви се, то всеки иска, ама на Вас все не Ви стига бе. Накрая ще вземем да купуваме от Румъния и ще Ви приседне.

 5. 5 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Ще вдигнат цените, защото някой трябва да покрие дефицитите, образуващи от консуматорските малцинства и други тарикати.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 6. 6 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "majorman":

  Ако вдигнат цените, на фирмите вече ще стане по-изгодно да си произвеждат тока сами.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Да се разправят с Домусчиев, той мъти водата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  А ако хората се вдигнат на бунт, тези работодатели на кого ще продават скъпата си електроенергия?

 9. 9 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#5] от "majorman":

  Цените се вдигат, защото подчинената на БСП и ДПС КЕВР системно е налагала цени, които са популистки/нереалистични, докато същевременно цялата система е в състояние на пред-колапс, което пък от своя страна пречи на правенето на каквито и да е реформи.

  Да направя аналогия, която всеки човек гледам Спешно отделение ще разбере, в момента енергийната система на България е като един човек на операционната маса, чието сърце почти е спряло още преди да се почне операцията. Има 2 избора - да му се бие инжекция (да се налеят пари) и да се започне операцията (реформи) или да го оставим да умре.

  Разбира се в България ще се направи третия вариант - цените ще се увеличат, а БСП и ДПС ще продължат да си въртят милиардните схеми (годишно) докато обвиняват чрез медиите си електроразпределителните дружества

 10. 10 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Прескъпите ВЕИ-та и скъпите Марици

 11. 11 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Гледам днес петрола падна на 53 $ за барел.
  Та се чудя - в друг свят ли живеем?
  Да ви ....

  Попътен вятър в главите!
 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#11:"Читателят"]Та се чудя - в друг свят ли живеем? [/quote]
  Аха, в света на мутрите

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Толкова години,популистки се работи в енергетиката.Отрасълът потъва,те намаляват цените,бизнеса трупа печалби.Сега ще разберат по трудния начин,каква е цената на тока и кой колко трябва да плаща.

 14. 14 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#9] от "alex2":

  Нали ГЕРБ , го забъркаха тоя проблем , бе фуражка.Докато са усетите , че и едните и другите ви лъжат икономиката ще се срине.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 15. 15 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "Tru Soulja":

  Схемите се създадоха в периода 2003-2009, ГЕРБ просто ги пренасочиха към себе си.

  Аз не гласувам за и не подкрепям мафиотската стуктура ГЕРБ.

 16. 16 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#15] от "alex2":

  Така си мислиш именно ГЕРБ сключваха договорите с ВЕИ-тата.Ако приемем , че началото е 2003 , края още не се вижда схемите продължават и до днес.Трябва всички да излезем на протест.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 17. 17 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Този бизнес от енергетиката първо да върне 3те милиарда дето са подкупвали шефовете на НЕК и тогава да приказва.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 18. 18 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Определени бизнеси са си ресурсоемки и ако сме загрижени за екологията само вдигането на себестойността на дадено производство в България няма да реши проблема, а просто ще премести заводите в държавите, ценящи повече заетостта. Това рабира се не означава, че не трябва да натискаме фирмите да произвеждат повече с по-малко потребена енергия. Просто трябва да си изясним какво точно, защо го искаме и да сме готови да платим цената, а в момента управниците ни за пореден път решават частично само финансовата задлъжнялост на НЕК.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#4:"442"]Накрая ще вземем да купуваме от Румъния и ще Ви приседне.[/quote]
  След поскъпването промишленият ток в Румъния ще е по-евтин.
  http://www.nsi.bg/bg/content/11502/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B8%D0%BF-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

 20. 20 Профил на alex.p.ivanov
  alex.p.ivanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tru Soulja":

  Не говоря само за договорите с ВЕИ-тата.

  Те са проблем, но са просто най-новият проблем от самовъпроизвеждащата се система на източване и корупция. И дори не са най-голямото източване, което се е случвало.

  Сега ГЕРБ правят същото с прочиствателните станции между другото, но медиите мълчат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK