За малките ВЕИ е по-оправдано да спрат работа при новите цени на тока, обявиха от сектора

За малките ВЕИ е по-оправдано да спрат работа при новите цени на тока, обявиха от сектора

© Красимир ЮскеселиевОколо 400 малки фотоволтаични централи, построени с европейско финансиране, са изправени пред фалит заради промените в Закона за енергетиката, приети през юли, съобщава БНТ.


Според представителите на сектора с поправките се намалява цената на произвежданата от тях енергия с близо 80 процента. От Българската фотоволтаична асоциация заявяват, че ако промените не бъдат отменени, ще търсят подкрепа от европейските институции.


"За нас ще бъде икономически по-оправдано да спрем да работим, защото няма да можем да изплащаме разходите, които имаме, и очакваме от октомври голяма част от зелените централи в България да спрат да работят", коментира пред телевизията Меглена Русинова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Петър Лазаров е един от 400 собственици на фотоволтаични централи, който се страхува, че ще загуби бизнеса си. Според последните промени в Закона за енергетиката от възобновяеми източници на производителите с европейско финансиране ще спре да се плаща по преференциална цена, каквато до момента са ползвали. Така вместо 55-60 стотинки на киловатчас за произведена енергия те ще получават между 10 и 15 стотинки.


"Приходите август месец са ми варирали винаги около 7-8 хил. лева, сега очаквам приходи с новото решение – 700 лева. Осигуровките ми са 300-400, 200 – за счетоводител, за поддръжка, застраховки, оперативни разходи, няма да стигнат парите… да не говорим за погасяване на кредита", казва той.

От асоциацията посочват и че е пагубно за сектора решението да бъдат ограничени часовете, в които произведената зелена енергия се изкупува на преференциална цена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK