Трудовата инспекция започна проверки на агробизнеса

От 21 юли работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

© Георги Кожухаров

От 21 юли работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.От началото на август Главна инспекция по труда започна интензивни проверки в селското стопанство за спазване на трудовото законодателство.


Ще подлежат на контрол както фермерите, несключили еднодневни трудови договори за прибирането на реколтата, така и сключвалите, ако размерът на стопанството им предполага наемане на повече работна ръка. 


Инспекторите получават информация за регистрираните земеделски производители и за размера на стопанствата им от Министерството на земеделието и храните.
От 21 юли работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, за прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. С едно лице могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни в рамките на една календарна година.


Инспекцията припомня, че новите трудови договори се заверяват и регистрират в дирекциите "Инспекция по труда" по местонахождение на обработваемата площ в два екземпляра с един и същ уникален идентификационен номер. Единият се съхранява от работодателя, другият се предоставя на работника, който трябва да го представи на проверяващите по време на проверка. Договорите се заверяват срещу платежни документи, от които е видно, че работодателят е платил авансово по сметки на НАП осигурителни вноски за фонд "Пенсии", "Трудова злополука и професионална болест", за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.).


Според предоставените от НАП данни, за август трябва да се заплатят 4.87 лв. за нает за един ден. 


Новият трудов договор не се регистрира в НАП, не се подава уведомление и за прекратяването му, тъй като той изтича с края на работното време.  Плащането става в края на всеки работен ден срещу разписка, неразделна част от образеца.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Да се постараят малко повече с проверките, че не ми се ядат безбожно скъпи зеленчуци,натъпкани с пестициди

  danitoledov
 2. 2 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Този вид агробизнес е основно в малките общини.
  Там всички са или роднини, или комшии или имат друга връзка.
  Изненадваща проверка от ГИТ там няма как да се направи.
  А ако пратят проверяващи от друго място, то те могат да проверят само предприятия с адрес.
  Не виждам как ще хукнат из полето да дирят парцелите с лавандула, плодове, зеленчуци или лозя.

 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Проверете житарите в Добруджа. Имат десетки милиони, но все хленчат, че реколтата била слаба и искат от държавата...

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  На умрЕло куче нож. Като са толкова курназ, да тръгнат по строежите, ама там апат.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  ммм, трЪгнали за домате, а... значи са приключили с "падналото" готелче на Гергов

 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  защо в Румъния , Гърция В ЕС всичко е уредено точно в агробизнеса и цените на продукцията не скача в пъти от производител до пазара и хората са тотално осигурени и нямат сметка да крият данъци ,а тук е точно обратното , защо този бизнес правен от хиляди никой не го проверява ,никой не го контролира ,никой в него не плаща почти никакви данъци и осигуровки ,само в една малка община в която работя и си плащам редовно данъците ,само на местната борса и пазар работят поне 400 души производители с доходи по над 30-40-50000 лв ,за няколко месеца ,които никой не ги проверява ,не са дори здравно осигурени и не плащат никакви данъци ,защо ..........

 7. 7 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#4:"442"]На умрЕло куче нож. Като са толкова курназ, да тръгнат по строежите, ама там апат.[/quote]
  Именно ! Няма да се занимават на места където се въртят милиони, тръгнали на земеделци и селяни, които едва свързват двата края и децата им емигрират масово, заради безработица, там да ги тормозят. Дедото на село с диви работници ли да се занимава да преберат царвицата или да търси счèтоводството, договори да прави.

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#2] от "fras":


  [quote#2:"fras"]Не виждам как ще хукнат из полето да дирят парцелите с лавандула, плодове, зеленчуци или лозя. [/quote]
  От друга страна,ако тръгнат...може пък да хванат някой крадец с каручка?

 9. 9 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  На "аграрите" да им прегледат отново субсидиите по Еврофондовете, а не да ги гъделичкат с Договорите-еднодневки...

  Форумът е в будна кома...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK