Световната банка ще помага за либирализацията на енергийния пазар у нас

Световната банка ще помага за либирализацията на енергийния пазар у нас

© Министерство на икономикатаПредставители на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на Световната банка (СБ) подписаха договор за консултантски услуги, в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи БТА.


Консултантските услуги на международната финансова институция предвиждат цялостен преглед на финансовото състояние на българския енергиен сектор и набелязване на стъпки за преминаване към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия до края на годината.


"Вярвам, че навременното подписване на споразумението ще позволи бързо и качествено представяне на доклада на Световната банка, който ще помогне на правителството да подготви своята стратегия за финансовото стабилизиране на сектора и за определяне на политиките за либерализацията му", каза Блага Джурджин, постоянен представител на банката за България, която подписа договора от името на институцията. "Вярвам, че както и досега, банката ще представи продукт от най-високо качество", добави тя.
"Споразумението ще даде основата за либерализирането на енергийния пазар, като имаме амбицията то да се случи в много кратки срокове", каза след подписването Жаклен Коен, изпълнителен директор на БЕХ. По думите му докладът на банката ще даде отговор не само за либерализирането на пазара, а и за обективен анализ за състоянието на сектора.


"Договорът е много важен за нас, защото е свързан с един от най-важните приоритети на правителството в сектор енергетика - либерализацията на пазара", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


"Малко сме поизостанали в сравнение с останалите страни-членки на общността, но предимство е, че ще видим какви са най-добрите практики и какво от тях ще е най-полезно за българския процес на либерализация", добави тя.


По думите й подписването на днешното споразумение е най-важната стъпка в процеса на либерализация, тъй като ще се избере най-подходящия модел, по който това да се случи, след като се разгледат и анализират няколко варианта, с техните предимства и недостатъци.


Основна задача на банката е да анализира финансовото състояние на сектор "Енергетика", с фокус върху НЕК и нейното състояние след либерализирането на пазара, посочи министърът. Тя отбеляза, че банката трябва да предложи и подходящ компенсаторен механизъм, който да предотврати генерирането на нов дефицит в НЕК, след либерализацията.


Министър Петкова подчерта, че енергийното министерство и правителството стоят твърдо зад този проект, ще съдействат с всичко необходимо, което включва и законодателни промени до ноември, които да са основа за либерализирането на енергийния пазар.


Подписаният договор е за срок от шест месеца, като след три месеца от банката ще представят междинен доклад. Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  Какво значи тази дума "либирализацията "?

 2. 2 Профил на february
  february
  Рейтинг: 409 Весело

  "Световната банка ще помага за либирализацията на енергийния пазар у нас"

  Честито на либиралити!

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Както вече обясниха либерализация не означава по-евтина ел. енергия. Та тогава ще има дежурно обяснение че пазарът определя цената!

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  КАКВА е стойността на този договор и ще се калкулира ли в стойността на тока ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Чaкaйте сегa СБ не кaзa ли ,че бех трябвa дa се зaкрие

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на february
  february
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#1] от "daskal1":

  Шегуваш ли се?! Ами, значи "по-такова".Нещо от тоя род.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Весело

  До коментар [#1] от "daskal1":

  същото като либерализАция ама някак си ПО-ПАЗАРНО И СКЪПО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Абе да попитам Може пък да е местен/регионален акцент с друго разбиране?

 9. 9 Профил на february
  february
  Рейтинг: 409 Весело

  Не мога да се въздържа:
  Кажи ми,сестро от Дневник,дей духът на Кире Либиралу?А?!

 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Подписаният договор е за срок от шест месеца, като след три месеца от банката ще представят междинен доклад. Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни."Много важно е от заинтересованите страни да има и граждански организации.

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Че досега не беше ли либерализиран? Всеки си правеше каквото му хрумне. Продадоха тецовете на американците и сключиха възможно най-заробващите договори с тях, Създадоха за нула време огримен ВЕИ сектор, като го раздадоха на свои хора и сключиха с тях възможно най=неизгодните за потребителя 30 годишни договори. Чуя ли за енергетика, си представям само корупция, шуробаджанащина и рекет. Тези едва ли ще внесат нещо ново в либерализирането. Просто ще вземат едни пари за консултантски услуги и ще си идат. Консултантските услуги от страна на ЕС са един цивилизован начин да ни измъкват парите, които ни дават уж безвъзмездно.

 12. 12 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2515 Весело

  Когато не ни помагаха и не ни либерализирха ... тока беше по-евтин Що така ... не знам ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Направо ми настръхнаха космите. Ще се купуват фотоволтаични панели, поне топла вода да има бол.

 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Бойте се от Световната банка и когато носи договори за 6 месеца!
  В в 90-те силно "промотираха" преструктурирането на НЕК ЕАД и приватизация на енергетиката и привличане на "чужди" инвеститори за поевтиняване и подобряване на услугите за населението, в резултат на което само за периода 1988-2004 цената на "тока на народа" подскочи таман три пъти!!! от 6 на 17.6 ст/кВтч.....

  Трябва и да признаем че Световната банка беше "твърдо" против хамериканските инвестиции в енергетиката у нас (Марица изток 1 и 3) у нас....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "Основна задача на банката е да анализира финансовото състояние на сектор "Енергетика", с фокус върху НЕК ..."
  То това вече го знае всеки средностатистически българин,3 милиарда минус.

 16. 16 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  някой колега от Варна да каже.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Под либерализация аз разбирам всеки имот, или група имоти, да си имат собствена малка централа и да НЯМАТ НИЩО ОБЩО С МАФИОТИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Любопитно

  До коментар [#10] от "chicago514":

  а каква е СТОЙНОСТТА !?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на brother
  brother
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#1] от "daskal1":

  сигурно има нещо общо с либидото

 20. 20 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Тази т.н. либерализация е просто слагането на още едно междинно звено по веригата. Как може да има либерализиран пазар при положение че има 1 кабел? Всякакви ЕРП, каса и сега междинни търговци са всъщност тунеядци, които само гледат какво да дръпнат от веригата. Полза от тях - никаква. Затова вече подготвят, че цента щяла да се вдига. И за какво е такава либерализация като цента ще се вдига?

 21. 21 Профил на brother
  brother
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#12] от "dark'star":

  защото се поддържа евтин изкуствено...нищо, че сметката пак ще я платят данъкоплатците, но със закъснение

 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В Германия производителите на ел.ток са частници и цената на ел. ток за домакинствата не се контролира от правителството, освен за фирмите. Те ползват някакви огромни намаления, уж Германия като експортна държава да може евтино да експортира стоките, произведени в Германия. Франция бил най-големият пазар на немските стоки. Както и да е, става дума за разлика от евроцентове, в Баден-Вюртемберг струва киловата 28 стотинки плюс месечна такса. В моят годишен наем ми влиза 320€ за ел.ток, отделно за парното. Но печеля доста над средните заплати в България, позволявам си от време на време и отдих в Испания, там ми е много евтино

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 466 Гневно

  Тия постоянно "консултират" за всичко у нас. Няма други такива пенкилери, дет` се вика - и Бойко не е чак такъв специалист, като тях. Чудя се в чий ли хотел... пардон, джоб, потъва това консултиране.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 24. 24 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До скрт:-) точно обратното е няма да има ново звено по веригата ' а ще отпадне държавното 'с което всички политически партии злоупотребяват и му трупат дъ,лгове които ги плаща матряла/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 25. 25 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#13] от "442":
  Повече от киловат нямаш право да ползваш - трябва да го продаваш на НЕК

 26. 26 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Кърйе?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#18:"КМЕТ В СЯНКА"]а каква е СТОЙНОСТТА !?[/quote]За каква стойност става въпрос,не разбрах добре въпроса.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#27] от "chicago514":

  на този договор каква е стойността ? или цената или хонорара или възнаграждението ! дано разбереш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ей, пак измислиха схема за голямо крадене! Ккаво толкова има в една либерализация бе педита!?!? Създаваш закон който даво.а право на всеки енергиен оператор да продава енергия на територията на цялата страна и оставяш пазара да покаже дали става!? Ама те не та не! Ойк не ставало! Как не става бе джанъм става и още как но, въпроса е!?!? Кой колко ще крадне!?!? Нали!!! Никой и пет пари не дава за народа! Че, му се разтакова таковото за има няма 3 петилетки!?!?!?

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 30. 30 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#28:"КМЕТ В СЯНКА"]на този договор каква е стойността ? или цената или хонорара или възнаграждението !Аз откъде да знам,ако ти знаеш сподели.

 31. 31 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Дупе да ни е яко. В момента чета "Политически разследвания" от В. Катасонов и ето статия точно по темата. Трябва да откраднат нашите ресурси и това е силната енергетика. За справка "либералните" американски ТЕЦове заради които плащаме все по-скъп ток.

  Too much цензура Баце.
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  уточнение

  След като пазарът определи цената,
  следва обяснение*.

  След обяснението, в пазара ще бъдат допуснати
  Техни Величества Клиентите.

  _________________________
  *обяснението не е окончателно.
  пазарът си запазва правото за пост-фактум погнозно
  планиране, регулиране, ценообразуване и фактуриране.

  До коментар [#3] от "telqk":
  Както вече обясниха либерализация не означава по-евтина ел. енергия.

  Та тогава ще има дежурно обяснение
  че пазарът определя цената!

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  25 Години Свободно Честване на 10 Ноември

  Беше и е. Четвърт век.

  Раздържавяват другари.
  Стари и млади.

  До коментар [#11] от "proza":

  Че досега не беше ли либерализиран?

  Всеки си правеше каквото му хрумне. Продадоха тецовете на американците и сключиха възможно най-заробващите договори с тях, Създадоха за нула време огримен ВЕИ сектор, като го раздадоха на свои хора и сключиха с тях възможно най=неизгодните за потребителя 30 годишни договори. Чуя ли за енергетика, си представям само корупция, шуробаджанащина и рекет. Тези едва ли ще внесат нещо ново в либерализирането. Просто ще вземат едни пари за консултантски услуги и ще си идат. Консултантските услуги от страна на ЕС са един цивилизован начин да ни измъкват парите, които ни дават уж безвъзмездно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK