Световната банка ще помага за либирализацията на енергийния пазар у нас

Световната банка ще помага за либирализацията на енергийния пазар у нас

© Министерство на икономикатаПредставители на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на Световната банка (СБ) подписаха договор за консултантски услуги, в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи БТА.


Консултантските услуги на международната финансова институция предвиждат цялостен преглед на финансовото състояние на българския енергиен сектор и набелязване на стъпки за преминаване към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия до края на годината.


"Вярвам, че навременното подписване на споразумението ще позволи бързо и качествено представяне на доклада на Световната банка, който ще помогне на правителството да подготви своята стратегия за финансовото стабилизиране на сектора и за определяне на политиките за либерализацията му", каза Блага Джурджин, постоянен представител на банката за България, която подписа договора от името на институцията. "Вярвам, че както и досега, банката ще представи продукт от най-високо качество", добави тя.
"Споразумението ще даде основата за либерализирането на енергийния пазар, като имаме амбицията то да се случи в много кратки срокове", каза след подписването Жаклен Коен, изпълнителен директор на БЕХ. По думите му докладът на банката ще даде отговор не само за либерализирането на пазара, а и за обективен анализ за състоянието на сектора.


"Договорът е много важен за нас, защото е свързан с един от най-важните приоритети на правителството в сектор енергетика - либерализацията на пазара", каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


"Малко сме поизостанали в сравнение с останалите страни-членки на общността, но предимство е, че ще видим какви са най-добрите практики и какво от тях ще е най-полезно за българския процес на либерализация", добави тя.


По думите й подписването на днешното споразумение е най-важната стъпка в процеса на либерализация, тъй като ще се избере най-подходящия модел, по който това да се случи, след като се разгледат и анализират няколко варианта, с техните предимства и недостатъци.


Основна задача на банката е да анализира финансовото състояние на сектор "Енергетика", с фокус върху НЕК и нейното състояние след либерализирането на пазара, посочи министърът. Тя отбеляза, че банката трябва да предложи и подходящ компенсаторен механизъм, който да предотврати генерирането на нов дефицит в НЕК, след либерализацията.


Министър Петкова подчерта, че енергийното министерство и правителството стоят твърдо зад този проект, ще съдействат с всичко необходимо, което включва и законодателни промени до ноември, които да са основа за либерализирането на енергийния пазар.


Подписаният договор е за срок от шест месеца, като след три месеца от банката ще представят междинен доклад. Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK