Държавата няма да вземе дивидент от БЕХ за 2014 г.

Държавата няма да вземе дивидент от БЕХ за 2014 г.

© Велко Ангелов, КапиталДържавата няма да вземе дивидент от печалбата на БЕХ за 2014 г. Решение за това е взела министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Със средствата от индивидуалната печалба в размер на 239.445 млн. лв. е бил увеличен капиталът на дружеството, а останалите 26.605 млн. лв. от печалбата са постъпили във фонд "Резервен". С увеличението капиталът на дружеството става общо 3.188 млрд. лв., съобщава в днешния си брой "Капитал daily".


От Министерството на енергетиката посочват, че увеличението на капитала на БЕХ с размера на печалбата е допустим вариант и е положителен сигнал към всички международни институции.
С увеличението на капитала на практика 100% от печалбата на БЕХ остава в холдинга.


През миналата година правителството се разпореди отчисленията за дивидент да са 70% от печалбата на консолидирано ниво. Така от печалбата си през миналата година БЕХ плати на държавата само 20.508 млн. лв., а с останалите 336.719 млн. лв. беше увеличен капиталът му.


През 2012 г. холдингът внесе цялата си печалба за 2011 г. като дивидент на държавата, което се отрази негативно на дружествата в БЕХ и утежни задълженията им поради липсата на свеж финансов ресурс. С цел да ги облекчи БЕХ оформи тези задължения като заеми. През 2013 г. пък вноската на холдинга в държавния бюджет беше близо 206 млн. лв.


Увеличението на капитала на БЕХ може да се обясни и с влошените финансови резултати на холдинга за 2014 г. Според консолидирания отчет дружеството е реализирало загуба за миналата година в размер на 274 млн. лв., което е увеличение от 13 пъти спрямо 2013 г., пише изданието.


Една от основните причини за създаването на БЕХ от правителството на тройната коалиция, а след това запазването му и по време на управлението на ГЕРБ е, от една страна, че структура с подобни активи може по-лесно и по-евтино да получи финансиране, а дружествата в него могат да се подпомагат взаимно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK