Държавната "Мини Марица-изток" търси кредит, за да плати заплати

Държавната "Мини Марица-изток" търси кредит, за да плати заплати

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВДържавната компания "Мини Марица-изток" е обявила обществена поръчка, в която търси краткосрочно мостово финансиране до 20 млн. лв. Сумата е необходима за изплащане на заплати и осигуровки, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".


Въпреки че на хартия дружеството е на печалба за полугодието, то е в началото на омагьосан кръг на задлъжнялост - НЕК дължи пари на централите в региона, които пък няма как да са изрядни към мината. Държавното дружество е вторият по големина корпоративен работодател в страната със своите 7130 служители, допълва изданието.


В обявената поръчка се посочва, че минната компания се нуждае спешно от средствата, защото е в невъзможност да плати заплатите на служителите си. Приходите не са достатъчни за разплащане с доставчици, банки и кредитори. 
Според финансовия отчет на дружеството за първите шест месеца на годината търговските му и други задължения са 155 млн. лв., от които 101 млн. лв. са просрочени. Отделно като краткосрочни пасиви дружеството има още близо 145 млн. лв., от които 110 млн. лв. са към свързани лица.


Паричните средства към средата на годината са 946 хил. лв. при 2.5 млн. лв. за същия период на миналата година. В същото време разходите за заплати за шестмесечието са 104.5 млн. лв., като това е най-големият разход на дружеството. Така излиза, че средно на месец са нужни 17.5 млн. лв. за заплати и търсеният заем ще свърши работа само за един месец.


От края на изтеклата година компанията се опитва да си осигури кредит, но принципалът Български енергиен холдинг (БЕХ) отказва да издаде корпоративна гаранция. Така намеренията за получаване на четири кредитни линии с лимит от общо 73 млн. лв. се провалят.


Покана за участие в процедурата е изпратена до четири банки - Сосиете Женерал Експресбанк, ОББ, Сибанк и Търговска банка Д.


Към момента обаче то не е финализирано, тъй като все още се търси заем, с който НЕК да се разплати.


Друг голям длъжник на минното дружество е "Брикел" на Христо Ковачки, което към средата на годината има просрочени 50.6 млн. лв., макар за това да няма обективни причини. Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" дължи 43 млн. лв., от които 41 млн. лв. са забавени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK