Щетите от взрива в Тянцзин може да са "значително" над предварителните оценки

Щетите от взрива в Тянцзин може да са "значително" над предварителните оценки

© Kim Kyung-Hoon, ReutersЗастрахователните обезщетения след смъртоносния взрив в Тянцзин може значително да надхвърлят официалните разчети, предупреди рейтинговата агенция Fitch.


Най-малко 114 души загинаха, а други 700 бяха ранени при взрива миналата седмица.


Жителите настояват за компенсации, а производствените процеси на много от фирмите в региона бяха спрени, предаде Би Би Си.
Хиляди души трябваше да напуснат домовете си, след като бяха открити токсични химикали във въздуха след взривовете в десетото най-натоварено пристанище в света. Следи от нервнопаралитични газове са открити на мястото на експлозиите, съобщи днес централната телевизия в Китай.


Въз основа на информация от официалните китайски медии банка Credit Suisse оценява, че загубите за застрахователите могат да възлязат на 1-1.5 милиарда долара.


Рейтинговата агенция Fitch предупреди, че разходите може да бъдат много по-високи.


"Плащанията вероятно ще нарушат финансовата реализация на компании от региона, както и на тези, които са акумулирали висок риск в засегнатите райони. Големите разходи може да направят взривовете една от най-скъпите катастрофи за китайския застрахователен сектор през последните няколко години", коментират от Fitch.


Ако прогнозите се сбъднат, изплатените суми ще представляват около 5% от капитала на акционерите на шестте водещи застрахователни компании, които са действали в Тянцзин, преценяват от Fitch.


Местните китайски застрахователи се очаква да понесат най-голямата част от разходите.


Щетите от взрива в Тянцзин може да са "значително" над предварителните оценки


Разследването на причината за взрива все още продължават и щетите все още се анализират. През последните дни беше арестувано ръководството на фирмата, където са се съхранявали химикалите, и се появиха съмнения дали фирмата е имала валидни разрешителни за целия период на дейността й.


Oсвен действителните щети няколко фабрики в близост до мястото на взрива спряха дейностите си и също биха могли да претендират за компенсации.


Японският производител на автомобили Toyota каза, че повече от половината производствен капацитет на компанията в Китай ще бъде засегнат най-малко до сряда.


Компанията обяви, че е спряла всичките три производствени линии в завода си в близост до Тянцзин, която може да произвежда до 530 000 автомобила годишно.


От компанията заявиха, че може да отклонят превозите си през пристанищата Шанхай и Далиан заради тежките повреди на пристанището в Тянцзин.


Хиляди внесени коли на Volkswagen, Toyota, Hyundai и Renault, паркирани в близост до мястото на взрива, са били повредени при експлозията.


Операциите на Panasonic, логистичната фирма Singamas Container Holdings и на американския производител на селскостопанска техника Deere & Co. също са били нарушени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK