За да се докаже картел при горивата, някой от участниците трябва да натопи останалите

За да се докаже картел при горивата, някой от участниците трябва да натопи останалите

© Цветелина Ангелова, КапиталДоказването на картел става много трудно, обикновено, ако някой от участниците в него се окаже недоволен и натопи останалите. Това коментира пред Би Ти Ви говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов. Той подчерта, че такъв е и световният опит.


Гаврилов коментира темата във връзка с подозренията за съществуващ картел на пазара на горива, какъвто КЗК изследва. В хода на разговора бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира, че "да имаш бензиностанция в България е шест пъти по-печелившо отколкото в западния свят" и че "средният марж за богатия свят е около 5-10 стотинки на литър гориво, а в България е 30-40 ст. за литър". "Лятото бяха извънредно надути цените, за да се приберат най-много пари от хората. Предвиждам, че цената на горивото ще падне до под два лева, където й е мястото", прогнозира Трайчо Трайков.


"За да има картел, трябва да докажем, че тези фирми са обменяли информация", коментира Марио Гаврилов. По думите му е много трудно да се събере информация за картел, която да послужи успешно пред съда. "Ако от КЗК решим да влезем в една компания да проверим документите й, съдът информира тази компания предварително", допълни той.
"От КЗК ще изследваме маржовете, но нямаме правомощия да кажем на някого защо продава на по-висока цена", каза Гаврилов. Той предложи с промяна в закона да се въведе и сериозна лична наказателна отговорност за управителите и собствениците на компании, участвали в картел.


В интервю за БНТ министърът на икономиката Божидар Лукарски каза, че при извършени 1000 проверки в бензиностанциите нарушенията, свързани с отчитането на горивото, са около 1%, а тези с качеството - около 7 на сто. Той подчерта, че нарушителите са в цялата страна. Лукарски изрази надежда, че Народното събрание ще попълни дупките в закона, така че да позволи на КЗК да действа по-ефективно. 


Очаква се днес в страната да се проведат протести срещу високите цени на горивата. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK