Осигурителните прагове нарастват със 7.8% на сто за близо 1 млн. души

Договореното увеличение ще залегне в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г.

© Анелия Николова

Договореното увеличение ще залегне в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г.Средно със 7.8% ще се повишат минималните осигурителни доходи през 2016 г. за икономическите дейности, в които работодателите и синдикатите вече постигнаха споразумения, съобщи Българската стопанска камара.


Представители на бизнеса и синдикатите в 39 бранша, в които работят 956 хил. души, са постигнали съгласие за конкретното увеличение по сектори. Съгласието обаче обхваща по-малко от половината от икономическите дейности и от броя на работещите.


Тези, които не са постигнали съгласие, имат срок до 10 септември да го направят. Ако това не стане, министърът на труда Ивайло Калфин ще определи процента на нарастване административно. Практиката е да се налага постигнатият при преговорите среден процент, а и самият Калфин застъпва мнението, че възнагражденията в България трябва да растат и че това е полезно за икономиката.
БСК съобщава, че засега най-голям е скокът в праговете за заетите в производство на мелничарски и нишестени продукти – 18.1%. Там средният осигурителен доход се увеличава с повече от 100 лв. Сериозен е ръстът също при пощенските и куриерските дейности – 17.6%. Въпреки това обаче там средният праг догодина ще бъде едва 427.60 лв.


Двуцифрени са увеличенията също в производствата на дървен материал и мебели, на изделия от слама, на хартия и картон, на електрически съоръжения, както и във всички видове строителство.


Социалните партньори са се договорили за още две икономически дейности – "Горско стопанство" и "Хотелиерство, ресторантьорство, туристическа агентска и операторска дейност", но точните данни за тях все още не са огласени.


Засега не се очаква постигане на съгласие в производството на безалкохолни напитки, минерални и други бутилирани води. В същото време работодателите са приели изцяло синдикалните предложения в икономическите дейности "Производство на мелничарски продукти, нишесте и нишестени продукти", "Производство на готови храни за животни" и "Производство и преработка на месо от домашни птици".

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8986 Неутрално

  Това ''минималните осигурителни доходи '' на нормален език се превежда като такса за право на работа в България.... честито - повишава се!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Повече пари за крадене!

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9211 Неутрално

  Минималната заплата скоро ще е като средната в някои отрасли.

 4. 4 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Нищо бизнеса ще плаща за да плащаме на учителите!!!!Велико просто.А къде новаторството в цялата държава,къде остана изобретателността на европееца!Последните 10г европа последно измисли Скайп !!

 5. 5 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Направо 100 % от дохода да отива в крадливите чиновници. Там те, роднините им и приближените им фирми да решават къде ще отидат парите и на кой ще дават да яде и да обяваме комунизма за построен. Какъв друг коментар да напише човек на поредното "леко" увеличение на данъчната тежест.

 6. 6 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 670 Разстроено

  До коментар [#4] от "gembirdkz":
  Приятелю , ако не си разбрал на учителите трябва да се плаща много .За да нямаме такива премиери като Борисов , и такива министри като Лукарски , и най важното такова население което да ги избира .

 7. 7 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Трябва да си пълен олигофрен, за да кажеш, че с повишаването на осигурителната тежест ще стимулираш нечии доходи

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 498 Неутрално


  Явно държавата смята, че е по-добре плащащите осигуровки да понесат по-голяма тежест, вместо да почне да си върши работа и да си вземе дължимото от сивия сектор.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Много работодатели от реални,а не сивия сектор осигуряват работещите в техни фирми при условия,които те са договорили с определено дружество.Примери колкото искаш.А си взел собствено решение,а си аут.Същото се отнася и за здравните осигуровки - за задължителното "доброволно" осигуряване.

  Tony
 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Българите са природно интелигентни хора и никога не биха си учредили такава държава,каквато сега им се предлага.

 11. 11 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Като чета тези простотии-договорили се синдикати и работодатели,направо мисля ,че още сме в социализъма и комунизъма.

 12. 12 Профил на Tsvetan Vuchkov
  Tsvetan Vuchkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вместо да се реже от огромната администрация, държавата ще ни взима още повече... най-социалната мярка е данъците да се свалят, а не да се дигат - ама в бг дясното е само на теория на практика такова нещо няма...

  www.pravanachoveka.com
 13. 13 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#6] от "lout66":

  Приятелю нз какво си учил,но на много от моите преподаватели им беше все тая за дисциплина и за оценки и трябваше да ходя на допълнителни уроци за да мога да получа по адекватно обучение!Защото на държавната хранилка НЯМА оценка на преподавателите,ако се сработиш с екипа преподаватели се сработиш и си перфектен,ти замазваш те ти замазват и всичко е наред,пример най-очеваден беше училището в кърджалийско където беше на 6-място по успех миналата година,а сега е на 300 и някое си!Това какво ти говори?

 14. 14 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 561 Весело

  Честито поредно увеличение на "данък труд" на всички!

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#13] от "gembirdkz":
  Не съм учил , и затова сега пиша по форумите .
  А за останалото , пак за недоучили министри става въпрос.
  И не е въпросът в дипломите ,а това да можеш да избереш полезното за държавата а не полезното за себе си .
  В света има много примери за успешно основно , средно и висше образование , опита на успешните държави трябва да се краде .
  Но ние българите имаме една много лоша черта ,всички казваме .
  -Не ми давай акъл , дай ми пари .


 16. 16 Профил на Lord
  Lord
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Искат си хората ниски заплати, защото така се било стимулирало предприемачеството, пък после реват че нямали пари.... Ха да ви е честито. Даже най-добре съвсем да разкараме минималната заплата, че те по малките градчета чорбаджиите се чудят хептен как да не плащат на матряла, че да имат повече пари да си купуват Мерцедеси и да си водят любовниците на шошинг - и така ще им е още по-лесно, че иначе от кумова срама трябва да платят едни 300 лева...

 17. 17 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#5] от "primaxm":

  Осигуровките не отиват в ръчичките на крадливите чиновници, а в НОИ. С тези осигуровки се плащат пенсиите, т. нар. първи стълб на осигуряването. Част от осигуровките отиват в лични партиди на родените след 12.1959г.
  С повишаването на минималните осигурителни прагове не се повишават подоходните данъци /дори намаляват/, защото облагаемият доход е разликата между брутните заплати и платените осигуровки /за сметка на осигурения/
  Понякога се получава минималният осигурителен доход да е по-висок от брутната заплата, тогава осигуровки се плащат върху прага и остават по-малко пари като нетна заплата /разбира се, ако не става дума за скрит доход/
  И преди да напишем нещо, защо не размислим дали разбираме от темата, по която пишем, за да не ставаме много смешни, а ?

 18. 18 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam":

  Не разбрах, кое точно не разбрахте от това, което съм написал, че ми обяснявате като на ученичка елементарни неща. Докато осигуровките отиват в общ кюп то те попадат в крадливите ръчички на държавните служители. Нека да не се правим на умни, а да бъдем обективни. Осигуровките в този си вид са чисти данъци. Или Вие знаете колко ще ви е пенсията и на колко години ще се пенсионирате, ако плащате определени осигуровки?!? Едва ли, защото и всички експерти на НОЙ да хванете, няма да могат да ви отговорят на този въпрос. Няма смисъл да коментираме втория стълб, защото само преди няколко месеца правителството се опита да прибере и тези пари в общия кюп, като прибра от здравната каса през 2011-та. Няма никаква гаранция, че в следващите години няма да го направи или че няма да вдигне възрастта за пенсия до 99 години. Няма да коментираме и че работим по социалистически кодекс на труда и че в никоя съществуваща държава няма задължителни осигурителни прагове, а много малко останаха и с минимална заплата, която предимно се изпозлва за база за правене на сметките на тези чиновници.

 19. 19 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#17] от "daam":

  Опс, пропуснах липсата на плащане на пълен размер на осигуровките на държавните служители, но за сметка на това дотации на НОЙ от държавата. Явно няма желание, да се знаят публично заплатите и особено бонусите вземани от въпросните служители. Парите така или нначе се дават, но тези дотации се изтъкват всеки път, като дефицит в касата и нужда от още по-високи осигуровки и увеличаване на възрастта за пенсиониране. Колко удобно. Ако държавата плащаше в пълен размер осигуровките на служителите си НОЙ нямаше да е в дефицит и на "дотации". Май за 2015 беше предвидено това начало на пълното плащане, но случайно изпадна отново от дневен ред в последните "реформи". Също да включим и инвалидните пенсии, които изобщо не трябва да са в НОЙ и които всички ние плащаме....изморих се вече да обяснявам. нали сте специалист, знаете ги тези неща.

 20. 20 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Темата е важна и обществено значима! Но голяма част от коментарите са меко казано, на махаленско ниво.Като нямат компетентност или отношение към материята, някои много държат да докажат, че за тях да си прост, озлобен неудачник или полуграмотен тъпанар от крайните квартали е привилегия!

 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 840 Любопитно

  Минималният осигурителен доход на продавач консултант е по-висок от заплати на редица категории труд в държавни и общински администрации с висше образование.
  Оборотът в търговията в последно време се увеличава символично, затова пък минималният осигурителен доходс по 20%. Затова и магазинчетата затварят или плащат едно на работещите там и такса работник/МОП/ на държавата. А тя отчита че и на работника му плащали съответно. Кого лъжат.

 22. 22 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#19] от "primaxm":

  Абсолютно съм съгласен с написаното. И за осигуровките на държавните служители, и за инвалидните пенсии. И за осигуровките в НОИ /без й/. Според мен сега приетото увеличаване на осигуровките за ДОО /не от сега - с 2%/ е неадекватно решение на проблема. Трябваше да се увеличи процента за ДЗПО /ако въобще нещо се увеличава/. Обясненията написах, заради това, че коментирахте данъци, а осигуровките, все пак са осигуровки, отиват на различни места, изчисляват се по различен начин, имат различни функции.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#18] от "primaxm":

  "в никоя съществуваща държава няма задължителни осигурителни прагове"

  Няма прагове, но има минимален размер на осигуровката/застраховката било за пенсия или здраве.
  Отделно, праговете - минимален и максимален, не са проблем сам по себе си. Може и с тях, може и без тях, но е хубаво да има някаква публичност за различните отрасли.
  Проблем е системата - безотчетност (специално обезщетенията по болест), превилегии (специално пенсиите - уж солидарна, пък с превилегии), начинът на начисляване (сега плащаме здравна осигуровка на ДОД и върху пенсионната осигуровка. Както и пинсионно осигуряване на ДОД и на здравната). Не на последно място идиощината за разпределение осигуровките между работник и работодател. А всъщност работодателя плаща всички, и заплата, и осигуровките. Но различния начин на изчисление намаля с 10% разполагаемия доход на работниците в сравнение с държавните служители.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#19] от "primaxm":

  "липсата на плащане на пълен размер на осигуровките на държавните служители, но за сметка на това дотации на НОЙ от държавата"

  Това не е вярно. Държавата плаща всички осигуровки на държ. служители: пенсионна (17.8%), здравна (8%), общо заболяване и майчинство (3.5%), безработица (1%), трудова злополука (до 1%). Последните три не са задължителни за самоосигуряващите, меринджеите в управителните бордове и президентите на микро-, нано- и пико-фирми.
  Вярно е, че мин. финът не ги превежда регулярно всеки месец и в точния размер, но след 16 - 24 сконтирания и десконтирания на НАП юни месец следващата година се осигуровките са точни.

  Държавната субсидия към НОИ е два вида. Едното е идиотщината на тройната коалиция за 12% съосигуряване от държавата ( към 2.5 млрд. лв. по памет). Другото са целеви субсидии към 1.5 млрд. лв. (народни пенсии за активните борци било против фашизма, било против комунизма, ако и да е спорно за наличието на тези идеологии у нас), за лечение и обезщетения на осигуряваните от държавата (съпруги на рейнджъри-мисионери, дипломатически семейства и други хайлязи по международни норми).

 25. 25 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#24] от "wanderer":

  Сигурен съм, че държавата не плаща цялата сума на осигуровките, а някъде около 50 %, при това започна да плаща спрез последните 2-3 години, преди това не плащаше нищо. Спомням си ясно как Калфин обясняваше, че към 2025-та щели да наваксат постепенно с покриваните проценти и да започнат да плащат пълния размер, но това отпадна и отиде май за към 2035.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#25] от "primaxm":

  Да не бъркаш здравните с социалните към НОИ?
  Държавата плаща 50% от минималната здравна осигуровка за неосигурените лица - пенсионери, деца, учащи се и разни "мисионери" зад граница. За 4.6 млн.души плаща 0.97 млрд. лв. Но за държ. служители, включително "шапкарите", плаща 8% верху брутната заплата.
  Ако в нещо искаш да упрекнеш държавата, то е, че превилигированите категории труд плащат макссимум 25 г осигуровка и ползват 25 г. А другите плащаме 40 г. и ползваме до 15 г. Е, който Бог го е дарил със здраве, може да се води, че ползва повече.

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2838 Весело

  Представете си следното - бай Иван работи за 400 кинта, но осиг. му праг е 600 кинта и плаща 130 кинта данъци, остават му 270 чисто. Осиг. праг се вдига с 8%, но по закон заплата му може да не се променя, защото е повече от МРЗ - 380 кинта. Така новия осиг. праг на бай Иван е вече близо 650 кинта, а новите му осигуровки са малко над 180 кинта - така взятъка на бай Иван се увеличава с малко повече от минус 10 лева и вече получава чисто малко по-малко от 260 лева. Бай Иван е горд, че е дарил (поредните), пари за каузата KLETA MAJKA BALGARIA!

  I'm back... for now.
 28. 28 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2838 Весело

  До коментар [#9] от "Free person":

  Mного (да не кажа всички), от реалните работодатели въобще не са ги питали за увеличението.

  [quote#00:"Статията"]Представители на бизнеса и синдикатите в 39 бранша, в които работят 956 хил. души, са постигнали съгласие за конкретното увеличение по сектори. [/quote]

  I'm back... for now.
 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2838 Весело

  До коментар [#16] от "Lord":

  Лесно става - колкото получаваш, толкова се осигуряваш. Ако в примера в ком. 27 бай Иван се осигурява на 450 лева и толкова получава (дал съм му 50 лева повишение), то данъците му стават под 100 лева, а на работодателя му под 200 - в сравнение с 360 при недоразумението осиг. прагове да не са вързани към получаваната заплата.

  I'm back... for now.
 30. 30 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#22] от "daam":

  За да се увеличи нещо, то нали трябва да се обясни и защити защо е нужно увеличението. Дори в магазина като пазаруваш, си купуваш само ако искаш нещо и си харесаш от предложеното. Бас хващам, че не могат да защитят разпределянето на данъците дори да бяха 2%. Съгласен съм да ги вдигнат, но поне да има нещо насреща. А не да вдигат осигуровките със 7% и 5%, а да не добавят същите проценти към размера на бъдещите пенсии.

  I'm back... for now.
 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#28] от "Deaddark":

  "реалните работодатели въобще не са ги питали за увеличението."

  Така е, но принципът е прост - не може "социалната помощ" да е по-висока от минималното възнаграждение. С него се преследва:
  - елиминиране на пишман-работодателите;
  - елиминиране на мерака да се живее на "социал";
  - изпълнение на международни обвързаности (помощи за бежанци например, 180 евро, която да е по-малка от минималния трудов доход)
  У нас, най-ниската социална помощ е социалната пенсия от 167 лв. месечно. Такава пенсия би получавал (за 15 г.) човек, който е работил 40 г. при 17.8% осигуряване върху 360 лв. месечен доход.
  Ако минималната издръжка на живот се повиши (заради инфлация, приемане на европейски или други стандарти) на 250 лв., социалната пенсия не може да е по-ниска от 175 лв., което съответства на минимале трудов доход от 425 лв. месечно. И това е само теоритично. Ако се отчете реалността (пенсионен живот не 15 г., а 22 г.; другите осигуровки, особенно здравната от 8%, ДОД от 10%; рискът от безработица), то МРЗ трябва да е към 600 лв. месечно.

 32. 32 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  MРЗ трябва да е 500 евро месечно, за да се говори за стандарт на живот и да има устойчивост на икономически сътресения.
  Но в държавата на далаверата, дето всеки андрешко се цани работодател, за да цоца малко трохи от субсидии, дето баницата я ядат министрите и техните фирми; няма да се оправят нещата.
  Важното е андрешкото да е шеВче на косачите на новото гоУф игрищИ и да Фали голЕмото шеВче от парламента.

  I'm back... for now.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK