С промени в акцизите кабинетът предлага горивата за отопление да поскъпнат, а евтините цигари - не

С промени в акцизите кабинетът предлага горивата за отопление да поскъпнат, а евтините цигари - не

© Надежда Чипева, КапиталПравителството одобри законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и предлага на Народното събрание да го приеме. С него се предлага повишение на акциза за горивата за отопление, за да няма стимул те да се използват като моторни. Друга промяна цели цигарите от най-ниския ценови клас да не поскъпват значително през следващите три години, за да не се насърчава контрабандата. 


От увеличението на акцизните ставки за горивата за отопление държавата очаква да получи допълнително 71 млн. лв. Целта е предотвратяване на възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторно гориво, информира правителствената пресслужба.


"Ще прекратим порочната практика за злоупотреби с горивата за отопление и с маркираните горива, ще съберем митата и акцизите и през разходната част на бюджета ще компенсираме всички, които имат нужда" – коментира премиерът Бойко Борисов по време на заседанието. От разпространената част от стенограмата се разбира, че премиерът е казал още: "Това е тема, която ще ощети група хора… Досега никой не е посмял да бръкне в тази рана, а се правят страхотни злоупотреби", коментира премиерът.
Правителството предлага включването на изричен текст, даващ право пълненето на втечнен нефтен газ в бутилки, предназначен за използване като гориво за отопление, за който акцизът е заплатен, да не се извършва в данъчен склад. Поради това се премахва забраната за пълнене на втечнен нефтен газ в бутилки в станции за зареждане на моторни превозни средства.


Ако Народното събрание одобри текстовете, както се предлагат, притежаването на над 40 ръчно свити цигари ще е забранено. Целта на тази промяна е да се подобри контролът на митниците над контрабандата на тютюневи изделия, пояснява пресслужбата. 


Друго изменение е свързано с промени в структурата на акциза на цигарите, чрез която се очаква най-евтините цигари да запазят цените си възможно най-дълго или да поскъпнат минимално докато цените на скъпите да се вдигнат. 


България има срок до 1 януари 2018 г. за достигане минималните акцизни ставки за ЕС. Съобразено с това, в законопроекта се предлага специфичният акциз да бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Едновременно с това на няколко стъпки се изменя пропорционалният акциз: 38% от продажната цена за 2016 г., 40% от продажната цена за 2017 г. и 42% от продажната цена за 2018 година.


С тази промяна кабинетът очаква приходите в бюджета да не пострадат, докато най-евтините цигари да поскъпнат минимално. Очакваният максимален положителен ефект за бюджета за периода 2016-2018 г. е в размер на 119.323 млн. лв., ако потреблението се запази, каквото е сега, пояснява пресслужбата. 


По време на заседанието финансовият министър Владислав Горанов е изтъкнал, че сега България е на трето място в ЕС по най-висока тежест в ниския клас предлагани цигари след Малта и Великобритания. 


"Следва да се има предвид, че по този начин се избягва огромният натиск към потребление на контрабандни цигари, който се проявява обикновено при увеличаване на акцизните ставки, като най-ниските ценови класове до средните няма да бъдат подложени на такъв натиск за увеличение, което ще даде възможност за запазване на пазара на ниво на изсветляване, какъвто успяваме да го поддържаме в последните месеци. Това е водещият мотив за една подобна промяна", казва Горанов пред колегите си, се вижда от стенограмата. 


"За съжаление, нашето акцизно законодателство е така настроено, че разчитаме на много голяма част от приходната част от постъпления от акциз върху тютюна. Ако с времето склонността към употреба на тютюн намалее в България, ще има възможност и ще се наложи да преструктурираме приходната част на бюджета, за да не разчитаме до такава степен на този приходоизточник. Но засега, при сегашната данъчна система, разчитаме значително като процент от общите приходи на постъпленията от акциз върху тютюневите изделия", допълва министърът.


Въвежда и мярка за прекратяване на практиката от недобросъвестни лица, имащи задължения към агенция "Митници", да заобикалят заплащането на дължимите публични вземания чрез прехвърляне на дружеството - длъжник на безимотни лица и създаване на нови дружества, които да осъществяват дейност по закона, информира пресслужбата. Въвежда изискване да не се издават лицензи и удостоверения на лице, чиито собственици, управители, прокуристи и мажоритарни съдружници или акционери са или са били към момента на възникване на задълженията собственици, прокуристи или мажоритарни съдружници или акционери членове на органи на управление или контрол на лица с неуредени публични задължения, събирани от митническите органи. 

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Любопитно

  ''Поради това се премахва забраната за пълнене на втечнен нефтен газ в бутилки в станции за зареждане на моторни превозни средства.'' - ако правилно разбирам вече всеки може да пълни пропан бутан от колонка ?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Абе тея се превръщат в Олигарски 2. Има ли едно решение, което са взели през последната година, което да не обслужва олигархията?

  "Друга промяна цели цигарите от най-ниския ценови клас да не поскъпват значително през следващите три години, за да не се насърчава контрабандата. "

  Егаси тъпия довод! Понеже границата ни е разградена, митничарите корумпирани, циганките с торбите по пазарите, борбата с корупцията зарязана, ТА ДАЙ ДА махнем акцизите на цигарите на олигархията, за да си въртят спокойно бизнес.

 3. 3 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Щом и до ръчно свитите цигарки опряхме........

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 4. 4 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 503 Весело

  Населението да разбира намека.
  Управляващите не мислят, че ще забогатее скоро и му оставят да се "топли" с евтини цигари.

  Или може на студено, но с пушек на ефтинджос табак от лафка.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Цигарите са по-важни от отоплението на училищата. Пълно безсилие, много е трудно да се контролират тези дето работят с безакцизни горива, мнооого.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Пеевски Likes this!!!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 703 Неутрално

  момчета и момичета, прогнозирам избори!

 8. 8 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Крайно време е хората, които пушат, да се замислят за какво дават десетки/стотици левове всеки месец. Вредите на вашето здраве и на това на близките си и финансирате хора от типа на Пеевски или големи бездушни корпорации ламтящи за пари.
  https://www.youtube.com/watch?v=6UsHHOCH4q8

 9. 9 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#3:"klatikurti"]Щом и до ръчно свитите цигарки опряхме........ [/quote]

  БОСТАН и тютюнопроизводството им трябва да се храни.

 10. 10 Профил на _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Е нормално, нали д(п)с на бкп на кгб държи долнопродните кингс табако и булгартабак. Сега остава да ударят едно рамо и на винпром пещера с токсичните алкохоли, понеже не е редно само едни другари ака червени перачи да се подкрепят, а други не.

 11. 11 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  КОЙ произвежда евтини цигари в България
  КОЙ е собственик на производителя
  КОЙ управлява държавата
  (пунктуацията е пропусната умишлено)

  Before Sunrise (Richard Linklater)
 12. 12 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Целта е от тук от там да започнат да запълват малко по-малко бездната наречена КТБ. Ние , с нашите данъци, такси, осигуровки и т.н., плащаме пладнешкия грабеж на група нагли мошеници които ,за съжаление, никога няма да бъдат осъдени защото в БГ няма съдебна система, а имитация на такава.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  Мат'рялът да се вземе в ръце,защото нуждите на властта растат,а темпото на захранване все същото.
  [quote#0:"статията"] да бъде намален от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Едновременно с това на няколко стъпки се изменя пропорционалният акциз: 38% от продажната цена за 2016 г. [/quote]
  Една проста сметка показва,че от пакет цигари от 4,50,държавата ще прибира 0,75 лв.ДДС +1,40 лв. специфичен акциз +1,71 лева пропорционален.Общо 3,86 лева.За останалите 0,64 лева да се борят производители и търговци.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Днеска правителството само прай кефа на бандитите ( цял ден решения за концесии и акцизи ), а КОЙ има за цел всеки български граджанин да му е абонат всеки месец с десятък ( може и повече ) - цигарки, вестници, лотарийни билети, ефирна телевизия и т.н.. Данъци на глупака.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Злоупотребите с "боядисаните горива" са елемент от организираната престъпност, с който не може да се справи нито Германия, нито Англия, а пък когато гърците закъсаха за пари, второто или третото условие в списъка реформи беше да се забранят в Гърция. Както се казва, те самите си знаеха, че не могат да се справят в собствените си държави, какво остава за гърците.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 16. 16 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1127 Любопитно

  Законопроекта крещи, че властта е окована във веригите на тютюневата мафия... А КОЙ ръководи въпросната Мафия...???

  Форумът е в будна кома...
 17. 17 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е да бе какъв е тоя абсурд? Цигарите срещу, които се въведе забрана, с цел намаляване на тютюнопушенето и последващите заболявания ще останат с непроменена цена, за сметка на горивата.

 18. 18 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#2] от "Дундурук":

  "Тоа пъ" още си мисли че има някаква съществена разлика между Ореха и Боко освен кои са действащите наши хора... Вземи се в ръце, човеко..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1772 Любопитно

  Според мен, високият акциз на цигарите е развил "направи си сам цигара" до огромен обем и тарикатите с фабриките са започнали да губят пазара. Ограничават до 40 цигари и свалят акциза на онези в магазина, но нито дума за затягане на границата срещу контрабанда. Онова с поскъпване на горивата за отопление, идва като компенсация на бензинаджиите, че ще им резнат част от печалбата та да се свалят цените на бензина предизборно. Ако искаха да правят нещо нормално, щяха да притиснат Лукойл като румънците, а не да пипат цените за хората. А можеше просто да запушат дупката за източване на 2 милиарда ДДС...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Задава се поредното недомислие.
  Забраната за пълнене на бутилки на колонки беше от съображения за безопасност. При липса на контрол при пълнене ще се увеличи броя на взривените бутилки.

 21. 21 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#18:"ostin22"]"Тоа пъ" още си мисли че има някаква съществена разлика между Ореха и Боко[/quote]

  И ти си прав.

 22. 22 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Тамън се чудих докога "елитните" цигари на Пеевски и кампани ще държат цената на парламента,а те наще хубавци готвили да вдигат евтините цигари,че да няма конкуренция.

 23. 23 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Поправката Булгартабак!
  все пак Булгартабак е важен коалиционен партньор на Министерство на финансите

 24. 24 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 276 Неутрално

  "притежаването на над 40 ръчно свити цигари ще е забранено. "

  Това безумие ми е убягнало. Демек данъчни и полиция ще щурмуват на хората къщята? Примерно, по подозрение, че се съхраняват повече от 40 къса свити цигари?
  И ще можем да спираме всеки на улицата, по същата причина?
  И с няколко подхвърлени цигари на обща стойност 1-2 лева да си осигурим рушвет?

  Познавам хора, които си свиват цигарите за седмицата през уикенда. И са им повече от 40.

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Нещо лафкаджиите - милиционери ги нема под тая статия, що ли...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на lev36472706
  lev36472706
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някой реално да е против и нещо да направи!? Ако чрез форумите ставаха нещата , щяхме да цъфтим, та и да връзваме! Да върви веселбата!

 28. 28 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Понеже сиромах човек е жив дявол, ще се увеличи контрабандата.

 29. 29 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#25] от "Darth Plagueis":
  Кой пита, този дето цяла сутрин развяваше червения байряк и викаше ура пред МОЧА. Замълчи малко и не се излагай ( не че ти е за пръв път)

 30. 30 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#0:"статия"] Поради това се премахва забраната за пълнене на втечнен нефтен газ в бутилки в станции за зареждане на моторни превозни средства.[/quote]
  Абе тия гербавите наистина са изперкали? Толкова ли бързо забравихте трагичните случаи с пренапълването на бутилките по бензиностациите, ве? Няма да казвам, че сте идиоти, щото ше ме баннат..

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#29] от "shileto":

  За МОЧА не знам. Моята политическа сила има ясна оценка на този ден и я заяви смело. Герб обаче нема такава. Що ли..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#29] от "shileto":

  Ни са прай, щото още носиш каскета и зелените чурапи. Комуне пребойдисано

 33. 33 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#31] от "Darth Plagueis":
  Какво оценка, след задълбочен лабораторен анализ и консултации с една партиина секретарка. Такава оценка си я чул само ти и миячите на епруветки

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8877 Неутрално

  Не трябва да се удря "Кой" по никакъв начин.Идват избори,а на мама вестниците са многобройни.

 35. 35 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 656 Неутрално

  [quote#8:"Х"]Крайно време е хората, които пушат, да се замислят за какво дават десетки/стотици левове всеки месец.[/quote]
  Обяснявам. За пореден път ги спрях за месец и нещо. В края на периода стреса беше на степен, че малко ми оставаше да утепам някой. Запалих и мина всичко, като с магия.
  Тоест плащам ги заради тебе, и за себе си, ти да не си в моргата, а аз в затвора.
  Може да звучи грубо, но е самата истина.

 36. 36 Профил на Georgy Palpurin
  Georgy Palpurin
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Според вносителите на законопроекта:
  "С цел предотвратяване на възможностите за злоупотреби и отклонение от акцизно облагане чрез неправомерно използване на тежки и маркирани горива не по предназначение като гориво за отопление, а като моторно гориво, е предложено
  увеличаване на акцизните ставки за енергийните продукти, използвани като гориво за отопление, каквато е практиката на значителна част от държавите-членки на ЕС. "
  Според официалната информация публикувана на сайта на ЕС за втечнен газ пропан-бутан:
  "21 от 28-те страни-членки на ЕС прилагат нулеви или символични по своя размер ставки."
  Линк към файл с данните за нивата на облагане във всички страни членки: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/excise_duties/energy_products/rates/excise_duties-part_ii_energy_products_en.pdf

  Линк към становище по законопроекта изразено от бранша: http://bit.ly/1VNsVmX

 37. 37 Профил на az
  az
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Днес приключих с гласуването по избори. Щом цялата държава стана портмоне на Пеевски и майка му, няма смисъл да се напъвам.
  Да си плащат на циганите по изборите и да си се избират, и да са живи и здрави да си харчат паричките. Малко им остана още после ще видим.

 38. 38 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  след нова година рЗко ще увеличат цената на тока-либеризация и затова дигат и пр опан бутана

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 39. 39 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Поредна непазарна стъпка! Докога!!! Ами премахнета акциза и лицензите и оставете всичко на пазара. Всеки да търгува с каквото иска и колкото иска, пък който устиска...
  Е, няма да има парички за партайгеносетата, ще се появят пак бухалки и пищови, но накрая ще се кротне.

 40. 40 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3186 Неутрално

  [quote#39:"pc"]Поредна непазарна стъпка! Докога!!! Ами премахнета акциза и лицензите и оставете всичко на пазара. Всеки да търгува с каквото иска и колкото иска, пък който устиска... [/quote]
  Да ама величието на свободната търговия и пазарната икономика се крепи именно благодарение на регулациите ,акцизи , ДДС, лицензии и режими които се отреждат по право на картели и монополисти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 41. 41 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Просташко предложение,хората както са гладни,така и да студуват

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK