Завършилите професионални училища намаляват, но имат предимство на пазара на труда

Завършилите професионални училища намаляват, но имат предимство на пазара на труда

© Анелия НиколоваУчещите в професионални училища намаляват с над една четвърт през последните 15 години, а пласирането им на пазара на труда е значително по-добро, отколкото на завършилите гимназия. Това е един от изводите от изследване на Института за пазарна икономика. 


През 2000 - 2001 учебна година броят на възпитаниците на професионални училища надхвърля 191 хил. души, а  през миналата е едва 141 хил. Все пак завършилите професионално образование представляват над една трета от работната сила, а коефициентът на икономическата им активност е 67.4% през 2014 г. или с 6 процентни пункта по-висок от общо завършилите средно образование и с 13 процентни пункта по-висок от средното ниво за страната. 


Коефициентът на заетост при тях е 60.6% през 2014 г. или с 6 процентни пункта по-висок от този при завършилите средно образование и с 13 пункта над средното за страната. Безработицата също е по-ниска - 10.2%, при 11.4% средно в страната и 10.6% при завършилите средно образование, по данни за 2014 г.
 

Среднистите с професия са над 50% от работещите в три икономически дейности - добивна промишленост (59.8%); енергетика (54.7%); транспорт, складиране и пощи (52.9%). В тези три 
сектора средната годишна работна заплата е с близо 50% по-висока от средната за страната, отбелязва докладът. 
Други дейности, в които се търсят такива специалисти, са ВиК услугите, преработващата промишленост, строителството, търговията, където делът им надхвърля 40 на сто. 
 
Тези показатели поставят представянето на групата на средните специалисти на пазара на труда над тези с общообразователна подготовка и едно стъпало под висшистите, коментират авторите на доклада. 
Недостигът на кадри с професионално образование и времето и ресурсите, които работодателите и работниците отделят за продължаващо професионално образование, са основните слабости и пропуски в професионалното образование и обучение в България, смятат анализаторите от Института за пазарна икономика. През 2014 г. 15% от фирмите в промишлеността не са можели да намерят подготвени кадри, което е двойно по-висок дял от този в ЕС (7.4%). Освен това за десет години двойно се е увеличил 
броят на работодателите, които са квалифицирали допълнително работниците си.


В същото време докладът предупреждава, че получилите конкретна професия в училище обикновено по-трудно да се преквалифицират, отколкото възпитаниците на реалните гимназии. 

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  11.4 безработица за станата... алоооооооооооооо, айде актуалните данни , а а не от 3 години....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Случай от моя кратък, муден, живот. Не ме взеха на стаж във фирма "Х" тъй като средното ми образование, не било в икономическа гимназия, а не можело само с висше такова. А те търсели хора по някаква програма с бюрото по труда. Да се върна отново 9-12-ти клас да ги изкарам, че да мога да кандидатствам по такива програми ли?

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Доброто мутро-милиционерско управление на територията за последните 25 години изпразни държавицата от матрял. Сега и най-слабия ученик и най-силния знаят, че няма да работят тук, щото с минимална не можеш дори да оцелееш.

 4. 4 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "Завършилите професионални училища намаляват, но имат предимство на пазара на труда"
  Най-сетне ще оценят хората, които могат нещо смислено да вършат, а не само мениджъри, маркетинг специалисти, културолози, ПР и други лежляци. България се напълни с висшисти, които не стават за нищо, поради което се наемат на места за среднисти. Жалка картинка.

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  а къде пропуснахте комунистическият режим, от който хората бягаха с риск за живота си?

 6. 6 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Една от причината за липса на чужди инвестиции е факта, че нямаме достаъчно много и добре подготвени работнически технически кадри. За сравнение - в Германия 80% от гимназиите са с техническа насоченост, у нас само 20%. Както и по другите въпроси - у нас само се правят констатации....

 7. 7 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#6] от "dobrich":
  [quote#6:"dobrich"]дна от причината за липса на чужди инвестиции е факта, че нямаме достаъчно много и добре подготвени работнически технически кадри[/quote]

  В Перник имаше механотехникум и минен техникум , в Радомир електротехникум в които подготвяха много добре учениците.
  Сега има дръжки !
  Трагедия на доизживяване !
  След 10 години няма да има кой да може да пусне струг,фреза или борверг ,камо ли да работи на такова дзвере.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Никой неще да е работник,предпочита да е безработен

 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Не е лошо да покажете тази статия на Асен Генов . Вместо да си губи времето и да се мъчи със съчинения по история да си вади хляба , да се лови на работа по специалноста си - да пече керамика .

 10. 10 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#8] от "rosiraycheva50._":

  не братко, иска мериджей 24

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK