Бизнес съюзите влизат в бордовете на държавните енергийни дружества

Бизнес съюзите влизат в бордовете на държавните енергийни дружества

© Георги КожухаровДа бъде създаден публичен регистър на всички производства, при които електроенергията се изкупува по префренциални цени, се разбраха представители на правителството и работодателските организации, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран  от БТА. Той прогнозира, че от този регистър "ще излязат интересни и изненадващи резултати". 


Днес в Министерския съвет се състоя среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев с ръководствата на работодателските организации Кирил Домусчиев - КРИБ, Васил Велев - АИКБ и Цветан Симеонов - БТПП.


Това не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който се опитваме да поддържаме с всички заинтересовани страни, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод обявената от  бизнес съюзите готовност за нови протести, исканията за поевтиняване на тока и за оставка на шефа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. 
На днешната среща е решено представители на работодателските организации да влязат в бордовете на държавните енергийни дружества - НЕК, мините, АЕЦ, и в КЕВР. Така, по думите на Дончев, бизнесът ще помогне на държавата да установи и съкрати ненужни или раздути разходи. Нашите представители ще бъдат експерти и ще работят на обществени начала, обеща Домусчиев.


Представителите на правителството и на бизнеса са решили да се извършва постоянен мониторинг върху финансовото състояние на НЕК, тъй като, според работодателите, задълженията са неправилно изчислени. Към НЕК ще бъде създадена друга работна група от финансисти, които ще следят сметките и ще контролират ефекта от направеното в момента увеличение, поясни Васил Велев. Редно е да извършим мониторинг и да информираме регулатора, коментира председателят на енергийната комисия Делян Добрев.


На срещата е коментиран и мораториум върху нови преференции при производството на електроенергия. 


Обсъдена е и възможността да се промени законодателството така че ако производител на електроенергия с преференциална цена извърши нарушение, правото на преференция да му се отнема. 


Работна група, председателствана от Томислав Дончев, ще изработи пътна карта за реформи в енергетиката. Членове ще са ресорният министър Теменужка Петкова, министърът на финансите Владислав Горанов, Делян Добрев и представители на работодателските организации.


Представителите на бизнеса са информирали министрите за намерението си да подадат сигнал в прокуратурата за договорите с двете американски централи в "Марица изток" и във ВЕИ сектора. Те ще се срещнат и с Комисията за защита на конкуренцията заради подозирани договорки между производителите на електроенергия. 


По-късно днес работодателските организации имат насрочени срещи с представителите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и Реформаторския блок, съобщи БТА. 

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Дано най-после стане достояние на обществеността КОЙ през 2001 г.по-точно м.юни подписа предварителните договори за т.н.Американски централи с преференциални цени и кой през 2006 г./по време на Тройната коалиция/подписа окончателните договори за същите централи и утвърди преференциалните цени до 2020 г./ако не се лъжа/!И то без опция да бъдат коригирани надолу!
  Тогава Министър на енергетиката беше Дългият инкасатор Р.Овч.,но по мои данни той хитро не се е подписвал никъде,а доколкото знам договорите са подписвани от шефове на НЕК!

 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Ще им пълнят гушата за да си траят

 3. 3 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 920 Неутрално

  звучи разумно, да видим дали ще има резултати.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  На "обществени начала" значи безплатно,,нали?
  Че със заплати още повече ще затъне

 5. 5 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 337 Неутрално

  пълни глупости за да се
  задоволи разпасаното его на домусчиев.
  това е все едно да пуснеш строителните предприемачи
  да направят градоустройствения план на София.
  той иска да си запази печалбата.
  еми няма да стане по тоя начин. ще иновираш.
  не като мафиотите.

 6. 6 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 963 Неутрално

  НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ МАЛОУМНИКА МОСКОВ И ДСБ.

  Асоциацията на собствениците на аптеки алармира за подготвен, но още непубликуван законопроект на Министерството на здравеопазването, който предвижда броят на аптеките в страната да се изчислява, а не да се отварят на пазарен принцип. Това каза пред журналисти председателят на асоциацията Николай Костов, който определи документа като скандален и посочи, че подобни регулации относно търговията с лекарства на дребно никога не е имало.

  Той обясни, че заложените регулации, под предлог, че ще насърчат отварянето на аптеки в малки населени места, всъщност целят затварянето на пазара в София и по-големите градове. Решенията къде и колко аптеки да има ще се вземат от администрацията, което е остарял модел на регулация, каза Костов

 7. 7 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 222 Неутрално

  На днешната среща е решено представители на работодателските организации да влязат в бордовете на държавните енергийни дружества - НЕК, мините, АЕЦ, и в КЕВР."

  Броят на лицата, които членуват в бордовете на държавните предприятия, е конкретно число. Един от членовете е и председател, а друг е изпълнителен директор.
  Въпрос. Ще увеличат бройката или ще заменят някой?
  Въпрос 2. Ще станат ли после обществениците изпълнителни директори?
  Въпрос 3. Предстои ли раздържавяване на посочените дружества и това ли е схемата?

  Благодаря за отговорите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#6] от "Само Левски":
  който предвижда броят на аптеките в страната да се изчислява, а не да се отварят на пазарен принцип.
  ------------------------------------------------------
  Това е партенка според мен, в най-добрия случай екзотична идея, родена в нечия немита червена кратуна, която въобще няма да стигне до сериозно обсъждане.
  Стига ни пазарния рай създаден за нотариусите и съдия-изпълнителите, няма нужда от трети да вкарваме в него ....


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#3] от "ck2013":

  И кое е разумното?! Ние ще измислим ново животно - заместител на гражданския контрол и на КЕВР!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#7] от "atominfo":

  Да! Да! Да!
  И мога да ви кажа и кой ще ги купи. Имената на купувачите са посочени в статията.

  След това цената на тока ще си хвърчи нагоре, като волна птичка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 222 Неутрално

  То не е баш така с купуването ако искат после и да ги експлоатират. Преди да им се радват ще се наложи здраво "наливане" в тях. Това се предполага да ги разколебае да произвеждат "евтин ток" и да преминат към директна ликвидация.

  Малко наивни ни се явяват "бизнесмените" в последно време. Или пък смущаващо умни?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Работодателските ораганизации да би да са избрани да управляват държавата.Това е конфликт на интереси.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2608 Любопитно

  Домусчиев не беше ли един олигофрен? Той ли е най-големият разбирач ?

 14. 14 Профил на А.Стоянова
  А.Стоянова
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Днес срещата с г-н Борисов в МС, по думите на г-н Дончев, "не бяха мирни преговори, а част от перманентен диалог, който поддържаме с всички заинтересовани страни". В тази връзка бяха взети решения, за бъдещи действия за по-широк контрол на дейността в енергетиката, като публичен регистър, пътна карта за реформи и др.
  Имаше обаче очакване правителството да вземе отношение към настояването на работодателите, токът за бизнеса да поевтинее от 1 ноември. Информацията в статията "КЕВР казва до месец ще има ли по-евтин ток за фирмите", осветли от части въпроса, а именно:
  В отговор на протестиращите, г-жа Петкова изложи като причина, все още да няма информация по исканията за бизнеса, чаканата поправка на "НАРЕДБАТА за компенсиране на енергоемките предприятия", която предвижда индустриите да плащат по-малко от компонента "зелена енергия", която е част от таксата "задължение към обществото". АИКБ е изпратила писмо с изх. № 330/21. 07. 2015 г., до: МЕ, МИ, МФ и копие до: г-н Добрев и г-н Иванов, с предложение за ПРОМЕНИ в горната Наредба, удовлетворяваща бизнеса. Вече 3-ти месец МЕ мълчи, а министър Петкова, за съжаление като страничен наблюдател, уведомява че Наредбата не е готова, без никакви обяснения - кой прави промяната, защо се бави, кога ще е готова...Ако имаше "мирни преговори", може би този проблем щеше да бъде решен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK