Решението на комисията по конкуренция нарушава законите на ЕС, обявиха от Uber

Решението на комисията по конкуренция нарушава законите на ЕС, обявиха от Uber

© ReutersВърховният административен съд тепърва трябва да се произнесе по същество по жалбата на Uber срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това обявиха от компанията, на която вчера Върховният административен съд (ВАС) забрани да развива дейността си в настоящия й вид.


На практика ВАС потвърди незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на "Юбер Б.В." и "Разиер Опърейшънс Б.В.".


Определението на съда е от 23 септември и трябва да влезе в сила след уведомяването на страните. То обаче не засяга жалбата на компанията по съществото на спора. Жалбата на компанията е срещу незабавно изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията.
"В момента разглеждаме изявлението на КЗК относно услугата ни UberX", посочват от компанията. Оттам допълват, че "десетки хиляди хора вече избраха Uber като безопасен, надежден и достъпен начин за придвижване из града".


Компанията обявява, че е информирала Европейската комисия за решението на КЗК, защото смята, че то нарушава законите на ЕС.


Наличието на повече избор е от огромна полза за обществото като цяло, дори и да създава затруднения на съществуващите конюнктурни интереси, допълват оттам.


"По-големият избор винаги води до по-добро качество и по-ниски цени на услугите. Редица антимонополни органи в Европа, включително във Франция, Германия, Италия, Норвегия, Дания и Финландия, призоваха за реформи на остарелите транспортни регулации, които не са в интерес на потребителите", посочват от Uber.


Междувременно във фейсбук в сряда, 30 септември се организира протест срещу решението на съда и Комисията за защита на конкуренцията.


"След като се разбра, че КЗК и ВАС работят в полза на статуквото в таксиметровия бизнес и против конкуренцията, свободата на пазара и правата на потребителите, следва да предприемем протестни действия, за да защитим дейността на един от малкото смислени и качествени доставчици на транспортни услуги - Uber - и правото си да предпочетем качеството пред посредствеността на "бакшишите"!", пишат организаторите на събитието. То се предвижда да се проведе пред сградата на ВАС. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK