"Зелените" искат спешни смени в КЗК и премахване на регулациите за такситата

"Зелените" искат спешни смени в КЗК и премахване на регулациите за такситата

© Надежда Чипева, КапиталВ настоящия си състав и практика Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не само не защитава конкуренцията, а даже напротив – вреди както с бездействието си, така и с действията си и е по-скоро Комисия за защита от конкуренцията. Това се казва в становище на партия "Зелените", която настоява за незабавни оставки на сегашните членове на регулатора и избор на нови при максимално прозрачна и честна процедура и с участието на гражданското общество.


"Зелените" се мотивират с  бездействието на КЗК при задържането на цените на горивата в България докато петролът на световните пазари поевтиня рекордно, становището на регулатора, че вестникарският пазар е конкурентен, въпреки че "80% от пазара на печатни медии се контролира от Д. П. и майка му при неясно финансиране", както и заключението за липса на нелоялни практики на банките, които "могат да променят условията по кредитите и депозитите когато и както си поискат". 


В същото време КЗК иска да се забрани дейността на компанията UBER, благодарение на която "можете да си поръчате чрез мобилно приложение превоз с нов автомобил и да платите с карта предварително обявената сума за превоза".
Според "Зелените" самата идея да се регулира нов бизнес модел съгласно остарели и неадекватни регулации и практики отпреди векове е несъстоятелна и неадекватна, каквато би била забраната за коли таксита във времената на файтоните.  "Услугите от този тип, както и множеството други форми на споделени пътувания са просто нов начин на правене на нещата и това, което "Зелените" наричаме "споделена икономика". Затова и подобни опити за забрани неминуемо ще търпят провал, но могат да забавят значително навлизането на нови бизнес модели и продукти, с всички последствия от това за бизнеса и гражданите", се казва в становището на политическата формация. 


Според нея силните регулации в таксиметровите превози не работят, а свидетелство за това са множеството остарели и опасни автомобили с груби, неквалифицирани и опасни за околните таксиметрови шофьори, а също и съществуващите нелегални таксита.


Затова "Зелените" предлагат премахване на регулациите и допускане на свободна, прозрачна и лоялна конкуренция в бранша като ДАИ, КАТ и НАП започнат да изпълняват задълженията си. "Ако тези институции не се справят със задълженията си по принцип, какво променяме като им даваме още правомощия по отношение само на таксиметровите превози? Според нас така просто се увеличава вероятността за възникване на корупционни практики," предупреждават "Зелените".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK