"Зелените" искат спешни смени в КЗК и премахване на регулациите за такситата

"Зелените" искат спешни смени в КЗК и премахване на регулациите за такситата

© Надежда Чипева, КапиталВ настоящия си състав и практика Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не само не защитава конкуренцията, а даже напротив – вреди както с бездействието си, така и с действията си и е по-скоро Комисия за защита от конкуренцията. Това се казва в становище на партия "Зелените", която настоява за незабавни оставки на сегашните членове на регулатора и избор на нови при максимално прозрачна и честна процедура и с участието на гражданското общество.


"Зелените" се мотивират с  бездействието на КЗК при задържането на цените на горивата в България докато петролът на световните пазари поевтиня рекордно, становището на регулатора, че вестникарският пазар е конкурентен, въпреки че "80% от пазара на печатни медии се контролира от Д. П. и майка му при неясно финансиране", както и заключението за липса на нелоялни практики на банките, които "могат да променят условията по кредитите и депозитите когато и както си поискат". 


В същото време КЗК иска да се забрани дейността на компанията UBER, благодарение на която "можете да си поръчате чрез мобилно приложение превоз с нов автомобил и да платите с карта предварително обявената сума за превоза".
Според "Зелените" самата идея да се регулира нов бизнес модел съгласно остарели и неадекватни регулации и практики отпреди векове е несъстоятелна и неадекватна, каквато би била забраната за коли таксита във времената на файтоните.  "Услугите от този тип, както и множеството други форми на споделени пътувания са просто нов начин на правене на нещата и това, което "Зелените" наричаме "споделена икономика". Затова и подобни опити за забрани неминуемо ще търпят провал, но могат да забавят значително навлизането на нови бизнес модели и продукти, с всички последствия от това за бизнеса и гражданите", се казва в становището на политическата формация. 


Според нея силните регулации в таксиметровите превози не работят, а свидетелство за това са множеството остарели и опасни автомобили с груби, неквалифицирани и опасни за околните таксиметрови шофьори, а също и съществуващите нелегални таксита.


Затова "Зелените" предлагат премахване на регулациите и допускане на свободна, прозрачна и лоялна конкуренция в бранша като ДАИ, КАТ и НАП започнат да изпълняват задълженията си. "Ако тези институции не се справят със задълженията си по принцип, какво променяме като им даваме още правомощия по отношение само на таксиметровите превози? Според нас така просто се увеличава вероятността за възникване на корупционни практики," предупреждават "Зелените".

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Щом с регулация едвам ги регулират, какво ли ще настане при липса на регулации? То бива глупост, то може, ама чак па толко. Защо не ходят да садят дървета тия зелки и да не се заминават с неща от които не разбират?

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 2. 2 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Зелените, специално за такситата и на идея си нямат какво би станало без регулация.
  Всичкото мангал ще се накачи по всякакви таралясници и ще стане мазало...
  То не че сега не така, но все пак има някакъв контрол...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 3. 3 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#1] от "irod.kalchev":


  До коментар [#2] от "Кирето":

  Зелените казват нещо умно, и по-изявено десните партии трябва да ги е срам, че не са първи по тази тема. Като всичкото мангал се качи по таралясници, да не би някой с пистолет да ви задължава да се качвате? Има Убер, има по-реномирани фирми, има и други приложения.

  Естествено, че трябва да има по-малко регулации.

 4. 4 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 873 Любопитно

  На всички отдааавна им е ясно, че КЗК е гнила от кадето и да ги погледнеш, а зеленчуковете казват това, което останалите премълчават - ОСТАВКА !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 5. 5 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  До коментар [#3] от "ungeheuer":

  А не си ли се замислял, че като се качи кьораво и сакато на таксита те са опасни не само за тези които возят, а и за всички около тях?
  Оня дето се заби в спирката на Цариградско, помниш ли го?
  П.П. Такси не ползвам, ходя пеш или с градския и с това си действие май съм по-зелен и от зелените...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 6. 6 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Каквато комисията такива и зелените-менте.

 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  [quote#1:"irod.kalchev"]Щом с регулация едвам ги регулират, какво ли ще настане при липса на регулации?[/quote]

  Ами сега регулациите гарантират, че в бизнеса са само старите хиени, които си плащат като попове където трябва. При липса на регулации конкуренцията ще изхвърли мърлячите и ще останат само читавите фирми. Това което КЗК прави в момента е да гарантира монопола на смърдящите таралясници карани от неизвестно какви шофьори. Колко пъти като си се качил в такси липсва карта със снимка на водача или на снимката е друг човек? Колко пъти вътре смърди на умряло? Колко пъти си се притеснявал дали колата няма да се разпадне под теб, или идиотът, който шофира и очевидно заспива няма да се забие някъде? Безброй най-вероятно. Между другото съм подавал жалби няколко пъти - нищо. Въпросните фирми НЕ разследват жалби от клиенти. Ей това са ви "регулациите"...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Принципно, винаги съм бил противник на разните "зелени" и всякакви други левичари, но като са прави, прави са!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  [quote#5:"Кирето"]А не си ли се замислял, че като се качи кьораво и сакато на таксита те са опасни не само за тези които возят, а и за всички около тях? [/quote]

  Положението е точно такова и в момента - куцо, кьораво и сакато се е качило на таксита и е опасно за всички. Регулациите как точно помагат? Само не ми казвай, че без тях ще е по-зле, щото ДВА пъти съм ставал свидетел полицай да спират такси и да се оказва, че водачът няма лиценз или както там се води за такси, а единият път и книжка нямаше. И двата пъти такситата бяха на големи, "реномирани" и "регулирани" фирми...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#5] от "Кирето":

  според вас регулациите изхвърлят по-успешно скапаните услуги от конкуренцията?

 11. 11 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":ч

  Абе да не забравяме, че таксиджийските фирми са по същество фирми за лизинг на автомобили.

 12. 12 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Именно - на UBER модела е саморегулиращ се. Първо всички плащания минават по безкасов път и няма как да се мами, тоест държавата може само да спечели. Второ - шофьорите получават отзиви от пътниците, ако не се държат адекватно сами се отстраняват. Трето - държавата няма да се бори с измамниците, защото е ясно за колко и какво плащаш - няма апарат който да се манипулира.

 13. 13 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#10] от "ungeheuer":

  Не, но поне се следи за изправността на колата, застраховка, освен гражданска има и такава за местата в колата и един куп други неща...
  Далеч съм от мисълта, че всичко е ОК, но по същата логика трябва да се премахне и регулацията на градския и междуградския транспорт.
  За това съгласен ли си?
  Според мен зелените си търсят гласове сред бакшишите...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 14. 14 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кирето":

  Ами съгласен съм, може би не съвсем рязко, но съм съгласен. Междуградският е по-нерегулиран от градския и доста по-достъпен/приятен и т.н., макар че и там сянката на Доган дебне и си е осигурила доста голям монопол.

 15. 15 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#14] от "ungeheuer":


  [quote#14:"ungeheuer"]Междуградският е по-нерегулиран от градския и доста по-достъпен/приятен [/quote]

  Междуградския е също толкова регулиран, колкото и такситата, даже и повече.
  Изисквания за двама шофьори, ако се пътува над опрределени километри, големи изисквания към самите автобуси и един куп неща и всичко това е направено за да има сигурност и защита за пътниците.
  Представи си, ако всичко това отпадне...
  Е, винаги има изключения, но то къде ги няма...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 16. 16 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#7:"Тюфлекчия"]При липса на регулации конкуренцията ще изхвърли мърлячите и ще останат само читавите фирми.[/quote]
  Точно обратното е. С подбиване на цените за сметка на качеството ще пострадат читавите фирми. В най-бедната страна на Европа е важна преди всичко цената, пък ако ще и с подвижна бомба да те возят. Съответно и опасността за клиентите ще се повиши.
  Като нема регулации на пазара за наркотици конкуренцията до по-качествен кокаин ли води? Или води до липса на кокаин в кокаина?

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Което си е вярно - вярно е. Прави са.

  "Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа" (Аристотел)

 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 994 Неутрално

  България и регулации,пълен смях има защита на монополи и големи играчи регулация в държава където има по равни и от равните е невъзможна - не пишете глупости

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Много народ го е страх от зелените,защото са наясно,че са прогресивни и модерни. Не само КЗК е гнила институция. Цялата ни държавна структура трябва да се промени!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 20. 20 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#17] от "Един препатил":

  У нас "истината" не е една!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 21. 21 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#5] от "Кирето":

  а ти като го помниш, как точно стана така че супер-регулираният таксиджия се заби в спирката? Нали регулациите точно това трябваше да предотвратят? И като се заби, какво стана с него? Какво стана с хората дето помете?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  [quote#3:"ungeheuer"]Зелените казват нещо умно[/quote]
  А именно? ДДС-то и акцизът върху горивото и автомобила за чия сметка ще са? За нещастникът, впримчил се в Убер, или ще се "прехвърлят" на крайния потребител както правят регистрираните фирми за таксиметрови превози? А може нищо да не се "прехвърля" (без касов апарат) и ще имаме "свободна конкуренция" между "сива икономика" (Убер) и "светла икономика" (с касов апарат, с квалифициран шофьор и щателно проверен автомобил). Тъй де, Убер няма изискване за възраст на автомобила от 8 години, така че може пенсиониран партиен секратар със старата си Волга да го играе Уберджия.

 23. 23 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Тия са пълни неадеквати. Вместо Зелените да се кръстят Хипстърите и да си лягат. Вместо да се борят да намалее автомобилния трафик за сметка на градския транспорт те искат да изкарат още автомобили, които стоят на паркинг през 23 ч. в денонощието да тръгнат по улиците по цял ден.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  [quote#16:"irod.kalchev"]Като нема регулации на пазара за наркотици конкуренцията до по-качествен кокаин ли води? Или води до липса на кокаин в кокаина?[/quote]

  Ами противно на това, което дават по филмите, погледнато от икономическа гледна точка, "войната срещу наркотиците" всъщност е охрана на държавата над монопола върху тях. Същото е и с такситата.
  Всички дето сте се хванали за това как ако няма безброй регулации, лицензи и така нататък категорично отказвате да отговорите на въпросът, който се поставя от няколко души във форума. Като има регулации, лицензи, изпити и така нататък - действат ли? Естествено че не искате да отговорите, защото отговорът е еднозначен. Хора биват мамени непрекъснато, таксиджии редовно правят катастрофи, някои от тях наистина зверски (за повечето не се пише в медиите, защото "регулираните" и там се отчитат), не всички, но мнозинството от шофьорите са с ниска хигиена и още по-ниска култура, при всички "разпоредби" дори в София все още е пълно със стари коли на по половин милион километра, че и повече, а дори и на новите никой не знае дали се прави някаква подръжка. Жените масово се страхуват да се качват по тълно сами в такси и с пълно право - самите таксиджии си признават, че сред тях е пълно с разни, които карат само нощни смени с цел да се възползват ако могат от някое подпийнало момиче, което след това ще се срамува да се оплаче (това са ми го казвали няколко шофьори на таксита, даже и те се гнусяха от колегите си). Ей това са ви регулациите - същите като в много други браншове. Важат само когато не си от нашите и като цяло целят не да гарантират нещо на потребителя, а да не допускат истинска конкуренция на пазара, който е поделен между няколко играчи. И какво пък им броите стотинките на нещастните бакшиши - аз не познавам някой, който да се е отказал от занаята, за разлика от лекари, учители, инженери и т.н.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  До коментар [#21] от "DareDebil":

  Виж сега, винаги ще има по един идиот, като този на Цариградско и ги има по цял свят.
  Ако няма регулации, вероятността такива идиоти да станат масово явление расте.
  А какво е станало и къде е тоя е съвсем друг въпрос.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  [quote#22:"wanderer"]"светла икономика" (с касов апарат, с квалифициран шофьор и щателно проверен автомобил)[/quote]

  Значи излиза, че до преди да дойдат Uber всичко в бранша е било розово - цитирам "с касов апарат, с квалифициран шофьор и щателно проверен автомобил" - и след като тия катили са цъфнали и са развихрили сивата икономика, изведнъж нещата се сринали? Сигурни ли сме, че говорим за една и съща държава? Щото от ежедневния ми опит по софийските улици и с такси, и с кола, и пеша не съм забелязал такова нещо да има нито преди, нито след идването на Uber. Просто метрото и въобще постоянното подобрение на градския транспорт в София последните да кажем 15 години най-накрая започнаха да трансформират таксиджийството от златна мина в нормален среднопечеливш занаят, в който за да си добре трябва да работиш много и да се държиш прилично. Явно Uber започна окончателно да ги убива, в резултат на което се мобилизира целият ресурс на държавата за да възстанови статуквото. "Проверен автомобил" - хахахаха. Половината таксита на които съм се возил в София последните десетина години не бих подкарал като шофьор в никакъв случай.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Бая трошки ще слязат от тухлите и ще потеглят. Научиш ли за какво са педалите - давай газ и това е !

 28. 28 Профил на С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  С вечен бан. Евроатлантическата демокрация е лъжа
  Рейтинг: 932 Неутрално

  [quote#24:"Тюфлекчия"]Като има регулации, лицензи, изпити и така нататък - действат ли?[/quote]
  Разбира се че действат, но явно не са достатъчно силни и строги, затова и ефектът от тех е половинчат. От друга страна, липсва и потребителска култура. Липсва и бизнес култура. Когато регулациите и стандартите станат по-силни и се спазват, а потребителската и бизнес културата се повишат, тогава и ще имаме качество във всички области на икономиката и живота.

  Осквернявам паметници и пропагандирам евроатлантически ценности срещу заплащане.
 29. 29 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#15] от "Кирето":

  Имах предвид на тема конкуренция. Има регулации, но има и сравнителна свобода на влизане на пазара, ако ги изпълняваш. Докато повечето градски мрежи са социализирани и сравнително ужасни.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Вече всякакви граждански ,екологични и каквито там други организации съществуват, искат да ръководят държавата, вместо само да следят дали държавните органи спазват задълженията си и законите на страната.

 31. 31 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#30] от "rosiraycheva50._":

  това се нарича гражданско общество и е обратно на тоталитарната държава?

 32. 32 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Когато говори разумът, единственото, което могат да му противопоставят неговите противници са чувствата. Нямам отношение към "Зелените", но срещу разумните им разсъждения имаме само опит да бъдем "сплашени" с някакъв световен апокалипсис, който видите ли, щял да настъпи, ако вземем да се отървем от някоя безумна регулация.
  На този свят няма нищо, което да защитава потребителя по-добре от свободната конкуренцията, а всяка регулация затваря входа в съответния бизнес и намалява възможностите за конкуренция. Т.е. регулациите са пряко насочени срещу потребителите, независимо от високопарните заявления в обратна посока.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  [quote#28:"irod.kalchev"]Когато регулациите и стандартите станат по-силни и се спазват, а потребителската и бизнес културата се повишат, тогава и ще имаме качество във всички области на икономиката и живота. [/quote]


  Брейййй, ти пренаписа половината цивилизация бре!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#30] от "rosiraycheva50._":

  Викаш я мутрите колко добре си я ръководят, защо някой трябва да им се бърка

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1844 Весело

  [quote#28:"irod.kalchev"]Когато регулациите и стандартите станат по-силни и се спазват, а потребителската и бизнес културата се повишат, тогава и ще имаме качество във всички области на икономиката и живота.[/quote]

  Това съждение уби коча с мистрия. Даже крайните подържници на държавните регулации не си позволяват да говорят такива глупости...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2549 Весело

  [quote#26:"Тюфлекчия"]Значи излиза, че до преди да дойдат Uber всичко в бранша е било розово[/quote]
  Друго излиза: Значи няма да си оправим регулациите и нормите, ами защото така или иначе не искаме да спазваме никакъв да пуснем едни, дето го карат през просото. Днес Юбер, утре СИК (не че не се е облажил) и накрая "сараите".
  Тогава защо изобщо си правим труда да ходим на избори, да знаем Конституцията или сключваме някави договори!? Всеки с някаква "иновативна" идея, било метод за рязане на ел. кабели, "усвояване" на обществени средства или ново приложение за техника в частен дом, отива и си прилага "иновацията" ... за да се конкурира с "иновирания".

 37. 37 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#25] от "Кирето":

  не е съвсем друг въпрос, точно това Е въпросът. Кой ти каза че ако ги нямало регулациите, вероятността да има повече такива идиоти е по-голяма? Та нали точно такива идиоти се опитват да избегнат клиентите на uber!? Отделно че регулациите пазят точно такива идиоти.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 38. 38 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  +++++++++++++

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 39. 39 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#16] от "Демократ-грантаджия":

  Брей, наблюдения върху пазара на кокаин ли имаш? Евала!

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK