Работодателските съюзи внесоха в прокуратурата сигнали за нарушения в енергетиката

Председателите на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, на Българската стопанска камара Божидар Данев, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев и на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Борислав Сарафов (от ляво надясно).  

© БСК

Председателите на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, на Българската стопанска камара Божидар Данев, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев и на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Борислав Сарафов (от ляво надясно).  Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации внесоха днес в прокуратурата сигнали за три типа нередности в енергетиката, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара. 


На среща днес с главния прокурор Сотир Цацаров  шефовете на бизнес съюзите са прогнозирали, че ако нарушенията бъдат прекратени, цената на тока може да падне. В срещата са участвали председателите на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, на Българската стопанска камара Божидар Данев, на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов  и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев.


Цацаров е припомнил, че работна група с участието на Министерството на енергетиката, ДАНС и прокуратурата разследва потенциалните закононарушения и е обещал резултатите да станат известни през ноември. 
Един от сигналите на работодателите е с данни за нарушения, свързани с работата на фотоволтаични централи през нощта (когато липсва слънцегреене) и за изкупуване на електрическа енергия от централи преди въвеждането им в експлоатация. В сигнала се повдига въпросът за крайната собственост на търговски дружества, експлоатиращи ВЕИ-централи, свързани с длъжностни лица, в чиито правомощия влиза вземането на решения за ВЕИ-сектора, т.е. при явен конфликт на интереси. Излагат се и данни за действия и бездействия на държавни регулаторни органи, които не се упражнили достатъчен контрол и не са търсили административно-наказателна отговорност от нарушителите, се посочва в съобщението.


Четирите организации предлагат прокуратурата да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики във връзка с приватизацията на две топлоелектроцентрали в комплекса - ТЕЦ "Мариза изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3". Причината е, че собствеността в двете дружества е на американски инвеститори (AES  и Contourglobal). В сигнала е изложена хронологията по изграждане на обектите, посочени са данни за нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори и неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества. В сигнала се твърди, че с двете централи са сключвани неизгодни за държавата сделки с електроенергия, които водят до задължително изкупуване на тока в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС.


Третият сигнал е за евентуално нарушение в Комисията за енергийно и водно регулиране. На 31 юли в сайта й е публикуван текстът на решение, който по-късно е бил подменен с друг, облагодетелстващ фотовалтаичните централи. 

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  А самите работодатели като собственици на заводски централи защо не внесат и сигнал срещу себе си? Нали и от тия централи тока се изкупуваше на преференциални цени? ВЕИ централите имат годишна норма часове, като я надхвърлят вече не им се изкупува тока на високата цена, така че няма логика да въртят мурафети, те имат годишно производство не по-малко от 2500 часа, а им се изкупуват 1300, така или иначе имат излишъци, защо да се правят на луди?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Пуснете ги в мрежата бе, кво ги криете, дайте да ги видим и ние матряла.

 4. 4 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Че колко много са тия работодатели, за да имат цели четири национални организации?

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 5. 5 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Серия от куриози! Куриозно бе решението представители на организирания капитал да станат инспектиращи държавната енергетика. Куриоз е и фактът, че почти веднага посочват не три нарушения, а три системни области или типа нарушения, като думата "нарушение" е един евфемизъм от соц. време за означаване на "престъпление". Куриоз е и реакцията на Цацаров, оправдал ситуацията с това, че някакъв орган с участници и от Прокуратурата "работят по въпроса" - намек, че работодателите няма защо да се месят - "съвсем скоро" ще излязат резултатите и тогава всичко ще си дойде на мястото. Пореден куриоз е и това, че поне стотици пъти посочените "нарушения" бяха посочени от лица и организации, без това да предизвика каквато и да е активност от страна на Прокуратурата.
  А се касае за престъпления! За серия от престъпления, системно вършени и продължаващи години!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  То икономика няма,а колко много асоциации и работодателски организации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK