Работодателските съюзи внесоха в прокуратурата сигнали за нарушения в енергетиката

Председателите на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, на Българската стопанска камара Божидар Данев, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев и на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Борислав Сарафов (от ляво надясно).  

© БСК

Председателите на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, на Българската стопанска камара Божидар Данев, на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев и на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев се срещнаха с главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Борислав Сарафов (от ляво надясно).  Ръководителите на четирите национално представителни работодателски организации внесоха днес в прокуратурата сигнали за три типа нередности в енергетиката, съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара. 


На среща днес с главния прокурор Сотир Цацаров  шефовете на бизнес съюзите са прогнозирали, че ако нарушенията бъдат прекратени, цената на тока може да падне. В срещата са участвали председателите на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, на Българската стопанска камара Божидар Данев, на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов  и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев.


Цацаров е припомнил, че работна група с участието на Министерството на енергетиката, ДАНС и прокуратурата разследва потенциалните закононарушения и е обещал резултатите да станат известни през ноември. 
Един от сигналите на работодателите е с данни за нарушения, свързани с работата на фотоволтаични централи през нощта (когато липсва слънцегреене) и за изкупуване на електрическа енергия от централи преди въвеждането им в експлоатация. В сигнала се повдига въпросът за крайната собственост на търговски дружества, експлоатиращи ВЕИ-централи, свързани с длъжностни лица, в чиито правомощия влиза вземането на решения за ВЕИ-сектора, т.е. при явен конфликт на интереси. Излагат се и данни за действия и бездействия на държавни регулаторни органи, които не се упражнили достатъчен контрол и не са търсили административно-наказателна отговорност от нарушителите, се посочва в съобщението.


Четирите организации предлагат прокуратурата да сезира компетентните американски власти по реда на щатския Закон за чуждестранните корупционни практики във връзка с приватизацията на две топлоелектроцентрали в комплекса - ТЕЦ "Мариза изток 1" и ТЕЦ "Марица изток 3". Причината е, че собствеността в двете дружества е на американски инвеститори (AES  и Contourglobal). В сигнала е изложена хронологията по изграждане на обектите, посочени са данни за нарушения на процедурите за определяне на чуждестранните инвеститори и неразкриване на действителните собственици на капитала на проектните дружества. В сигнала се твърди, че с двете централи са сключвани неизгодни за държавата сделки с електроенергия, които водят до задължително изкупуване на тока в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС.


Третият сигнал е за евентуално нарушение в Комисията за енергийно и водно регулиране. На 31 юли в сайта й е публикуван текстът на решение, който по-късно е бил подменен с друг, облагодетелстващ фотовалтаичните централи. 

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Неутрално
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 827 Неутрално

  А самите работодатели като собственици на заводски централи защо не внесат и сигнал срещу себе си? Нали и от тия централи тока се изкупуваше на преференциални цени? ВЕИ централите имат годишна норма часове, като я надхвърлят вече не им се изкупува тока на високата цена, така че няма логика да въртят мурафети, те имат годишно производство не по-малко от 2500 часа, а им се изкупуват 1300, така или иначе имат излишъци, защо да се правят на луди?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Пуснете ги в мрежата бе, кво ги криете, дайте да ги видим и ние матряла.

 4. 4 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Че колко много са тия работодатели, за да имат цели четири национални организации?

  And all that jazz!
 5. 5 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Серия от куриози! Куриозно бе решението представители на организирания капитал да станат инспектиращи държавната енергетика. Куриоз е и фактът, че почти веднага посочват не три нарушения, а три системни области или типа нарушения, като думата "нарушение" е един евфемизъм от соц. време за означаване на "престъпление". Куриоз е и реакцията на Цацаров, оправдал ситуацията с това, че някакъв орган с участници и от Прокуратурата "работят по въпроса" - намек, че работодателите няма защо да се месят - "съвсем скоро" ще излязат резултатите и тогава всичко ще си дойде на мястото. Пореден куриоз е и това, че поне стотици пъти посочените "нарушения" бяха посочени от лица и организации, без това да предизвика каквато и да е активност от страна на Прокуратурата.
  А се касае за престъпления! За серия от престъпления, системно вършени и продължаващи години!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  То икономика няма,а колко много асоциации и работодателски организации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK