Британското правителство ще продаде акции от Lloyds за около 3 млрд. долара

Британското правителство ще продаде акции от Lloyds за около 3 млрд. долара

© Neil Hall, ReutersМинистерството на финансите на Великобритания обяви, че ще продаде 12% от акциите на Lloyds Banking Group на инвеститори на дребно през пролетта на 2016 г. на обща стойност приблизително 2 млрд. британски лири (3.04 млрд. долара). В съобщението на министерството се казва, че това е част от плановете на правителството да върне банката до пълна частна собственост. 


Продажбата се очаква да бъде най-голямата приватизационна сделка от 80-те години насам, когато консервативното правителство на Маргарет Тачър продаде акции от British Telecom на стойност 3.9 млрд. лири и дял за 5.6 млрд. лири на British Gas, напомня "Ройтерс".


Освен да набере средства за погасяване на дълга на страната, продажбата има за цел да насърчи обикновените британци да инвестират на фондовия пазар, което е част от политиките на сегашното консервативно правителство.
Акциите ще бъдат предложени на инвеститорите на дребно с отстъпка от 5% от пазарната цена, с бонус акция на всеки 10 акции за тези, които задържат техните инвестиции за повече от една година. Стойността  на бонуса ще бъде ограничена до 200 паунда на инвеститори, заяви финансовото министерство.


Хората, които кандидатстват за инвестиции в размер на по-малко от 1000 лири, ще бъдат с приоритет, обявиха от министерството.


На компанията бяха необходими 20.5 млрд. лири от държавния бюджет, за да избегне срив в разгара на финансовата криза през 2008 г., като правителството получи 43% от акциите срещу подкрепата си.


Министерството на финансите вече успя да си върне почти 75% от средствата, използвани в спасяването на банката, чрез продажба на акции на институционални инвеститори от септември 2013 г. насам. В момента правителството притежава малко под 12 процента от компанията.


По време на националните избори във Великобритания министърът на финансите Джордж Озбърн заяви, че ще се стреми да продаде част от акциите на правителството на частни инвеститори, ако Консервативната партия спечели мнозинство.


Озбърн ще продължи с продажбата, която се разглежда като символ на възстановяването на Великобритания от финансовата криза, въпреки опозицията от някои от институционалните акционери на Lloyds, които смятат, че правителството би могло да избегне ненужни разходи за данъкоплатеца, ако продължи да предлага дела си на пазара.


Правителството е продало почти 13 процента от банката след определянето на Morgan Stanley през декември да предлага акциите на правителството на фондовия пазар.


Акциите на Lloyds Banking Group поскъпнаха с 1.6% до 77.8 пенса в ранната търговия в Лондон в понеделник, а оценяването й бе на 54.6 млрд. лири.


Ричард Хънтър, експерт в Харгрийвс Лансдаун, каза, че продажбата на акции за 2 млрд. лири се равнява на дял от 3.6% в банката, а отстъпката от 5% се равнява само на 3.8 пенса на акция.


"Въпреки това това предоставя чудесна възможност за по-малките инвеститори да участват в поне една малка част от разпродажбата на това, което в момента е една добра банка", казва той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK