Шофьорите на таксита вече ще трябва задължително да са наети от фирма

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаТаксиметровите услуги да се извършват само от търговци, които притежават удостоверения за регистрация, това предвиждат приетите днес на първо и второ четене промени в Закона за автомобилните превози, предаде БНР. Досега таксиметровата дейност можеше да се извършва и от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.


С гласуваните промени се премахват затрудненията при извършването на контрола за спазването на изискванията на закона, които към настоящия момент съществуват предвид необходимостта да се изследва въпросът кой действително е превозвачът, извършващ дейността, посочват вносителите от ГЕРБ Цветомир Михов и Иван Вълков.


Цветомир Михов смята, че при досегашната практика за преотстъпването на лиценза на водач, който е самоосигурено лице, се размива отговорността и компетентните органи често се затрудняват да налагат санкции. Промените ще влязат в сила един месец след обнародването им в Държавен вестник.


Подобен казус имаше с фирма, копираща популярна таксиметрова компания, за която "Господари на ефира" направиха серия от репортажи, показващи возене на силно завишени цени. Собственикът на провинилата се компания обяви, че той просто е дал колите на шофьорите и как ценообразуват те не е негов проблем.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK