Синдикатите и работодателите искат право да сезират Конституционния съд

Сега Конституционният съд обсъжда проблеми, поставени от една пета от народните представители, президента, правителството,  Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор и в някои случаи от омбудсмана.

© Юлия Лазарова

Сега Конституционният съд обсъжда проблеми, поставени от една пета от народните представители, президента, правителството, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор и в някои случаи от омбудсмана.Национално представителните работодателски и синдикални организации настояват с промяна в конституцията Народното събрание да им предостави правото да сезират Конституционния съд, ако смятат, че някой новоприет закон нарушава трудовите и осигурителните права на членовете им или засяга жизненото им равнище. Това съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара. 


Въпреки че нямат право на законодателна инициатива, четирите бизнес съюза и двата синдиката са внесли в Народното събрание предложение за създаване на нова алинея на чл. 150 от Конституцията, като се обръщат персонално към председателя на Народното събрание Цецка Цачева, председателите на всички парламентарни групи и към председателя на временната комисия за промени в конституцията Димитър Лазаров.


Сега конституцията дава право да сезират Конституционния съд най-малко на една пета от народните представители, на президента, на Министерския съвет, на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд, на главния прокурор и на омбудсмана (в случай, че се нарушават права и свободи на гражданите). В проектопромените, които парламетнтът предстои да разгледа, се предлага този кръг да се разшири и с Висшия адвокатски съвет. 
Работодателските и синдикалните сдружения се мотивират с това, че "общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси, е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интереси".


Писмото е подписано от председателите на Асоциацията на индустриалния капитал, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, БСК и търговско-промишлената палата, на КНСБ и КТ "Подкрепа".  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK