Енергийният регулатор: Сигналът до прокуратурата срещу нас е неоснователен

Иван Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Иван ИвановПодаденият от работодателски организации сигнал в прокуратурата срещу Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е неоснователен. Това каза пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов и допълни, че няма да коментира сигнала по същество, защото той вече е подаден на разследващите органи. 


Според работодателските организации на 31 юли в сайта на КЕВР е публикуван текст на решение, който по-късно е подменен с друг, облагодетелстващ според тях фотовалтаичните централи. Решението на регулатора действително е променено, но заради явна фактическа грешка, която не отчита промените в закона за енергетиката, които бяха направени в последния момент, писа наскоро "Капитал Daily". Според тези промени цената на електроенергията за собствени нужди на централите трябва да се намали, а в решението на КЕВР е била заложена и корекция на деградацията на панелите, което обаче липсва в закона.


Иванов очаква държавното обвинение  да проведе разследващите процедури и да потърси комисията. Той допълни, че не е запознат със съдържанието на другите два сигнала за нарушения в енергетиката, внесени от бизнес съюзите при главния прокурор Сотир Цацаров. Те са за фотоволтаични централи, които произвеждат ток през нощта и за приватизацията на ТЕЦ "Марица изток 1" и "Марица изток 3", чиито собственици днес са американски компании.  
Иванов изрази надежда, че до края на годината Европейската комисия ще излезе със становище за това дали договорите за дългосрочно изкупуване на електроенергия от двете централи са държавна помощ или не. Запитването до Брюксел е отправено преди повече от година и Иванов поясни, че "не можем да наредим на Еврокомисията кога да даде окончателен отговор". Той уточни, че тя е единственият компетентен орган, който може да се произнесе по темата. 


В отговор на въпрос за исканата му от бизнес съюзите оставка, председателят на КЕВР коментира, че въпросът трябва да се отнесе към тези, които я искат. Въпросът е към представителите на българския парламент, които съгласно процедурата могат да назначават и освобождават членове на КЕВР, каза още той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK