До 31 януари ще бъдат обявени професиите, за които ще се дава синя карта

Облекченията са свързани с недостига на кадри основно в ІТ-сектора.

© Цветелина Белутова, Капитал

Облекченията са свързани с недостига на кадри основно в ІТ-сектора.До 31 януари на съответната година министърът на труда ще издава списък с професиите, за които компаниите ще могат да наемат чужденци от страни извън Европейския съюз с т. нар. синя карта. Това предвиждат промени в  наредбата за за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци, които правителството одобри днес.


Списъкът с професиите, за които има недостиг от висококвалифицирани специалисти, ще се обновява веднъж годишно по предложение на работодателските организации и след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта. 


От работодателя вече няма да се изисква предварително проучване на работната сила, т. нар. пазарен тест. Досега то беше задължително условие за получаване на разрешение от Агенцията по заетостта  и от МВР.  


Правителствената пресслужба припомня, че облекченията са свързани с недостига на кадри основно в ІТ-сектора.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK