Държавата щяла да опита да препродаде американските "Марици" на потенциален инвеститор

Държавата щяла да опита да препродаде американските "Марици" на потенциален инвеститор

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на енергетиката ще проведе среща с потенциален инвеститор, който да изкупи принадлежащите на две американски компании ТЕЦ в комплекса "Марица изток". Въпросният инвеститор ще получи правото да изгради нов далекопровод или ще му се осигури достъп до съществуващия, за да може да изнася пряко. 


Тази схема за национализация с последваща приватизация е описана в прессъобщение на Българската стопанска камара за първото заседание на работната група за изработване на Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката. В срещата са участвали представители на четирите национално представителни работодателски организации,  министрите на енергетиката и на финансите, както и на председателя на парламентарната Комисия по енергетика. Домакин е бил вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.


Предложението за тази форма на смяна на собствеността на дружествата AES  и Contourglobal e на работодателските съюзи и била одобрена, според съобщението, от работната група. Двете американски компании засега не са изразявали намерение да се разделят със собствеността си в България.  TEЦ "АЕS Mарица-изток 1"  е изцяло собственост на американското дружество, а в ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" държавата чрез НЕК държи 27%.   Наскоро четирите бизнес организации подадоха сигнал до прокуратурата за нарушения, които те виждат при приватизацията на двата ТЕЦ-а и за неизгодните за държавата договори, сключени с тях.
Проучват се възможностите за прехвърляне на част от активите (публична държавна собственост) на хидровъзела "Цанков камък" от НЕК към съответните държавни институции, се посочва в съобщението. Сега НЕК дължи 1 млрд. лв. за проекта. Щели да се търсят подходящи инвеститори и за АЕЦ "Белене", където дългът на НЕК е 1.3 млрд. лв. Подобна идея - държавата да плати за грешните политически решения, довели до свръхзадлъжняването на НЕК, лансира наскоро и бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков. 


Държавата е отказала обаче да обсъжда предложението на бизнес съюзите да анализира евентуален фалит на НЕК като е обяснила, че задлъжнялостта й е следствие, а не причина, пък и фалитът щял да усложни допълнително обстановката заради договорите, по които електрическата компания е страна. 


От прессъобщението на БСК за срещата, която се е състояла на 1 октомври, се разбира, че е било възприето позитивно предложението на работодателските организации управлението на държавните дружества в енергетиката да се възложи чрез публичен международен конкурс, а спечелилият го да поеме ангажимент за две гоидини да постигне определени показатели  за ефективност. 


Следващата среща на представителите на работодателските съюзи ще е в Комисията за енергийно и водно регулиране, за оставката на председателя на която те настояват. На нея те ще поискат техни представители да бъдат включени в състава на регулатора. Това обаче може да стане само с промяна в законодателството. 


Национално представителните работодателски организации са Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Асоциацията на индустриалния капитал, БСК и търговско-промишлената палата.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK