Теменужка Петкова: Не сме поемали ангажимент да се одържавяват американските тецове

Теменужка Петкова: Не сме поемали ангажимент да се одържавяват американските тецове

© Юлия ЛазароваМинистерството на енергетиката не подкрепя идеята на работодателските организации за среща с потенциален инвеститор, за да се проучат възможностите държавата да предложи за изкупуване акциите на двете американски централи в комплекса "Марица-изток".


"Няма такова решение", обяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Вчера в съобщение до медиите на Българската стопанска камара се посочваше, че Министерството на енергетиката ще проведе среща с потенциален инвеститор, който да изкупи принадлежащите на две американски компании ТЕЦ в комплекса "Марица-изток". Въпросният инвеститор ще получи правото да изгради нов далекопровод или ще му се осигури достъп до съществуващия, за да може да изнася пряко. 
Тази схема за национализация с последваща приватизация била обсъдена на заседание на работната група за изработване на Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката. В срещата са участвали представители на четирите национално представителни работодателски организации, министрите на енергетиката и на финансите, както и председателят на парламентарната Комисия по енергетика. Домакин е бил вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, се посочваше в съобщението.


"В никакъв случай не е взето подобно решение. Това е една идея, която много отдавана се лансира в сектора. Смятам, че това е идея, която е неприемлива както за министерството, така и за българското правителство. Националната електрическа компания няма средства, за да придобие подобни акции. От друга страна – това са частни компании, те трябва да заявят желание какво да се случи с тяхната собственост. Отделно от това между двете американски централи и НЕК съществуват договори, които са за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия", обяснява още Петкова. Ако някоя от страните реши да прехвърли собствеността, първо трябва да го предложи на другия акционер.


Работодателите по думите й така мотивирали възможността да се прекратят договорите за дългосрочно изкупуване на енергия по определените вече цени.


Тя напомни, че държавата няма дялове в "Ей И Ес Марица-изток 1", а само в "КонтурГлобал Марица-изток 3". Там НЕК държи 27 на сто. Освен това в договорите между държавата и двете централи имало клауза, която предвижда при решение на някой от акционерите да се разпореди с дяловете си първо да ги предложи на другия акционер.


Без тези две базови мощности електроенергийната система на страната не може да съществува, подчерта Петкова. Тя допълни, че според постановление на Министерския съвет двете централи са и обекти, които са част от националната сигурност на страната.


По нито една от мерките, които са предложени на срещата между работодателите и представители на държавата, правителството няма твърда позиция и взето решение, а те са само обект на дискусии, обясни министърът.


Тя посочи, че в хода на разговорите има съгласие само по пълната либерализация на енергийния пазар и ускорената газификация на страната.


Сред неприемливите тя определи и предложението да се фалира НЕК.


"Не е възможен фалит на НЕК, защото тя е буфер в електроенергийната система на страната, който обира всички загуби. Тя е страна по дългосрочни договори за изкупуване на енергия от различни източници. Тези ангажименти при фалит на НЕК трябва да се прехвърлят в друго дружество и те ще останат, независимо как се казва то. Така че фалит на НЕК е неоснователна и неприемлива мярка за нас", заключи тя.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Теменужкеее ходи при Доган че днес нищо не сте му снесли във вид на кражба или далавера. Ще ти дърпа ушите заедно с шефа-тиква.

 2. 2 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  Скоростта на произвеждане на глупости от управляващите нараства. Засега плавно. Което е нормален процес в България. Въпросът тук е, ще има ли рязко увеличение на тази скорост. Което е ясно до какво ще доведе.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Никой не им пречи на наште работодателските организации сами да купят акциите на американските централи и без посредничеството на държавата. Ма те както винаги искат на баницата мекото...

 4. 4 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Срещу 2-3 млрд.... Тецовете без договорите с държавата са си купчина железо

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  ИМа друг начин за решаване на ПРОБЛЕМА с високите цени от честните частни и офшорни "американски" ТЕЦ Марица 1 и 3> Проработили в Унгария-даване договорите пред ЕК за обявяване в НЕдопистима държавна помощ, защото са сключени ПРЕДИ приемането в ЕС! Така Унгария успява да намали цените им! Те са обжалвали в съда към СБ във Вашингтон, за защита на офшорните инвеститори, но дори и този частен трибунал не е развалил намалените от ЕК цени!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Целия батак в енергетиката може да се оправи с много отрязани тикви и много брутални действия. Няма кой да го свърши това - националните предатели вместо да намаляват, се множат.

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Тя тази идея сигурно е на Лудогорския орел.

 8. 8 Профил на bonton
  bonton
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Е как ще ги одържавите? Нари веднага от ФБР ще изкарат на светло мафиотското минало на Тиквуня Боко.

 9. 9 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Без тези две ТЕЦ българската енергетика ще е хармонична като втората производна на напрежението.
  Заради 2000 минюри спонсорираме производството на нискокалорични въглища,плащаме като роби на американската ТЕЦ и се тормозим със стачки.
  Изселваме този край и толкоз.Сирийците ни показаха къде.

 10. 10 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#5] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Информацията е частично вярна, но подвеждащо поднесена.
  Действително в Унгария, и не само – в Полша, Ирландия и др. държави от ЕС, има и е имало такива договори. Част от тези договори действително са обявени от ЕК за недопустима държавна помощ. Договорите в следствие на това са прекратени. Прекратяването на договорите, обаче, води до плащане на неустойки. Фактът, че договорът е обявен за недопустима държавна помощ, не преклудира правото на неустойки и тези неустойки си се плащат. Интересното в случая е, че има решение на СЕС, че плащането на неустойките вече не представлява недопустима държавна помощ. Та, като се има предвид какви са неустойките по тези договори, е доста по-изгодно да си купуваме ел енергията (която междувременно далече не е толкова скъпа) до края на срока, който вече не е и чак толкова далечен.
  По отношение на инвестиционния арбитраж – за случая в Унгария не е имало такъв.

 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#5:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Така Унгария успява да намали цените им![/quote]
  Серге, стягай се да оглавиш НЕК, БЕХ ..направо начело на кабинета да те турим, да са опраим тука българите малко да разберем от хубаво и ние!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#1:"sqrt"]Теменужкеее ходи при Доган че днес нищо не сте му снесли във вид на кражба или далавера[/quote]
  Сярт-та е един от най серт играчите на отдела скъпи читатели - наблюдавайте внимателно неговата дейност да видите какво чудо е!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#5] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Тези сравнения са направо нефелни по отношение на "американските" ТЕЦ в България. Не ги разбираш нещата, не коментирай на ангро!!!
  Високата цена с 50 до 100% спрямо държавната ТЕЦ Марица изток 2 е "заложена" в цената на вложения капитал... както и да "въртиш" собствеността цената на капитала трябва да се плати за 15-20 години.... и то чрез производство и продажби на ток!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на bborisov
  bborisov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  'Работодателят' от Разград освен глупости, друго не може да измисли.

 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Добре, че е пояснила.
  Безотговорните приказки за национализации изнервят инвеститорите.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  За четвърт век няма нито един случай, в който да се разбере кои са крадците на държавни активи и кои са хората, които им подписват разрешителните да крадат. Затова скромно ще поискам осветляване имената на държавните корумпета разрешили подписването на грабителските договори с "Мариците".

 17. 17 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Най голямя тежаст в микса имат заводските тецове с техните фалшиви излишъци както и топлофикацйите с когенерацйите си.
  Отделно топлофикацйите потребляват две трети от целият природен газ в България.
  Докато тази престъпна верига не бъде разкъсана в нея влизат и парите за студен резерв ние поевтиняване на тока няма да видиме.
  А нали знаете че ако токът стане много евтин тогава ток няма да видиме.
  Ще го изнесът червените фирми.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#13] от "boby1945": [quote#13:"boby1945"]Високата цена с 50 до 100% спрямо държавната ТЕЦ Марица изток 2 е "заложена" в цената на вложения капитал... както и да "въртиш" собствеността цената на капитала трябва да се плати за 15-20 години.... и то чрез производство и продажби на ток!!![/quote]
  Държавата заема в момента при 2-3$ лихва, ч честният офшорен частник плаща лихва 10+%, която ни калкулира в цената!
  Унгария успешно е намалила цената на подобни централи с подбни договори-това няма какво да се разбира, това е ФАКТ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  До коментар [#10] от "zenola": кой ЛЪЖЕ и кой НЕ Е запознат!
  http://velimar.blogspot.gr/2014/10/normal-0-21-false-false-false-bg-x-none.html
  Хронология на събитията по прекратяване на договорите в Унгария

  През 2004 г. Унгария уведоми Европейската комисия, че на пазара за електроенергия има сключени дългосрочни договори за изкупуване на електричество Power Purchase Agreements (PPAs) между мрежовия оператор (държавна собственост) с монополно положение на пазара и някои производители на електроенергия.

  През 2005 г. ЕК образува производство и започва задълбочено проучване, което да установи дали дългосрочните договори представляват незаконна държавна помощ.

  През май 2008г., след задълбоченото разследване, Комисията установява, че чрез PPAs, сключени между мрежовия оператор и десет производители на електрическа енергия, между 1995 и 2001г., се предоставя на тези производители неправомерна и несъвместима държавна помощ по смисъла на чл. 107 (1) от ДФЕС (предишен чл.87(1). Комисията изисква Унгария да ги прекрати преди края на 2008г. и да възстанови помощта, отпусната на производителите след присъединяването на страната към ЕС през 2004г.

  Реакцията на инвеститорите след решението на Европейската комисия

  Това решение на ЕК се обжалва пред Съда на Европейския съюз от двата основни инвеститора, страна по PPAs.

  Европейският съд в две последователни решения отхвърля жалбите на инвеститорите и остава в сила решението на Комисията, потвърждавайки категорично изводите й, че PPAs представляват незаконна държавна помощ и трябва да се прекратят.
  Решенията на съда може да намерите на следните линкове:
  Едното решение е от февруари 2012 г.
  Второто решение е от април 2014 г.

  Какви стъпки предприема Унгария

  Преди решението на Комисията
  Унгария предприема първи стъпки за намаляване на цените за изкупуване на електрическата енергия по дългосрочни договори веднага след влизането си в ЕС. Първи опит за намаляване на цените страната прави през януари 2004 г., когато прекратява действието на административния модел за определяне на цената на електричеството изкупувано по дългосрочните договори, въведен със закон за енергетиката от 2001 г. От тази дата е въведена нова формула за изчисляване на цената за изкупуване на електричеството по дългосрочните договори.
  През 2005 г. започва политически и обществен дебат във Унгария относно цените за изкупуване на електрическата енергия по дългосрочните договори. Основната загриженост на обществото идва от факта, че цените за изкупуване на електричеството по дългосрочните договори са твърде високи и гарантират необосновано високи печалби на производителите на електричество, страни по дългосрочните договори. Освен това се оказва, че държавното предприятие MVM, което е с монополно положение и е задължено да изкупува произведеното електричество по договорите, заплаща на производителите по-висока цена за закупеното количество електричество, спрямо цената по която след това то продава електричеството на потребителите.
  През месец март 2005 г. по време на дебат в икономическата комисия на унгарския парламент, председателят на енергийния регулатор на Унгария (HEO) заявява, че Унгария в съответствие с европейското енергийно законодателство трябва до 2007 г. да прекрати административно определяне на цените и те следва да се определят на пазарен принцип. А проблемът с цените на електрическата енергия по дългосрочните договори следва да се решат в съответствие с правилата за "невъзвръщаеми разходи“
  През месец ноември 2005 г., HEO изпраща писмо до AES Tisza, в което твърди, че печалбата на компанията е „необосновано висока“ и предлага печалбата да бъде в границата до максимум 7,1%. По принцип унгарският енергиен регулатор приема, че „разумната“ печалба, трябва да е под 10%.
  През месец ноември 2005 г. се провежда първата среща между представители на HEO, MVM и инвеститора. След това се провеждат още четири срещи, но страните не постигат приемливо споразумение.
  През месец март 2006 г. унгарският парламент променя закона за енергетика 2001 г. (закон 2006) като повторно връща формулата за административно определяне на цената по която централите продават електричеството на MVM.
  В съответствие със закона министерството на икономиката на Унгария издава две последователни „ценови постановления“(през 2006 и 2007) с които определя фиксирани цени за изкупуваната енергия. По този начин цените за изкупуване са намалени с 43% през 2006 г. и с 35% през 2007 г. спрямо договорените цени през 2001г.
  Тези намаления на цените са повод инвеститорите AES Summit Generation Limited (“AES Summit”) и AES-Tisza Erömö Kft (“AES Tisza”) да се обърнат към Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове International Centre for Settlement of Investment Disputes (“ICSID”), с искане за арбитраж.
  Предприятията твърдят, че цените по дългосрочните договори са намалени по политически причини и че това води до директни загуби за (“AES Tisza”).
  Ищците твърдят, че по този начин Унгария е нарушила задълженията си по Договора за енергийната харта, както следва:.
  (а) нарушила е задължението си да предоставя справедливо и безпристрастно третиране;
  (б) обезценила е инвестицията на „AES "чрез прилагане на неразумни и дискриминационни мерки;
  (в) нарушила е задължението си за предоставяне на национално третиране;
  (г) нарушила е задължението си да изпълни клаузата „най-облагодетелствана нация“
  (д) нарушила е задължението си да осигури постоянна защита и сигурност;
  (е) извършила е отчуждаване (експроприация).
  Международният арбитраж отхвърля всички тези твърдения и приема, че Унгария не е нарушила енергийната харта.
  Страните обжалват това арбитражно решение. Но то също е отхвърлено.
  Подробности за двете решения може да се намерят както следва.
  Първото решение
  Второто решение
  Енергийната харта  Какви стъпки предприема Унгария след решението на Европейската комисия

  Както вече посочих през 2008 г. Европейската комисия приема, че дългосрочните договори за изкупуване на електричество представляват незаконна държавна помощ .

  В изпълнение на решението на ЕК Унгария предприема стъпки за прекратяване на договорите.

  През месец август 2008 г. министърът на финансите прави предложение пред икономическия кабинет на правителството да се изготви законодателно предложение до парламента за прекратяване на PPAs.
  През месец октомври 2008 г. правителството внася проектозакон в парламента.

  През месец ноември 2008 г парламентът на Унгария приема закон „the PPA Termination Act“, който прекратява дългосрочните договори считано от 1 – ви януари 2009 г.

  Що се касае за признаване на „невъзвръщаемите разходи“ направено от инвеститорите stranded costs, Унгария уведомява отново Европейската комисия за схемата за компенсиране на тези разходи за преценка доколко тя отговаря на правилата за държавни помощи.
  През април 2010 г. Комисията с решение одобрява схемата за компенсация на направените инвестиционни разходи. Въз основа на това решение на Комисията правителството приема постановление за възстановяване на получената незаконна държавна помощ.


  В отговор на тези стъпки белгийската компания Eectrabel също се обръща към Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове с твърдение, че Унгария, прекратявайки договорите извършва незаконна експроприация по смисъла на чл. 13(1) от Договора за енергийната харта.

  Арбитражният съд отхвърля и тази жалба. Решението е изключително интересно и може да се използва като учебник от всеки, който се интересува от прилагане на международното право. В него се обхващат и анализират всички възможни проблеми, свързани с прилагане на европейското право и на международното право в областта на енергетиката.

  Решението е от ноември 2012 г. и може да се види ТУК:


  Как България да разреши проблемите с дългосрочните договори
  Опитът на Унгария показва, че с „магическа пръчка“ не може да се намери бързо решение. Може да се каже, че Унгария е извървяла дълъг и нелек път докато рпазреши проблема с дългосрочните договори. Едно от предимствата й е, че тя в съответствие с чл. 107 от Договора за функционирането на ЕС е изпълнила задължението си да обяви пред ЕК наличието на дългосрочните договори и да поиска оценка в съответствие с правилата за държавните помощи. Проучването на Комисията е отнело четири години, за да вземе окончателно решение. Освен това, за да бъдат прекратени договорите и да не бъде прието това действие като експроприация, Унгария е приела специален закон, приложила е методиката на ЕК за признаване на „невъзвръщаемите разходи“ и отново е нотифицирала схемата като държавна помощ, за която е получила одобрение през 2010 г.
  Или цялата процедура е отнела на Унгария 6 години.

  Проблемът за България идва от факта, че тя не е уведомила ЕК за наличието на дългосрочните договори, което е трябвало да направи през 2007 г. (доколкото имам информация тогава са подписани договорите). Според Закона за държавните помощи Министерството на финансите е органа, който трябва да изпраща уведомленията за предоставени държавни помощи до Европейската комисия (с изключение на тези в земеделието)
  С една дума България няма решение на ЕК, на което да се позове (както е направила Унгария), за да предприеме законодателна инициатива за прекратяване на договорите.
  Според мен трябва да се предприемат законодателни стъпки за прекратяване на договорите, но преди това да се направи консултация с ЕК, как да се отстрани проблема с липсата на уведомление за наличието на дългосрочните договори (още през 2007 г.) и съответно решение на ЕК. Необходимо е не ДКЕВР да подава уведомление до ЕК за държавна помощ, а Министъра на финансите, чието правомощие е разписано в чл. 5,ал. 2 т.3 от Закона за държавните помощи.

  Между другото същия проблем възниква и при дългосрочните договори с производителите на енергия от възобновяема енергия. За тях също трябва да се направи уведомление пред ЕК за държавна помощ.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8914 Неутрално

  Има си хас и да бяхте се съгласили.

 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#18] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
  Не ги разбираш работите в енергетиката нито в Унгария, нито в България..... не се мъчи, "цената на капитала" е сложна работа!!!
  Апропо в Унгария АЕС просто "спря" централите, трампи ги на разни хитреци, които се чудят какво да правят с тях днес! Например ТЕЦ Тиса 840 МВт...... ама там парите малко, а в ТЕЦ Марица изток 1 "Гълъбово", много, таман 1 340 000 000 ЕВРА има за изплащане.....
  А държавата няма право да даде на някому заем с/у 2% лихва за да плати лихва със застраховките от, примерно 16%, ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на aliera
  aliera
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#10] от "zenola":
  Да, но изпускате следното:
  Недопустимата държавна помощ подлежи на възстановяване в държавния бюджет от предприятието, което я е получило. Дали пък ако се прихванат неустойките с получената недопустима държавна помощ те няма да се изравнятр шлел държавата да няма да плаща нищо, или пък дори да се окаже, че държавният бюджет има да получава разликата? Някой да е смятал?
  Въпрос на прости изчисления и управленска воля.

 23. 23 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мърмор":

  не дрънкай глупости ами отиди и доведи
  първанов със два милиарда в чантичката.
  не ми се прави на амнезант.

 24. 24 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#21] от "boby1945":

  ти не само не ги разбираш, ами и правиш долнопробна
  пропаганда от руското посолство.
  я кажи за сероотчистките на втората марица.
  и кой е е борда на директорите.
  нещо ви убягват както винаги някои неща.

 25. 25 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Весело

  aliera, някой е смятал и пресмятал вече...
  Има и законопроект за прекратяване на дългосрочните договори (не, не е за "одържавяване на централите). Качен е на сайта на парламента, заедно с мотивировката и един куп изчисления по проверена вече методика. Проверена при развалянето на подобни договори в други страни - като Унгария и Полша например, впрочем една от фирмите-собственички на нашите "американски Марици" е имала подобен договор в Полша... вече развален. За сведение на zenola: Вярно е, че има "неустойки", т.нар. "невъзстановими разходи" на инвеститора. И НЕК трябва да ги плати. Но има и още нещо, за което подсказва aliera... Вземете да го прочетете внимателно този законопроект, мотивировката и изчисленията в него са правени от международни експерти. Тези изчисления показват, че "американските централи" даже имат да връщат пари, защото са получили "недопустима държавна помощ" до този момент, превишаваща сумата на "невъзстановимите разходи". Т.еа. въпрос на политическа воля... и на дупце от страна на управляващите. Впрочем официален отговор от ЕК още няма, но комисарят по енергетиката заяви, цитирам по памет "всички данни говорят, че най-вероятно става дума за непозволена държавна помощ в случая". Б.Б. обаче много го е страх от американското посолство.

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#19] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Много пространно и информативно, ама, както сам пишеш, не ни грее, защото нашият "американски" случай не е като унгарските. Апропо договорът за приемане на условието че гарант е НЕК АД е подписан 2001,..... в който е написана и "схемата" на ценообразуване......
  Но не се сърди на Лостов, щото в 2001 лозунгът беше "повече чуждестранни инвестиции" и те дойдоха, сега е ред да плащаме!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#24] от "mihail_p":

  ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД не е тема на статията!
  Но за сведение, "токът" от рехабилитираната ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД е таман с 40-50% по евтин от този на рехабилитираната американска ТЕЦ Марица изток 3.
  Това за размисъл!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 28. 28 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Весело

  Ето ви го закона с мотивите, приложенията с точните сметки, юридическите прецеденти и арбитражите си търсете сами: http://parliament.bg/bills/43/554-01-125.pdf

 29. 29 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  "Мариците" са част от престъпната приватизация в България. Сключиха се дългосрочни договори, които са абсолютно неизгодни за България и някои си прибраха комисионните. Сега искат да направят национализация с последваща приватизация,при които пак някои властимащи ще се нагушат. В България всичко е елементарно, всяка стъпка цели обогатяване на политическия елит.

 30. 30 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мърмор":

  Твоето "скромно" мнение е като да разделиш цяло число на нула та да видиш, колко ти е акъла..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 31. 31 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#27] от "boby1945":

  А колко екологични глоби ще отнесе?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#31] от "Captain Shakespeare":

  Нито една, ТЕЦ Марица изток 2 е напълно модерна и съобразена и с екологията централа.
  Просто рехаблитацията се прави от държавата и излезе таман два пъти по евтина от тази на американската ТЕЦ Марица изток 3, оттам и цената на тока по ниска....
  Иначе горят едни исъщи въглища и работят едн и същи хора!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#28] от "stoyaniva":

  Какво има да търсим сами, сметката все едно се плаща от крайните потребители (съответно стойността на цената на капитала, към момента, някой си определил на около 1 000 000 000 и 500 000 000 ЕВРА съответно за ТЕЦ МИ1 и ТЕЦ МИ3), само че не по сегашния договор и цената на електроенергията от двата обекта, а през някакъв си фонд.... не чрез цената а с "добавка" на акциз, т.е. не е по врат ами по шия....

  Като цяло проектът е слаба ракия, защото гарантира възстановяване на капитала на инвеститорите, не по пътя на електропроизводството на база нашите лигнити, а гарантирано по административен път. (теоретически ТЕЦ МИ1 и МИ3 могат и да не работят, респективно да внасяме ток от чужбина, вместо да го произвеждаме на база нашите лигнити)!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  "Тя посочи, че в хода на разговорите има съгласие само по пълната либерализация на енергийния пазар "

  Каква либерализация, докато тези субекти източват националния ресурс? Намерете начин да се отървете от тях. Ако не ви стиска, оттеглете се и да дойдат по-смели, да свършат работата.

 35. 35 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не сте, а правилно, не трябва да се одържавяват централите, нито да им се сменят принудително собствениците.
  Трябва обаче да прекратите държавната помощ, която вече няколко години поред предоставя българската държава на частните американски тецове чрез договорените много над пазарни цени за произведена електоенергия и "студен резерв"/разпологаемост. Но и ЕК си мълчи дипломатично, нали централите са американски... Ако не бяха западни, досега сто пъти да са ни глобили и накарали да спрем държавната помощ.

 36. 36 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#27] от "boby1945":

  ти си мисли за сероотчистките.

 37. 37 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#32] от "boby1945":

  Глупост на търкалета...
  я прочети договорите и виж техническите харктеристики..
  Имитираш волен Беловий!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 38. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#37] от "Captain Shakespeare":

  Какво да гледам, бе суек?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 39 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#33] от "boby1945": Ти въобще прочете ли законопроекта? Мотивите и примерите за прекратени подобни договори? Да, невъзстановяемите разходи на инвеститорите се изчисляват по методика, вече проверена и минала както през ЕК, така и през международните арбитражи. Твърдиш, че е "административно" а всъщност е възстановяване на пазарния принцип и на конкуренцията чрез спирането на непозволената държавна помощ. ПОВТАРЯМ БАВНО - сметките по въпросната методика показват, че НЕК няма да плаща - инвеститорите до момента са получили непозволена държавна помощ в такъв размер, че невъзстановяемите им разходи вече са платени... нещо повече - надплатени! И дори ще им се наложи да приспадат суми от дълга на НЕК към тях. За стотици милиони говорим. Ама после теоретично било можело да спрат да произвеждат? Виж сега, в Полша, Унгария, Ирландия... не спряха. Това първо. И второ, по-важно: Ако купувачът по някакви икономически, стратегически или политико-икономически реши, че му е необходим ток, произвеждан от нискокалоричните ни въглища точно в тези централи, ще се договори с производителя на какви цени да го купува. И тези цени няма да са сегашните, а доста по-ниски - сам даде првилен пример с другата "Марица", двойката. И освен това ще са такива, че и собствениците на централите при добре направени сметки и спиране на "данък корупция" да имат печалба. Просто, ясно, пазарно. Отново напомням - законопроектът не е писан и смятан от полит-популисти като Бялата Златка или БСП, а от експертни групи с опит и пряко участие в развалянето на подобни договори в други страни на ЕС. Странна работа, мислех, че точно ти ще си за такъв подход, но май реагираш прибързано поради някои външни белези на законопроекта.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Очаквам от т.н. работодатели предложение за национализация на руския Нефтохим за да спаднат цените на бензина.

 41. 41 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Де бе, изкупете ги. НЕК е цар на глупавите сделки и купуването на пасиви. Нали раята плаща сметката...

 42. 42 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#39] от "stoyaniva":
  Не трескай глупости по теми от които нищо не разбираш.... Щом "заканапроекта", с извинение, "предлага" административно плащане на инвеститорите съответно за МЕ1 и МЕ31 000 000 000 и 500 000 000 ЕВРА от джоба на крайния потребител (така както е предложен), той с нищо не променя нещата, даже е вреден, щото дава, възстановява пари на инвестиорите без те да си правят труда да произвеждат ток....
  Така че по добре си намери друга близалка, не енергетиката....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  [quote#41:"buiko"]Де бе, изкупете ги. НЕК е цар на глупавите сделки и купуването на пасиви. Нали раята плаща сметката...[/quote]

  Не разбрахте ли госпожо, че държавата иска да ги изкупи и веднага да ги препродаде на по-надежден инвеститор и без заробващи договори? Четете внимателно.

 44. 44 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#42] от "boby1945":

  Ясно... имаме си разбирач, който мре да обижда опонентите си и повтаря като развален грамофон едно и също, без въобще да вдява какво му говорят. Няма бе, повтори бавно няколко пъти, дано схванеш - НЯМА да им се плаща нищо, защото ВЕЧЕ Е ПЛАТЕНО чрез непозволената държавна помощ, т.е. раздутите цени по въпросните договори. И го казвам не аз, ами експерти, при това не българи, а хора от екипите, които са подготвили мотивите, формулите и изчисленията при другите подобни случаи на развалени чрез закон дългосрочни договори. Правотата им е доказана не от мен, а от решенията на ЕК и арбитражните съдилища! Доказан потвърден факт! Повтарям бавно: ДОКАЗАН НА ПРАКТИКА...
  Успех с "анализите" и "компетентните мнения", драскани по форуми, "експерте".

 45. 45 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 289 Весело

  А тезата "ама те ще спрат да произвеждат" дори не заслужава коментар. Абе, ти да не си на хранилка при офшорката с десетте процента в една от фирмите? Или в другата, която продава прескъпо консумативи? Както и да е, спирам да ти отговарям - спори се с човек, който има желание да разбере какво му обясняват и да провери фактите и изводите.

 46. 46 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 910 Весело

  До коментар [#44] от "stoyaniva":

  Ти си толкова експерт в енергетиката и ценообразуването, колкото и Москов е експерт по здравеопазването....
  Апропо, прочети проектозакона по въпроса, който се върти и във форума и тагава се плякай на пясъка....!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK