"Мини Марица - изток" опитва да продаде вземанията си

"Мини Марица - изток" опитва да продаде вземанията си

© Георги КожухаровМини Марица-изток" търси банка, която да изкупи натрупаните й вземания, които към средата на годината са на стойност 258 млн. лв., пише "Капитал Daily" като се позовава на  обществена поръчка на държавното дружество, в която избраната процедура е договаряне без обявление.


Покани за участие са изпратени до Българската банка за развитие, Сосиете женерал Експресбанк и Юробанк България.


Мотивите на минното дружество за обявяването на подобна процедура са, че то е в критично финансово състояние, което поражда опасност от блокиране на оперативната дейност и застрашава дейностите, свързани с добива на въглища.
"Въпреки усилията, които дружеството полага, през последната година сериозно се влоши събираемостта на вземанията на "Мини Марица-изток" ЕАД от клиентите, на които се доставят въглища", посочват оттам.


Основните длъжници са двете американски централи - "АЕS Марица-изток 1", която към средата на година дължи на мините общо 69 млн. лв., и "Контурглобал Марица-изток 3" с натрупани задължения за 160 млн. лв. Двете централи имат споразумение с правителството да изплатят задълженията си към мините, след като НЕК изплати от своя страна на тях забавени плащания за 900 млн. лв. Това обаче ще стане едва след като БЕХ успее да изтегли заем или облигационна емисия за 650 млн. евро, за което тече процедура и не се знае колко време ще отнеме.


Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и централата на Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" също дължат на мините съответно 41 и 50.6 млн. лв., за които обаче няма споразумение за погасяване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK