Междуфирмената задлъжнялост в енергетиката нямало да засегне отоплителния сезон

Теменужка Петкова

© Анелия Николова

Теменужка ПетковаГолямата междуфирмена задлъжнялост в енергетиката няма да се отрази на отоплителния сезон и енергийната система е подсигурена. В това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпрос. 


Тя изрази надежда, че Българският енергиен холдинг ще успее да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица - изток" до 30 ноември, когато изтича срокът на споразумението помежду им. 


Дотогава БЕХ трябва да изтегли заем от международни банки в размер на 650 млн. евро, от който дъщерната му НЕК да преведе на двете дружества общо близо 1 млрд. лв. неплатени задължения. Самите две компании на свой ред дължат близо 350 млн. лв. на мини "Марица изток", съобщи Петкова, цитирана от БТА.  В момента тече срокът от втората фаза на процедурата, свързана с подаването на обвързващи оферти от банките, която трябва да приключи до 27 октомври.


Тя напомни, че финансовите проблеми в сектора не са от вчера, но правителството предприема мерки за преодоляване на финансовия дисбаланс и да не се стига до финансови затруднения в мините. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK