Инвеститорите в енергетиката планират да се обединят в браншови съюз

Васил Велев и Меглена Русинова.

© Дневник

Васил Велев и Меглена Русинова.Работодателите от енергетиката възнамеряват да учредят своя браншова организация, която да защитава интересите им професионално. Това съобщи пред Би Ти Ви изпълнителният директор на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова. 


Целта на инвеститорите в сектора е да поставят началото на професионален експертен диалог за проблемите в сектора в духа на европейските практики, поясни тя.


Русинова обвини четирите национално представителни  работодателски организации, които в началото на месеца представиха на правителството проект за Пътна карта в енергетиката, че с предложенията опитват да бламират започналите през март реформи в сектора.
"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация - от март се полагат споделени усилия от министерството на енергетиката, парламентарната енергийна комисия и независимата Комисия за енергийно и водно регулиране да изпълнят препоръките на Световната банка и Европейската комисия, дадени още през 2013 г. Всички инвеститори в енергетиката обявихме, че подкрепяме тези усилия. Работодателските организации обаче, които имат правомощия единствено по Кодекса на труда, но не и в индустриалните отношения, с неекспертно говорене завземат общественото внимание и бламират започналите реформи", каза Русинова. "Не знам защо го правят", допълни тя, визирайки Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриални якапитал, Конфедерацията на арботодателите и индустриалците и търговско-промишлената палата. 


Присъстващият в студиото председател на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в отговор на въпрос заяви, че работодателските организации не са искали национализация на американските тецове в "Марица изток" - предложение, от което държавата се разграничи. Той обвини изданията на "Икономедиа" (сред които е и "Дневник"), че са измислили това, като обясни, че нито думата "национализация", нито думите "одържавяване" или "изкупуване" са присъствали в проекта за пътна карта, а се говорело само за "намиране на инвеститор" за двете частни централи.


На практика обаче в документа, който вече е свален от интернет, беше записано, че Министерството на енергетиката ще проведе среща с потенциален инвеститор, който да изкупи акциите в ТЕЦ "Марица изотк 1" и "ТЕЦ Марица изток 3", притежавани от американските компании AES  и Contour Global. В пътната карта се предлагаше също така въпросният инвеститор да получи от държавата правото да изгради нов далекопровод или да му се осигури достъп до съществуващия, за да може да изнася пряко - условие, което подсказва, че планът е съставен за конкретна компания.


Предложението на работодателските съюзи дойде без двете американски компании да са обявявали, че възнамеряват да продават акциите си. 


Тази сутрин в интервю за "Нова тв" председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също даде назад от идеята за одържавяване, като обясни че това е предложение на БСК, но той лично не го подкрепя.


Междувременно AES и Contour Global напуснаха Конфедерацията на работодателите и индустриалците, която е една от подписалите въпросната пътна карта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK