Агробизнесмен на годината: Яжте пилешко без притеснение

Иван Ангелов, собственик на хранителна група "Градус", получи наградата "Агробизнесмен на България 2015 г.", връчена от Цветан Димитров.

© Цветелина Белутова, Капитал

Иван Ангелов, собственик на хранителна група "Градус", получи наградата "Агробизнесмен на България 2015 г.", връчена от Цветан Димитров.



Тазгодишният носител на наградата "Агробизнесмен на годината" Иван Ангелов призова българите да ядат пилешко месо без притеснение.


Братята Иван и Лука Ангелови, създатели и собственици на най-големия производител на птиче месо у нас - холдинг "Градус", са агробизнесмени на 2015 г. Конкурсът се организира от в. "Български фермер", съобщи БТА.


Призът на братя Ангелови беше връчен от заместник-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров за цялостен принос в развитието на българския агробизнес.




"Яжте пилешко месо без притеснение", призова награденият бизнесмен Иван Ангелов. "Нашите меса са отгледани по най-високи технологии, които не налагат употреба на антибиотици и са абсолютно чисти храни", посочи още той.


При производството на пилешко месо България е единствената страна в Европа, в която категорично е забранено добавката на трупно и рибно брашно и очакванията са за още по-голяма консумация на пилешко и пуешко месо у нас, отбеляза и проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.


"Страната ни спазва много стриктно тази мярка и по този начин гарантираме нормално и безопасно хранене както на птиците, така и на хората", подчерта той.


Белоречков информира още, че страната ни е една от малкото в Европа, които ваксинират птиците срещу салмонела и така гарантира по-висока безопасност на храните от птиче месо, факт, известен на повечето от вносителите.


През тази година пазарът на птича продукция за нашата страна е доста изменен в сравнение с 2014 г., отбеляза проф. Белоречков. По думите му една от причината за изменената конюнктура на пазара в Европа е големият удар, който птичият грип нанесе върху САЩ, и на второ място големият натиск на природозащитните организации по отношение производството на патешко месо и втлъстен черен дроб. В момента износът на охладено птиче месо за Германия и Гърция е многократно увеличен, както и на яйца за преработка в страни като Франция, Германия, Австрия и Гърция, посочи Белоречков.


Като друг проблем за бизнеса Ангелов посочи вноса на замразеното птиче месо от Бразилия и Полша, които са силно субсидирани и съответно намалената у нас субсидия. Стагнацията в пазара обаче се компенсира с малко по-ниските цени на фуража през последните две години у нас.


Именно те са предотвратили катастрофа в птицевъдството у нас, обясниха от бранша. Те припомниха, че производството на птиче месо е на едно от първите места по икономически показатели в Европейския съюз в същото време е силно зависимо от цените на фуража и соевия шрот.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на it4
    it4
    Рейтинг: 475 Неутрално

    яжте пилешко бъкано с добавки и антибиотици, и няма да има време да се разболеете, направо ....

  2. 2 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 930 Неутрално

    Мхм. Пък аз си спомням как Цецо Василев стана Мистър Икономика на 2013 и на следващата година банката му фалира.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  3. 3 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1930 Неутрално

    До коментар [#1] от "it4":

    Какво да ядем тогава? Не всички могат да си позволят да купуват редовно от био и еко магазини. Ептен да се откажем от месото?

  4. 4 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 6930 Неутрално

    Какво друго да ни кажат производителите,не яжте,за да фалираме.

  5. 5 Профил на Хелиана
    Хелиана
    Рейтинг: 1872 Неутрално

    Антибиотици може и да не използват, но фуражът им базиран ли е на ГМО или не? Най-вероятно -да.

  6. 6 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 875 Весело

    Не знам какви са им технологиите за гледане на птиците обаче в лятото купих 5 кокошки /вече пораснали и готови да почнат да снасят/ на майка ми на село и установихме ,че за изненада не искат да кълват жито.Какво ти да кълват - не го поглеждат.
    Както се шегува сестра ми -завали ли малко дъжд така и ще си поникне без да го пипнат.

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  7. 7 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#6] от "navy":

    А трещя коментари за журналистите от Делиормана и "майчиният" им език.

    Все пак ще ти дам съвет.

    Дават се на кокошките жито + царевица. Съотношението е 2 части царевица и една част жито. Ако се инатят, както и в твоя случай спазвайте мярката на сто килограма общо количество храна, от която посочих 1 л. олио. Мисля да опитам догодина със свинска мас.

    Така излъгах моите бройлери след 2-та месеца на купешки фуражи. Беше по съвет на ветеринаря.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  8. 8 Профил на V.Iliev
    V.Iliev
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Ангелов също каза, че нашето пилешко трудно се конкурира с това от Южна Америка, защото и в двата случая пилетата се хранят със соев шрот, който идва от Южна Америка. Транспортът му струвал 80-90 долара на тон.

    А транспортът на замразените пилета от Южна Америка до Европа колко е? Отделен въпрос е, че в Южна Америка няма друга соя, освен генно модифицирана.

  9. 9 Профил на mahjongg
    mahjongg
    Рейтинг: 442 Весело

    Яжте пилешко без притеснение, в него няма месо

  10. 10 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 442 Весело

    Я какво хубаво агнешко, телешко и морски продукти има аз ще ям пилешко !?

  11. 11 Профил на АмброзСП
    АмброзСП
    Рейтинг: 1162 Неутрално

    За пилетата добре,ама те
    произвеждат едни "бомбички"
    пилешки,нямам думи.Там да
    направи реклама като
    изяде 1 бройка без хляб.
    Може и да му повярвам!

    Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
  12. 12 Профил на dragozow
    dragozow
    Рейтинг: 768 Неутрално

    Градус са пълни с перушина и непоìстени.

    Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  14. 14 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 875 Любопитно

    До коментар [#7] от "Росен (путлер капут)":
    [quote#7:"Росен (путлер капут)"].....Мисля да опитам догодина със свинска мас........
    [/quote]

    Да им я мажа ли ако и аз опитам?
    А червен пипер да ръся ли по малко ?

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  15. 15 Профил на Дундурук
    Дундурук
    Рейтинг: 396 Неутрално

    Тея наградени "агробизнесмени" не са ли изродите, създали огромната ферма за норки около Нова Загора, където дерат и обгазяват животинки, за да доставят материал за палтата на силиконовите уроди? Това не са нормални хора, а алчни боклуци, вървящи срещу световните тенденции за спиране на тая гнус.

  16. 16 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 875 Неутрално

    До коментар [#15] от "Дундурук":

    Други са .
    Щели да вземат отпадъци от кланиците на Градус за изхранване на норките за това ги свързваш.

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  17. 17 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#14] от "navy":

    Яжте заедно.
    Което е добре за теб е добро и за кокошките.
    Червен пипер НЕ обаче.

    п.с. Ако може да бъдат пускани на свобода до боклук е добре.
    Връщат си спомена на Тирекс.
    Все пак кокошката е най-древният динозавър.
    Ядат буболечки, червеи, мухи и всичко, което се движи. Веднага се случва.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  18. 18 Профил на pentuer
    pentuer
    Рейтинг: 660 Неутрално

    Някой очаквал ли е да кажат "не яжте пилешко".....

  19. 19 Профил на Дундурук
    Дундурук
    Рейтинг: 396 Неутрално

    Бизнесът на братята Иван и Лука Ангелови започва в началото на 90-те години с производството на яйца и пилешко месо. Тръгва от ЕТ "Градус - Иван Ангелов", с годините се разраства и вече представлява почти затворен цикъл, който започва с производството на фуражи и свършва с доставката на разфасовки в търговската мрежа. Сред останалите начинания на двамата братя са слънчогледово олио "Бисер олива" и избата "Анжелус естейт", която произвежда вина от собствени лозя. Основни акционери са и в столичната болница "Сити клиник". Двамата бизнесмени са смятани за близки до бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, като "Градус" бе замесена и в скандал с PR поръчки и прехвърлени апартаменти. Инвестициите на групата в недвижими имоти до момента също не са безпроблемни. "Градус" се оказа собственик на земи в скандала "Дюнигейт" край Несебър. Имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки за покупка на апартаменти в прословутите магистратски комплекси в Приморско. Това пише в-к "Капитал".

    Фирмата е замесвана многократно в скандали. Смятана е също за спонсор на БСП от години. На Георги Първанов - също.

    През 2013 г. Иван Ангелов заявява пред в-к "Преса": "Парите са ни дадени от Бога, за да ги управляваме". Е, щом Бог така е решил... Очевидно останалите няколко милиона българи ще се надяват на Ангелови да дадат нещичко: я крилце, я кълка, я пари за кампания...

  20. 20 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#9] от "mahjongg":


    [quote#9:"mahjongg"]Яжте пилешко без притеснение, в него няма месо[/quote]
    Ако е месо въобще е най-странното месо.
    Имам син вече на 13 години. Миналата година работех много през лятото и не успях да му направя вечеря. Наложи се да купя от СБА готови меса. Купих му от всички.
    В това число и пилешко бутче.
    Беше добре опечено и направо извадих кокала. Заприлича на пържола. Синковеца си хапна, но ме пита какво е това месо за пилешкото.
    Той не беше ял от магазина още от 8 годишен.
    Казах му, че е пилешко. Пита защо било такова странно на вкус.
    Казах му, че не е от нашето, а от магазина. Така си остана пилешкото в чинията му.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  21. 21 Профил на Дундурук
    Дундурук
    Рейтинг: 396 Неутрално

    [quote#16:"navy"]Други са . [/quote]

    Дали? В Интернет пише, че собственик на фирмата за норки е синът на единия от братята.

  22. 22 Профил на pavkata2010
    pavkata2010
    Рейтинг: 443 Разстроено

    До коментар [#16] от "navy":
    Тук друго пише
    http://www.vesti.bg/bulgaria/protest-sreshtu-ferma-za-norki-kraj-stara-zagora-6035771

    "...Инвеститор на проекта е фирмата "Фармпро" ЕООД, която е регистрирана на сина на бизнесмена Иван Ангелов, собственик на птицефермите "Градус"."
    Така, че са същите наградени "агробизнесмени". Жалки печалбари!

  23. 23 Профил на navy
    navy
    Рейтинг: 875 Неутрално

    До коментар [#21] от "Дундурук":
    До коментар [#22] от "pavkata2010":

    Знам , че беше друга фирма затова го написах.
    Разбира ,че сте прави щом тя е фирма на сина на Градусчиите.

    До коментар [#22] от "pavkata2010":

    Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
  24. 24 Профил на През прокуракура ми е
    През прокуракура ми е
    Рейтинг: 254 Неутрално

    Все едно лайнопроизводител да каже "Яжте лайна без да се притеснявате!" Яж си ги ти!

  25. 25 Профил на селянин
    селянин
    Рейтинг: 497 Любопитно

    а той яде ли пилешко от собствена ферма без притеснение

  26. 26 Профил на През прокуракура ми е
    През прокуракура ми е
    Рейтинг: 254 Неутрално

    До коментар [#20] от "Росен (путлер капут)":

    Точно така! Моето дете веднъж отказа да го черпят с Макдоналдс и отвърна, че вреднотии не яде. Много бях горд - беше на около 4-5 годинки. И то само защото му пуснах един филм на Джейми Оливър относно този тип ресторанти.

  27. 27 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1464 Неутрално

    Това лято купих замразено пилешко филе (не си спомням кой е проиводителят) и за мое учудване, след готвенето се смали наполовина. Отделно имаше гаден вкус и нямаше нищо общо с месото, което готвя в Германия. Сега се чудя следващия път, какво пилешко да купувам, дайте съвет от собствен опит. За едно пиле, няма да тръгна по селата да купувам от директен проиводител .

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  28. 28 Профил на redguy
    redguy
    Рейтинг: 1010 Неутрално

    Консумирам вече предимно свинско или риба и много рядко пилешко. Пилешкото ... дали от многото приказки срещу него или наистина има нещо, но почна да не ми харесва вече вкусът му.

  29. 29 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2654 Неутрално

    До коментар [#19] от "Дундурук":

    Само сте пропуснали да споменете, че според местната легенда, братята са работили в Либия по време на социализма, спестили са няколко милиона долара и като се върнали в България с тия пари приватизирали, кланици, ферми и така нататък...! Нямат нищо общо ни с БКП, нито с ДС! Честни частници, които са прегърнали лявата идея и затова са спонсори на Гоце!

    Бивш tww09306483.
  30. 30 Профил на V.Iliev
    V.Iliev
    Рейтинг: 442 Весело

    [quote#15:"Дундурук"]не са ли ..., създали огромната ферма за норки[/quote]
    Същите, и се хвалят с това

  31. 31 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 514 Неутрално

    Отдавна имам недоверие към пилешкото месо, а много го обичам. Преди половин век баба като заколи кокошка, правеше чорбица, а останалото на "къс", накъсани парчета от бялото месо, обезкостени бутчетата и всичко това посолено и посипано със сладък червен пипер. Сегашното месо е сипкаво, понякога купуваме на грил от пазара, но не ме пофти. Бройлер, френска дума била.

  32. 32 Профил на kur4okurev
    kur4okurev
    Рейтинг: 225 Неутрално

    Най-хубавите пилешки кревирши са на фирма Градус.Пробвайте няма да съжалявате.

  33. 33 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
    Рейтинг: 1023 Неутрално

    Жалки , жалки ама с мнооооого милиони бе . Безсрамно богати са братята Ангелови и не им пука за потребителите .

    Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
  34. 34 Профил на Росен    Радославов
    Росен Радославов
    Рейтинг: 1366 Неутрално

    До коментар [#26] от "pulchinela":

    Постъпил си по-умно от мен.
    Моят не го яде, защото не му е вкусно.

    Трябва да изтегля Джейми от Замундата и да му го пусна.

    в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
  35. 35 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 388 Неутрално

    В момента съм на вилата и варя 3 годишна кокошка на печката,ще я варя поне 4 часа, бульонът е несравним и незаменим.

  36. 36 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1106 Неутрално

    До коментар [#35] от "batgosho":Да ти е сладкоУдари и една чашка домашно червено винце,мани ги братята да са живи и здрави да си харчат мильончетата





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK