"Каменица" ще замени завода си в Пловдив с музей

"Каменица" ще замени завода си в Пловдив с музей

© Каменица АДКаменица" АД  затваря изцяло пивоварната си в Пловдив и мести производството в Хасково, където също има завод. Сградата ще бъде разрушена и на площ от 3 хил. кв. метра ще бъдат изградени микропивоварна за крафт (занаятчийска) бира, музей, бирария, магазин за сувенири, парк и отворена сцена за културни събития.


Причина за решението е местоположението на завода, който е в широкия център на Пловдив, а това затруднява и производството, и логистиката, и разрастването. Преценено е, че днес мястото е по-подходящо за развитие на проект в сферата на имотите. "Когато през 1881 г. в пивоварна "Каменица" е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона. Днес, обаче, заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството", коментира генералният директор Марко Ниавро.


Ще бъдат съкратени 58 души, на останалите ще се осигурят алтернативи.
Компанията търси инвеститор, на който да продаде останалата част от парцела с общ размер 31 000 кв. метра. От компанията уверяват, че ще се погрижат той да попадне в ръцете на добросъвестен стопанин.
Изборът ще бъде консултиран с местните власти и обществени организации.


"Каменица" е най-големият работодател в бирената индустрия в страната с общо 771 заети по данни от 2014 г. Портфолиото й включва местните марки "Каменица", "Астика", "Бургаско пиво" и "Славена", както и световните брандове Stella Artois, Beck’s и Staropramen.


От юни 2012 г. "Каменица" АД е собственост на една от най-големите пивоварни в света - "Молсън Коорс Брюинг къмпани" (Molson Coors Brewing Company).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK