Ръстът на БВП се ускори до 2.9%, потвърди НСИ

Ръстът на БВП се ускори до 2.9%, потвърди НСИ

© ShutterstockПредванителните данни на Националния статистически институт потвърдиха оповестената през ноември експресна оценка за ръст на брутния вътрешен продукт от 2.9% през третото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на миналата година.


Спрямо предходното тримесечие нарастването е с 0.7%.


За периода януари - март НСИ отчита икономически растеж от 2 на сто, а за април - юни - от 2.2 на сто.
През третото тримесечие на 2015 г. БВП възлиза на 23.490 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 12.010 млрд или 1 671 евро на човек.


Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2015 г. възлиза на 19.938 млрд. лв. по текущи цени.


През третото тримесечие на 2015 г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката е 8.6%, което представлява увеличение на равнището му с 0.3 процентни пункта спрямо същото тримесечие на предходната година. Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.3 процентни пункта до 27.3%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите, остава на нивото на съответния период на предходната година - 64.1%, се казва в съобщението на статистическия институт.


По предварителни данни за третото тримесечие на 2015 г. крайното потребление нараства спрямо предходното тримесечие с 1.0%, а бруто образуването в основен капитал - с 0.6%. Износът на стоки и услуги намалява с 1.9%, а вносът - с 0.8%.


Спрямо година по-рано брутната добавена стойност се увеличава с 1.6%. Най-голям годишен растеж се отчита в секторите Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения - 3.7%, Промишленост - 3.5%, Държавно управление; образование; хуманно здравеопазване и социална работа - 3.3%, Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности - 3.0%, Операции с недвижими имоти - 1.7%, Селско, горско и рибно стопанство - 1.1%, Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство - 0.5%, Финансови и застрахователни дейности - 0.5%.


За година крайното потребление нараства с  1.0%, износът на стоки и услуги се увеличава с 5.8%, а вносът - с 3.3%.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Дори да приемем за верни данните на родната стакмистика за ръст на БВП у нас, САЩ и Германиа имат по-висок растеж! Т.е. НИКОГА, ама никога няма да ги стигнем!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Разстроено

  Девизът при отчитането е ''Без Дянков - по Дянковски'' !

  [email protected]
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  Абе в общи линии е добре да се слушат "класиците". "It's the economy, stupid" (Бат Клинтън) и "Ask me my three main priorities for government and I tell you education, education, and education." (Бат Блеър). И двамата направиха куп щуротии в различни етапи, но тези им прозрения си остават валидни.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  [quote#1:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Т.е. НИКОГА, ама никога няма да ги стигнем![/quote] И ко да праим в такъв случай? Да рипнем от някоя канара или все пак да продължим да се опитваме?

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Странни метаморфози се случват откъде финанцовото министерство. След като цяла година би тъпана, че не знам колко излишъци имало, че никога толкова много данъци не били събирани, че хазната напрао се пука по шевовете от пари, в края на годината, както предупреждавах, изведнъж се умълча туй министерство Що тъй? Ами защото излишъците бяха 800 милиона лева. Крайно недостатъчни. Наложи се прекрояване на бюджета в тайни доби, но ние пак ги разкрихме - бюджетът се издъни с цели 900 милиарда. Което означава, че въпреки всичките "фанфари" от януари до днес, гербавите нещастници са се набутали вътре с цели 100 милиона. Както се и очакваше по принцип - от 2009 година, та чак досега, ГЕРБ винаги не е успявал да завърши годината, без да актуализира бюджета си. Питам: Защо изобщо го правите този бютжет, ве, джанъм? Щом знаете предварително, че лъжете? Няма година, в която да сте се мъчили да управлявате икономиката и да не сте ревизирали изходните си данни за бюджета. Карайте я "ден да мине, друг да доди". Това е вашата истинска философия, всъщност. Доказана през годините на "мъчене" в управлението на държавата. Завършваща с нов външен заем, който ще плащат нещастните, още неродени деца на майка България. Как не се засрамихте?

 7. 7 Профил на Peter Rangelov
  Peter Rangelov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Новината е хубава - дано този растеж се запази/увеличи през следващата година и то без да се взимат 5-10 милиарда $ заеми.

 8. 8 Профил на Леля Пепа
  Леля Пепа
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Каква скорост, какво нещо! Мале, мале! Хайде всички в дясната лента, направете път за българската икономика.

 9. 9 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Коментирах го и при експресна оценка за ръст на брутния вътрешен продукт, ще кажа и сега-гледайте пазара на НИ. Засега в столицата и в още няколко от по-големите градове, но определено се забелязва сериозно развижване.
  Може би, ако видим реформа в енергетиката и в транспорта, ако видим концесии на разни летища и прочие, ако има и подобаваща реформа в провосъдната система и в образователната система, може би колелото на БВП може да започне да се движи още по-бързо.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#10] от "Никола Георгиев":

  Е сега 6-7 % ще стане ако открият природен газ в Черно море, увеличим и подобрим потенциала си в туризма и сектор услуги.

  За член на ЕС делът на сектор земеделие е доста висок. А качеството на храните в България е доста скапано цени високи. Това е защото хиените изнасят доброто. Сектор услуги трябва да е мин. 70 % за да сме еволюирали икономически на следващо ниво.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 12. 12 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 316 Любопитно

  До коментар [#1] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":


  [quote#1:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]САЩ и Германиа имат по-висок растеж! Т.е. НИКОГА, ама никога няма да ги стигнем![/quote]
  Ето ги най-лошите икономики в Света, според един икономически сайт. България е цритикувана заради ниската си минимална заплата:
  http://www.datosmacro.com/analisis/los-peores?utm_source=hootsuite
  Трябва да растеме като Китай, а не като като Германия и САЩ, за да стигнем последните след десетилетия.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Плюйте бе, какво чакате

 14. 14 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#9] от "Додо":

  В енергетиката не просто трябва реформа а направо тотално да се преструктурира целия сектор и тогава ще има наистина дръпване за икономиката. Да се прекърши руския монопол, и да се спре с това крадене около зелената енергия. Там има потенциал но е опорочен.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 15. 15 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ама как тъй изведнъж се засили ръста?Шменти капели!

  Tony
 16. 16 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ръстът на БВП се ускори до 2.9%

  Кофти! Тиквата и ГЕРБ са виновни!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 17. 17 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#3:"karabastun"]Девизът при отчитането е ''Без Дянков - по Дянковски'' ![/quote]

  По-добре по орешарковски без Орешарски! Колко добре си ни беше минус 3% по време на Ореха. Как можаха тия от ГЕРБ така да ни провалят далаверата!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 18. 18 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#14] от "angevins":

  Съгласен съм. Трябва мноого работа там. Не зная, обаче, има ли наистина желание за толкова сериозни неща. Бих се изненадал, ако няма никакво реформа, но бих се и изненадал, ако пипнат много надълбоко. Щото, какво ли ще излезе, направо не ми се мисли.

 19. 19 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#9:"Додо"]Коментирах го и при експресна оценка за ръст на брутния вътрешен продукт, ще кажа и сега-гледайте пазара на НИ. [/quote]

  Ти па! Нема таково нещо! Зле сме и това е резултат от руските санкции, които сринаха икономиката! Путин победи! Ура, Москва, Атака!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 20. 20 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#15:"Free person"]Ама как тъй изведнъж се засили ръста?Шменти капели![/quote]

  Шменти капели, така е! Лъжат, след провалът на Патока и аецот, Русия ни наказа с ембарго на доматете! Икономиката ни се се срина и сега от статиска-стакмистика ни заблуждават! Тиква, Цаца, ууу... правосъдие за всичка Урааа!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 21. 21 Профил на sixb0nes
  sixb0nes
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всъщност, БВП на България е доста подценен от редица причини - първата е това, че сивата икономика е 1/3 от БВП. Втората е, че голяма част от домакинствата в България имат собствено жилище и не плащат наеми, като богатството също не се отчита в БВП. Добрата новина е, че имаме ръст от 2,9, лошата, че пак ще имаме изкуствен ръст на база инфраструктурни проекти и жилищен пазар.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  БВП на България е 12 млрд евро,а на закъсалата Гърция,180 млрд.

 23. 23 Профил на Петър Белоречки
  Петър Белоречки
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тука пъкано с кютуци всезнайковци и велики черногледи анализатори! Аве капути ЗА ПЪРВИ ПЪТ точно НСИ, отчита ръст на икономиката от 3.5 % спрямо предишната година. Това се случва за ПРЪВ път от 25 г. насам бре ЧАПКЪНИ!

  Star Life
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK