Производителността на труда нараства през третото тримесечие

Производителността на труда нараства през третото тримесечие

© Юлия ЛазароваПрез третото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП), на един зает се увеличава с 2.9 на сто в сравнение със същото тримесечие на предходната година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт, оповестени днес.


Заетите в икономиката през третото тримесечие са 3.654 млн., приблизително колкото и година по-рано.
Общият брой отработени часове е 1.468 милиарда, също без промяна спрямо миналата година, когато са отчетени 1.466 млрд. часа. 


На един зает се падат 6429.1 лв. от текущия обем на БВП като всеки зает създава средно 16 лв. БВП за един отработен час. Преди година  на един зает произвеждаше средно 6260 лв. от обема на БВП или 15.28 лв. на час. 
По предварителни данни за третото тримесечие на 2015 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 5900.2 лв. брутна добавена стойност (БДС) средно на един зает и 14.1 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 5671.4 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 14.2 лв. от текущия обем на показателя. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 2299.1 лв. БДС на един зает и 5.9 лв. - за един отработен човекочас. 


Брутната добавена стойност средно на един зает през третото тримесечие на 2015 г. реално се увеличава с 1.1 на сто и също така с 1.1 на сто за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK