Ще бъдат отворени ценовите оферти за участък на "Хемус"

Ще бъдат отворени ценовите оферти за участък на "Хемус"

© Георги КожухаровЦеновите оферти за строителството на магистрала "Хемус" между Ябланица и разклона за Ловеч и Плевен ще бъдат отворени днес в компанията "Стратегически инфруструктурни проекти". 


Трасето е разделено на две отсечки - между Ябланица и Угърчин (лот 1) и между Угърчин и разклона (лот 2). 


Индикативната стойност на строителството на 23-километровия лот 1 е 168 млн. лв. За него оферти са подали обединение "АМ Хемус Лот 1" между "Джи Пи Груп", испанските "Конструксионес Табоада и Рамос" и "МР Сивил уъркс" и "Трансконсулт-22"; обединение "Хемус Ябланица", в което участват "Трейс груп холд" и  "Станилов"; сдружение "Хемус МППА 2015"; в което участват чешката "Метростав", "Понсстройинженеритг" и "Пътстройинженеринг"; самостоятелно участва италианската "Серениссима Конструциони СПА", както консорциумът "Корасан-СК13", между "СК13 Пътстрой" и испанската "Корасан Коривам Констръкшън". 
35-километровия лот 2 се очаква да бъде построен за не повече от 266 млн. лв. За него кандидатстват обединение "ПСТ Хемус 2" между "ПСТ Груп", "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро Алианс Тунели"; сдружение "Джойн Венчър Кондоте-Монолит" между италианската "Сочиета Италиана пер Кондоте д'аква и българската "Монолит"; участващите самостоятелно "Ташяпъ Иншаат Таахют ве Тиджарет" - Турция и "Асталди Ед Пи Ей" от Италия както и консорциумът "Хемус 1 - 2015" между "ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой 92% и "Геострой". 


"Капитал Daily" прогнозира, че участъкът ще се строи от български компании. 


За първия лот с най-много точки – 87.86, е оценено пробединението около "Джи Пи груп" (която се свързва с Валентин Златев), в което влизат и две испански компании. Вторият в класирането е консорциум между "Трейс груп холд" и "Станилов" и е с много близка оценка за техническа оферта – 84.29 точки. Тук цената ще е определяща за избора на един от двата строителя. Отсечката е с дължина 23 км и прогнозна цена 168 млн. лв. без ДДС.


Вторрият - по-дълъг и по-скъп лот най-вероятно ще бъде спечелен от обединението около "ПСТ груп", която в сектора от две години е свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Техническата оценка на обединението му носи 97.7 точки, докато следващата поред оферта на "Монолит" и италианската "Сочиета" е набрала едва 73.57 точки. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK