Европейската сметна палата критикува ценовата политика на бившата ДКЕВР

Европейската сметна палата критикува ценовата политика на бившата ДКЕВР

© Надежда Чипева, КапиталБившата Държавна комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е задължавала доставчиците на енергия да купуват скъпо и да продават евтино вместо да определя цената според себестойността. Така за периода 2010 - 2014 г. се е натрупал дълг от 800 млн. евро. Това се казва в публикуван днес доклад на Европейската сметна палата, цитиран от БТА.


В документа е отбелязана и постоянната смяна на ръководството на ДКЕВР от 2009 г. насам като само през 2013 г. е имало четири смени. 


Така европейският одитен орган потвърждава, че решенията на енергийния регулатор в годините са били непоследователни, заради което и трите електроразпределителни дружества, които работят в България, вече започнаха арбитражни процедури срещу страната. Делото на EVN, което беше заведено през 2013 г. за 600 млн. евро, е в най-напреднала фаза. Делото на Energo-pro беше регистрирано за разглеждане в края на май тази година, като неговата стойност е за 54 млн. евро. Миналия месец и чешката CEZ обяви, че е започнала процедурата, за "стотици милиони евро". 
Европейската сметна палата констатира освен това, че газовата връзка с Румъния, която все още не е готова, няма да може да осигури предвидените количества гориво към България. 


Отбелязва се, че засега Румъния не може да осигури пренос на 1.3 млн. куб. м газ дневно към България, както се очаква след изграждането на връзката, тъй като е ниско налягането в румънската газопреносна система. Подобно е препятствието и пред преноса на газ от Румъния към Унгария. Затова палатата препоръчва Румъния да направи още инвестиции в мрежата си и да преразгледа закона, забраняващ износа на газ.


В доклада се допълва, че България, Румъния и Гърция изграждат нови газопроводи, за да превъзмогнат ограничението, наложено върху използването на съществуващите съоръжения по силата на дългосрочни договори с държави извън ЕС.


Докладът разглежда мерките и финансирането в областта на енергетиката в България, Естония, Испания, Литва, Полша и Швеция. Обхванатият от проверката период е от 2007 година насам. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK