Законопроект разрешава наемане на сезонни работници от чужбина

Очаква се списъкът  със сезонните дейности, за които ще могат да се наемат чужденци, да бъде  изготвен от Министерството на труда. Той ще е постоянен, но ще може да се допълва и променя според нуждите на пазара на труда.

© Красимир Юскеселиев

Очаква се списъкът със сезонните дейности, за които ще могат да се наемат чужденци, да бъде изготвен от Министерството на труда. Той ще е постоянен, но ще може да се допълва и променя според нуждите на пазара на труда.Фирми ще могат да наемат сезонни работници - чужденци за между 90 дни и девет месеца в годината за работа по списък, съставен от Министерството на труда и социалната политика. Това предвижда проектозакон за трудовата миграция, одобрен от правителството, който предстои да бъде внесен в Народното събрание.


Работодателят ще е длъжен да поеме за своя сметка транспортните разходи на работника за идването и отпътуването от България, както и здравните застраховки и осигуровките му. Той се ангажира и да осигури жилище на чужденеца, което е безопасно и здравословно. Проектът предвижда работникът да плаща наем за жилището, който обаче трябва да е съобразен с размера на възнаграждението му. 


Законопроектът урежда и случаите, при които висококвалифицирани чужденци ще получават разрешение за работа "синя карта". Предвижда се тяхната заплата да е 1.5 пъти над средната за страната. 
Дава се възможност чужденци да кандидатстват и за работа на свободна практика в България. 


Отделна глава от проекта е посветена на равното третиране на работниците - чужденци от трети държави с българските граждани при професионалната им реализация и социалния и икономическия им живот в България.


Министерството на труда, което е вносител на проекта за новия закон, уточнява, че сега разпоредбите по темата за разпръснати в различни по характер нормативни актове, а сега се предлага този тип обществени ототношения да бъдат регулирани цялостно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK