До 3-4 месеца ще е ясен икономическият модел за китайската инвестиция в "Козлодуй"

Интересът на Китай към проекта беше изразен само преди месец по време на посещение на премиера Бойко Борисов и правителствена делегация в страната .

© Надежда Чипева, Капитал

Интересът на Китай към проекта беше изразен само преди месец по време на посещение на премиера Бойко Борисов и правителствена делегация в страната .Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи в Министерския съвет, че до три - четири месеца ще бъде изяснен икономическият модел, по който китайска компания евентуално да влезе като инвеститор в нова мощност в АЕЦ "Козлодуй". 


Китайска делегация огледа вчера площадката. 


В отговор на въпрос какво държавата презентира пред китайския инвеститор - отделно дружество за седми блок или обща компания с цялата АЕЦ "Козлодуй" с пети и шести блок, вицепремиерът каза, цитиран от БТА, че е по-скоро първото.
Попитан дали "Уестингхаус" стои като опция, вицепремиерът посочи, че предложението е базирано на тяхната технология.


Дончев изтъкна, че на този етап е рано да се говори за конкретен размер на инвестицията, доколкото не е уточнен основният въпрос - дяловото участие на китайския инвеститор. Той допълни, че това е едно нещата, които трябва да се случат като резултат от преговорите.


Обсъждат се всякакви варианти - и мажоритарно, и миноритарно участие, ще видим кой от сценариите е най-приемлив за нас и за инвеститора, отбеляза Дончев. Вицепремиерът изтъкна, че всички предишни проекти са били базирани малко или много на държавно финансиране, било то от държавата или от държавна компания. В този случай става дума за стратегическо участие на инвеститор, който да финансира голяма част от проекта с негови средства, без държавна гаранция, уточни Дончев.


По думите му, подобен проект би следвало да се реализира без държавна гаранция. Ние не изключваме варианта държавата да има дялово участие - по-скоро миноритарно, като трябва да се отбележи, че проектът се реализира на площадка, която е държавна собственост, което е основание за претенции за дял в проекта, каза Дончев. Вицепремиерът уточни, че разпределението на съучастието е рано да бъде коментирано и това е резултат, който се очаква от дейността на работната група след няколко месеца. Целта е да се знае дали има реалистичен сценарий да продължим или да търсим друг, посочи още вицпремиерът.


Вицепремиерът не назова името на компанията заради липса на съгласие за това от страна на фирмата, но уточни, че става дума за "голяма китайска компания с огромен опит в енергетиката, включително и в ядрената, с няколко десетки милиарда годишен оборот" с комплексен опит и практика. 


По неофициална информация на "Капитал" става дума за държавната State Nuclear Power Technology Corp (SNPTC), която е инженерингов партньор на "Уестингхаус" в Китай.

Още от Компании

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK