Горанов: Новият участък от "Хемус" е скъп, защото е сложен

Владислав Горанов коментира темата пред медиите след заседанието на Министерския съвет.

© Цветелина Белутова, Капитал

Владислав Горанов коментира темата пред медиите след заседанието на Министерския съвет.Магистрала "Хемус" ще се строи повече от една година и е нужно според Закона за публичните финанси парламентът да разреши на правителството да поеме ангажимента извън бюджета на една година, каза пред журналисти днес в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.


На мен ми се иска публичните разходи да се правят по-ефективно, но в случая, доколкото съм информиран, магистралата ще минава през сложни трасета заради зони на НАТУРА 2000, посочи министърът, запитан дали предложените цени за изграждане на два лота от магистрала "Хемус"  между Ябланица и разклона за Плевен и Ловечв, не са много високи. Проектът е изготвен отдавна от АПИ, трудно е да бъде променян и затова цената е такава, каза министърът.


Правителството има възможност да осигури аванс за строителствотона магистралата, но точната сума не може да се каже отсега, защото подобно решение ще се взема в края на 2016 година, добави Горанов.


Вчера стана известно, че за строители на 50-километровата отсечка са избрани консорциуми, в които водещите участници са близки до шефа на "Лукойл" Валентин Златев и до депутата от ДПС Делян Пеевски. Цената пък нарасна на близо 800 млн. лв. при индикативна стойност от 434 млн. лв., определена през 2013 г. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK