Право на отговор от "Лукойл България"

Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България"

© Георги Кожухаров

Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България""Дневник" публикува право на отговор от пресслужбата на "Лукойл България" ЕООД, последвало публикацията под заглавие "Кой ще строи поскъпналия участък от "Хемус". Писмото е адресирано до ръководството на компанията издател - "Икономедиа", и главните редактори на "Капитал", "Капитал Daily", Капитал.бг и Дневник.бг.


Уважаеми дами и господа,


В публикувани от Вашите издания и уебсайтове материали по повод търговете за строителство на магистрала "Хемус" се твърди, че компанията "Джи Пи Груп" е "сочена за близка" и "свързвана в сектора" с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев.
При отсъствието на каквито и да било споменати факти или източници в подкрепа на горните твърдения остават напълно неясни основанията, поради които "Капитал Daily", "Капитал" и "Дневник" са сметнали за необходимо да ги изкажат.


За Ваша информация, "Джи Пи Груп" е една от над стоте фирми, банки, застрахователни дружества, производители и доставчици - контрагенти на "Лукойл България", избирани чрез открити тръжни процедури за извършване на различни обслужващи дейности. Ако това е основанието фирмата да бъде "сочена за близка" до генералния директор на дружеството, то със същото основание можете да посочите за "близки" и "свързвани" в своите сектори с него почти всички водещи компании в българския бизнес. Ако пък основанието са приятелските отношения между един от собствениците на "Джи Пи Груп" и господин Златев, със същото основание вестниците "Капитал Daily" и "Капитал", както и сайтовете Дневник.бг и Капитал.бг, могат също да бъдат "сочени за близки" и "свързвани" в медийния сектор с него.


Според етичния кодекс на българските медии, към който Вашите издания твърдят, че се придържат, медиите следва да не подвеждат обществото, предоставяйки му неточна, непроверена или изопачена информация. В духа на принципите на този кодекс, очакваме управляваните от Вас медии да публикуват настоящото писмо и да поднесат извинения за създадените и разпространени от тях твърдения, които могат да се окачествят единствено като слухове.


Редакционно уточнение:
Първият мащабен проект на компанията "Джи Пи Груп" беше строителството на бензиностанциите на "Лукойл България", а дружеството после се нанесе и в старата сграда на компанията на бул. "Черни връх". Един от двамата собственици на компанията - Владимир Житенски, е много близък до шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Поне пет запознати източника от строителния сектор посочват връзка между "Джи Пи Груп" и Златев като фактор, който влияе при политиката на компанията и спечелването на поръчки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK