ЧЕЗ настоява кражбите по мрежата да се смятат за престъпления срещу сигурността

От компанията предоставиха снимки на изгорялото съоръжение, което е било обновено с над хполовин милион лева миналата година.

© "ЧЕЗ България"

От компанията предоставиха снимки на изгорялото съоръжение, което е било обновено с над хполовин милион лева миналата година.Последният опит за кражба в кабелен колектор, довел до спиране на тока в софийския квартал "Люлин", е нанесъл щети за над 100 хил. лв., изчислява електроразпределителното дружество "ЧЕЗ България". Общо от началото на годината загубите на компанията от кражби по електроенергийната мрежа достигат 3.9 млн. евро, а петима души са загинали.  


Затова дружеството настоява с промяна в законодателството подобни посегателства да бъдат разглеждани като застрашаващи националната сигурност.    


На 19 декември неизвестни причиниха пожар при опит за кражба в кабелен колектор  при което 50 хил. души останаха без ток за повече от ден. В изгорелия колектор преди това са били инвестирани над половин милион лева. Дружеството информира, че официалният сигнал за кражбата е подаден в МВР на 21 декември.


Посегателствата над съоръжения на компанията, освен че нарушават спокойствието на гражданите и бизнеса, отнемат средства и ресурс, които биха могли да се влагат в подобряване на услугите. Най-страшно е, че посегателствата излагат на риск здравето и живота не само на извършителите на престъпните деяния, но и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора. Само за тази година известните на компанията смъртни случаи вследствие на кражби са 5, се казва в съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK