Краят на "Das Auto" - "Фолксваген" планира смяна на имиджа

Краят на "Das Auto" - "Фолксваген" планира смяна на имиджа

© ReutersСлед проблемите около скандала "Дизелгейт" "Фолксваген" възнамерява да изгради нов имидж на компанията и рекламният девиз "Das Auto", изглежда, ще е първата жертва на промяната, пише "Ройтерс".


Появило се за първи път през 2007 г. по времето на сваления шеф Мартин Винтеркорн, мотото имаше предимството на простотата. Въпреки това лидерите на германския производител на автомобили се опасяват да обявят една реформирана корпоративна култура, докато компанията използва девиз, който по никакъв начин не показва новооткрито смирение и признание на направените грешки.


Говорител на "Фолксваген" е заявил пред "Ройтерс", че девизът вече няма да придружава прочутия знак на компанията при следващите рекламни кампании.
"В бъдеще нашето лого ще бъде заедно с новия ни лозунг "Фолксваген", е заявил той, но не е потвърдил, че старият девиз няма да бъде използван никога повече.


Компанията е до голяма степен в отбрана, след като американските власти разкриха през септември манипулирането на тестовете на произведените емисии вредни газове на някои дизелови модели. В продължение на седмици компанията даваше малко информация за размера на измамата и предпазливо реагираше на потопа обвинения и разкрития.


Новата кампания, обсъдена миналата седмица по време на среща при закрити врати на около 2000 мениджъри, е най-новият опит на "Фолксваген" да си възвърне инициативата за възстановяване на репутацията си след резкия спад в продажбите на някои пазари, включително Съединените щати и Великобритания.


Докато групата произвежда всичко - от суперавтомобили "Бугати", мотоциклети "Дукати" до тежкотоварни камиони "Скания", на срещата в Дрезден е била обсъждан предимно проблемът на основната марка "Фолксваген".


Според мениджър, присъствал на срещата, новият маркетингов директор на групата Херберт Дийс е заявил, че фирмата вече не може да си позволи да използва девиза от ерата на Винтеркорн, който предполага, че само "Фолксваген" може самостоятелно да определя какво представлява един модерен автомобил.


Такъв един образ на царственa арогантност не се вписвал в днешната реалност на "Фолскваген" - компания, очакваща огромни разходи за ремонта и модифицирането на милиони автомобили, както и вероятните регулаторни глоби и съдебни дела.


Компанията трябва да покаже смирение и лозунгът "Das Auto" е претенциозен. Старият лозунг също не успява да предаде технологични амбиции на "Фолксваген" в области като електрическите двигатели, е заявил мениджърът, пожелал анонимност.


"Фолксваген" обяви, че на срещата в Дрезден са били обсъждани бъдещите стъпки и стратегии на компанията за справяне с кризата.


Проблеми в комуникацията


Заедно с първата голяма пресконференция на компанията след скандала този месец смяната на логото показва, че "Фолксваген" са решили да заемат по-малко защитна позиция и да започнат да влияят на събитията от пиар гледна точка, а не просто да реагират на тях, коментира "Ройтерс".


Главният пиар експерт на групата Ханс-Герд Боде признава, че е имало много проблеми, докато компанията се е опитвала да установи кой какво и кога точно е направил, за да бъдат заблудени властите в САЩ, но отрича да е имало умисъл в съобщенията и отношенията на групата с властите.


"Мога да ви уверя, че ние със сигурност в нито един момент не сме лъгали съзнателно. Винаги сме се опитвали да ви даваме информацията, която да отговаря на нашите последни данни", заяви той пред група репортери.


Действията на "Фолксваген" в първите три месеца на кризата привлече критики от страна на регулаторните органи, клиенти и политици. Имаше и няколко грешни стъпки.


На 22 септември компанията отхвърли като "глупости" съобщенията в германски медии, че Винтеркорн ще бъде сменен. На следващия ден Винтеркорн подаде оставка и Матиас Мюлер беше обявен за негов наследник на 25 септември


През ноември "Ауди" отрече, че трилитровите й модели са снабдени с нелегален софтуер, само за да признае три седмици по-късно, че в действителност те са имали такъв.


Три седмици след началото на скандала компанията започна да настоява въпросите на медиите да бъдат изпращани в електронен формат, за да могат да бъдат преглеждани от екипи от адвокати, като често отговорите се бавеха с часове или дори дни.


Комуникацията се е подобрила в последните дни, но до пресконференцията на 10 декември Мюлер единствено прочиташе внимателно формулирани изявления, без да отговаря на въпросите на медиите.


Да не споменаваме миналото


Едно от предимствата на голямото закъснение е, че компанията спечели време, за да излезе с далновиден план за бъдещето и няма да й се налага да се спира особено често на миналите проблеми.


"Колкото по-рано съобщите за един проблем, толкова по-често трябва да говорите за него", коментира Катя Нагел, главен изпълнителен директор на базираната в Мюнхен консултантска фирма за кризисни комуникации Cetacea.


"За да можете да говорите за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще, което е една много силна позиция, ви трябва време, за да обосновете вашите планове, преди да можете да говорите публично за тях."


"Фолксваген" е наела германската ПР фирма Hering Schuppener, британската Finsbury и американската Edelman and Kekst като консултанти. Но Боде настоява, че компанията все още взима окончателните решения за кризисната комуникация. "Това, от което се нуждаем, е поглед отвън", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Още от Компании

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ... сменят го с Was Auto

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на stoyan_ninov
  stoyan_ninov
  Рейтинг: 237 Весело
 3. 3 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 574 Неутрално

  <img src="http://www.ccfa.fr/IMG/arton153944.jpg?1446636863" alt="" border="0">

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1112 Весело

  Hitler's Auto ?!?

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1088 Любопитно

  До коментар [#4] от "100 Рублей за Доллар":Би било най-правилно.
  http://www.hitler.org/artifacts/volkswagen/

 6. 6 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1088 Весело
 7. 7 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 513 Гневно

  До коментар [#3] от "Bro":

  CO2 си е ок - проблемът е NOх, което дизелите изхождат...

  Хората, които шофират дизели трябва да видят това:
  http://image.slidesharecdn.com/air-140411110947-phpapp02/95/air-pollution-64-638.jpg?cb=1400061147

  Добрата новина:
  http://assets.bwbx.io/images/iV1mj1C1saGc/v1/-1x-1.png

  Stef
 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Отново Ройтерс- обичайните заподозрени. Основните мурзилки срещу Фолксваген

 9. 9 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Логична стъпка, която мисля, че не е добре да се предприема в следващите поне 6 месеца. Нещата не са се уталожили и все още не може да има достатъчно ясна и стабилна оценка на негативното отражение върху имиджа на марката. А новият слоган и ребрендирането трябва да отговорят по най-добрия начин на отчетените проблеми.

  generator
 10. 10 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  За 4Х4 няма по добро от дизелът.

  chavo64
 11. 11 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Да станат ElektroAuto и ще ги призная за велики.

 12. 12 Профил на sjg51618031
  sjg51618031
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Едно не ми е ясно. Защо авторът на тази статия е сложил снимка на Das WeltAuto? Това е брандът за продажба на употребяваните автомобили в концерна. Иначе е готино да стои името на марката под логото занапред. Малко се бяха издули с това Das Auto.

 13. 13 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Спаднали продажбите на американския пазар... Че откога на американците им пука за въглеродните емисии, след като те са хората с най-голям въглероден отпечатък и най-големите консуматори в целия свят?

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  “Компанията трябва да покаже смирение и лозунгът “Das Auto" е претенциозен."

  Лозунгът “Das Auto” си е идеален!
  Не съм чувал Тойота да си е сменила лозунга заради recall на 100’000 автомобила с проблем в еърбега.

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Докато пенсионерите от топ мениджмънта на Фолксваген се занимават с какъв слоган се лъска имидж на дизел, хората по света се готвят за революциинно преминаване към електромобили. Като гледам ФВ няма да са част от бъдещето, ако така я карат...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 16. 16 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За мен VW отдавна са изгубили и последния си нюанс от името си. Няма нищо "народно" в цените на VW, независимо дали говорим за нова или кола втора употреба. А в крайна сметка колата има една единствена цел - да те закара безопасно от точка "А" до точка "Б". Така че освен логото според мен VW трябва да поработят и над продуктовото си портфолио, изключвайки дъщерните им фирми Skoda, Seat, Audi и прочие. Говорим само за марката VW.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 17. 17 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 237 Неутрално
 18. 18 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 566 Разстроено

  Много се дразня, когато някой каже че автомобилът е средство, което да те закара от точка А до точка Б ! Тези са като "ценителите" които смесват виното с лимонада . . .

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 19. 19 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Но Щатите излязоха най-чистите а като знаем как цапат във всичко....

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 20. 20 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1112 Весело

  До коментар [#18] от "стафилокок":

  По-дразнещо, е когато някой "ценител" си купи с последните (всичките си) 10 000 лв БМВ 5, АУДИ 6 или Мерцедес Е/ЕС и после спестява 6 месеца за АГУ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До коментар [#14] от "2.50":

  "...Не съм чувал Тойота да си е сменила лозунга заради recall на 100’000 автомобила с проблем в еърбега..."
  Еърбегът на Тойота е аксесоар, и твърде вероятно е, да не е производство на Тойота(както фарове, седалки и някои др.).
  Докато двигателят на ФВ е сърцето на "das auto"

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#21] от "historama":

  Несъстоятелен довод!
  Ами той и софтуерът не е производство на VW!
  Като похлупак еърбегът буквално можеше да те убие!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До коментар [#18] от "стафилокок":

  "...Много се дразня, когато някой каже че автомобилът е средство, което да те закара от точка А до точка Б ! ..."
  Други се дразнят когато някой гащник се смъкне от БМВ 7 серия на 12 год., и със самочуствие си върти ключовете, и шляпа с протритите си джапанки (същия можеш да го видиш на протести срещу скъпите винетки).

 24. 24 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#18] от "стафилокок":

  Сигурно е дразнещо, но автомобилът си е точно това. А луксозно изпълнените автомобили, вървящи с безумно високите си цени, са нещо далеч повече от автомобили, както всяка една луксозна стока. Купувайки ги всъщност си купуваш чесалка за его.

 25. 25 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "Торбалан":

  По-скоро хибридите ще са преходния автомобил и преобладаващ в следващите десетилетия!Ел.колите в повечето страни по света, където няма протекционизъм за тяхното тотално налагане не могат да се преборят с конкуренцията на другите видове!

 26. 26 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#25] от "rurade":

  Проблема е да се достигне критичният минимум на масовото производство. После прогреса няма спиране...
  Дизелите на Фолксваген са отживелица от миналия век.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK