Най-важното за казуса с "Овергаз"

Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз" и председател на Българската стопанска камара.

© Юлия Лазарова

Сашо Дончев, изпълнителен директор на "Овергаз" и председател на Българската стопанска камара.Газовите вълнения от последните дни потвърдиха, че седем години след газовата криза от януари 2009 г. газов пазар в България на практика не съществува и това превръща страната, правителството и компаниите в заложник на бизнес и международни интереси и създава форсмажорни ситуации.


Какво се случи


В последните дни на 2015 г. се разбра, че частната "Овергаз инк"  (с акционери свързаната със Сашо Дончев "Овергаз холдинг" АД (50%) и руските "Газпром (0.49%) и "Газпром експорт" (49.51%) от 1 януари 2016 г. няма да получава природен газ, доставян по договор от собствения й акционер ("Газпром експорт"). Кризата се разигра, след като по-рано същия месец беше постигната договорка руските компании да се оттеглят от дружеството в рамките на следващите шест месеца, а българският им партньор да изкупи дяловете. 
Държавата алармира първа за това и се зае да компенсира евентуалното прекъсване. 


Държавата vs. "Овергаз"


В хода на изявите пред медиите през почивните дни държавните дружества и "Овергаз" дадоха противоречиви и взаимно изключващи се обяснения на случващото се. Първо се твърдеше, че причина за срива на доставките са просрочени задължения на "Овергаз", но от фирмата го отрекоха.


Шефът на Българския енергиен холдинг се позовава на информация от писмо от Русия до "Овергаз", копие от което било получено в държавната структура, но от "Овергаз" опровергаха да са получавали подобно предупреждение.


"Овергаз" все пак поиска помощ от "Булгаргаз" в последния ден от годината, като обясни, че е за да избегне рискове за клиентите. "Закъснение" - така го определи премиерът Бойко Борисов, който упрекна компанията и се зае лично да обяснява какво се случва. А няколко дни по-късно обяви, че проблемът с газа е заговор срещу правителството, а обясненията на "Овергаз" за него са нагли.


Според "Овергаз" "Газпром експорт" отговорила на 31 декември едва в 17 ч. с обяснението, че не може да изпълни заявката. Паралелно руската компания уверила българското държавно дружество, че е готова да увеличи количествата.


След подмятания от страна на държавата, че "Овергаз" вероятно нарушава лиценза си, засегнатата компания пък намекна, че има опит бизнесът й да бъде иззет. Засега обаче липсва повече реакция от "Овергаз" и компанията не е коментирала дали ще защити правата си по съдебен ред.


Вътрешнофирмен конфликт или международна игра 


Приличащият на вътрешнофирмен за "Овергаз" конфликт придоби международен формат особено след като руското външно министерство заяви, че "Русия няма да остави България без газ", като избира да доставя горивото единствено чрез държавната "Булгаргаз". Премиерът Бойко Борисов на свой ред в телевизионно интервю заяви, че "позицията на руската страна в казуса е много стриктна", и я обясни с интереса на Москва към доставки през бъдещия газов хъб в България след изострянето на отношенията между Русия и Турция. "Те истински се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 милиарда кубика, около 20 милиарда кубически метра газ", каза премиерът пред Би Ти Ви. "Балкан" е новото име на проекта за газов хъб, чрез който България с одобрението на Европейската комисия се надява да привлече и разпределя газ както от Русия, така и от Азербайджан, Туркменистан и евентуално от собствените находища.


В интервю за "Капитал Daily" зам. изпълнителният директор на "Овергаз инк" Светослав Иванов каза, че "възприемам всичко това (ескалацията на напрежението около подписването на договора между "Булгаргаз" и "Овергаз" на 31 декември - бел. авт.) като защитна реакция на компания, която е на път да си загуби монополното положение на пазара. Искам да припомня, че "Булгаргаз" е единствената компания, която по много непазарен начин успя да си завоюва позицията да изкупува  100% газа от местен добив, който е един много хубав инструмент да се прави микс. Не знам с какво са го заслужили. Друг аспект е, че към днешна дата в газохранилището "Чирен" има количества само на "Булгаргаз". 
 
Кой е големият проблем


Експерти отново напомниха, че до тази ситуация не би могло да се стигне, ако междувременно България беше реализирала поне някоя от газовите връзки със съседни държави, по които започна да работи след газовата криза през януари 2009 г., но без окончателен резултат и до днес. Договорът за връзката с Гърция беше подписан  през декември, връзката със Сърбия е на ниво устройствен план и технически проект. Най-напреднала е връзката с Румъния, която се очаква да заработи в средата на тази година.


Проблемът е, че все още нито "Овергаз", нито евентуален неин наследник или друга компания могат да доставят газ от друг източник извън руския.


Затова сега "Овергаз", която до момента доставяше 10% от общото количество за страната, вече ще трябва да купува по-скъпо от държавната "Булгаргаз" (по информация на "Капитал" досега "Овергаз" е купувал газа с 10% по-евтино от държавната компания), а тя ще е монополист във вноса. Това ще доведе до проблеми с изпълнението на договорите на "Овергаз" и бягство на клиенти.


Отделно "Газпром" може да поиска допълнителни такси за извънредните количества, които доставя на "Булгаргаз". Повечето експерти смятат, че до това едва ли ще се стигне поради гъвкавите условия на договорите за доставка (в тях име предвидени +/– спрямо заявените количества), а и заради риска "Газпром" да изглежда като ненадежден доставчик.


Какво предстои


Ако "Овергаз" се разбере с "Газпром експорт" в близките дни, това ще е знак, че става дума за вътрешнофирмен конфликт. От компанията припомнят, че имат договор с руската страна до 2017 година.


Стана ясно, че засега "Овергаз" ще плаща за доставения й от "Булгаргаз" газ месец за месец и предстои плащането за януари.


Възможно развитие е Комисията за защита на конкуренцията да започне разследване на това по какви цени "Овергаз" получава газовото гориво, а Комисията за енергийно и водно регулиране да провери дали има нарушение на лиценза, както подсказа изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. В този случай ще бъде интересно да се проследи кой ще поеме дейността на компанията - държавната "Булгаргаз", както сега, или ще се появи нов играч. Коя е "Овергаз инк."


Дружеството е създадено през 1992 г., а днес се самоопределя като най-голямата в България частна компания в областта на природния газ. Капиталът й е 50 млн. лв., а акционери са "Овергаз холдинг" АД (50%) и руските "Газпром (0.49%) и дъщерната й външнотърговска фирма "Газпром експорт" (49.51%).
Клиенти са й  55 хиляди домакинства и 3000 стопански потребителя, а пазарният й дял е около 10 на сто.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Много лапачи, много нещо, дори да не запомниш колко ги има.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Дневник, една молба: тъй като в търговския регистър отчетите на Овергаз Инк са до 31/12/2012 дали може да помолите Овергаз Инк да споделят какви са им текущите задълженията към свързаното лице Газпром към 31/12/2015 и какъв обем от покупки са направили през 2015? По данни от отчета за 2012 е видно че краткосрочните задължения към Газпром са с матуритет около 3 месеца, което за този вид бизнес е много време и най-вероятно става дума за просрочени задължения.

  Ако тенденцията е същата или по-лоша през 2015 интересно ми е къде е отишъл кеша на дружеството генериран от приходите му, щом не са погасени своевременно задълженията към единствения доставчик на дружеството?

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Газови хубове, интерконектори и прочие съпътстващи мечти нямат никаква връзка със случващото се. Точно според економедия българският партньор щял да изкупи дяловете на руските другари, но явно Дончев не е в състояние да върне откатите в размера, определен от Газпром и ако е очаквал друга реакция от кремълските си господари, българо-руската креатура нищо не е научила от десетилетното си слугуване на руските интереси и съдбата му не представлява интерес за публиката. Закривай! ВТБ и Лукойл кога?

 4. 4 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Най-важното - 1:

  - Българска ГазПром'ска газова Мутра
  - Кремълски Газови началници

  Правят опит за Нови
  януарско-февруарски "бунтове"
  под формата на сметки за газ, ток, енергия и пр.

  Номера не минава и ни заливат
  с "търговски детайли" по този толкова сложен бизнес.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 5. 5 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Любопитно


  Най-важното - 2:

  Газетата "СЕГА" на въпросните

  Българска ГазПром'ска газова Мутра
  и Кремълските Му Газови началници

  е инструмент за пропаганда, натиск и заливане
  с Опорните Точки на
  => Рашистките Мутри в България.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 6. 6 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Весело


  Борисов Му рèзна
  сладкото посредничество с газа за България
  и Дончевата Мутра реши
  да го трèпе с парцалната Си Газета
  с русунките на един особено надарен Карикатураст .... но и това като не минава вече премина към директен газов рекет.

  - Да <=> ама НЕ ... !
  Няма лоша реклама за Борисов.
  Газпромските Мутри могат да виреят само с мощна медийна дезинформация и долнопробен журналистически джихад.

  - Въпроси ...??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 7. 7 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#2] от "Chubachubs":
  Chuba +++

 8. 8 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#4:"barcelonski"]- Българска ГазПром'ска газова Мутра
  - Кремълски Газови началници[/quote]

  За Бойко Борисов предполагам намекваш. Но трябва да уточним, че не е само газова. Просто е мутра и използва най-мощните държавни лостове за да изтръгне още един бизнес от някого и да го "преразпредели" на свои хора. Мутрата си е мутра:
  https://bivol.bg/tzv-tzv-slanchev-briag.html

 9. 9 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Chubachubs":

  Кеша ? Кеша е разпределен Най - смешното е как преди 5-6 години Сашо донèв се показваше по теле медиите и обясняваше - как с много труд , безсънни нощи и постоянство , много отговорности , кръв и пот на челото се става успешен бизнесмен с печеливш бизнес - ТОЙ успелият човек с осъществената "американска мечта " в България

  Все по-хубаво става :)
 10. 10 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1416 Неутрално


  Няма Казус "Овергаз"

  Има Казус
  ГазПром'ски Мутри в България
  ("Овергаз" е една от тях)

  настроение > уточнително

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 11. 11 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Не знам кой, на кого, какво продава, но аз плащах 1$ за 1 м3 газ. След като спрях това безумие още през 2009 изобщо не ме вълнуват кремълските отпадни продукти и фирмите, които ги продават на цена 500% по-висока от пазарната.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 12. 12 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#10:"barcelonski"]Има Казус
  ГазПром'ски Мутри в България
  ("Овергаз" е една от тях)[/quote]

  А така кажи, че да ти олекне бе, човек! Значи Овергаз било? Пък аз си мислех, че става въпрос за най-главната мутра:
  https://bivol.bg/buddah2.html

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Премиерът Бойко Борисов на свой ред в телевизионно интервю заяви, че "позицията на руската страна в казуса е много стриктна" и я обясни с интереса на Москва към доставки през бъдещия газов хъб в България след изострянето на отношенията между Русия и Турция. "Те истински се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 милиарда кубика, около 20 милиарда кубически метра газ", каза премиерът "
  ами кучето не е било добре заровено и изскочи . разделили са си хъбчето .
  "На 29 септември „Газпром“ започна да доставя газ на Азербайджан и към този момент средният дневен обем на доставките възлиза на 6 млн. куб. м, се казва в съобщение на компанията.

  Доставките се осъществяват съгласно договора за покупко-продажба, сключен през септември тази година за срок от пет години с възможност за удължаване. Договорът предвижда доставката на до 2 млрд. куб. м газ за Азербайджан годишно."
  и оттам за хъбчето ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  "...руското външно министерство заяви, че "Русия няма да остави България без газ" като избира да доставя горивото единствено чрез държавната "Булгаргаз""

  Ето тук е заровено кучето. За какъв "пазар" на газ в България може да се говори, след като газът идва от едно и също място, от един доставчик. Русия може да си избира как да манипулира всички играчи тук - даже и 100 да са. Да не говорим, че им ядем "попарата" за втори път и със сигурност можем да кажем, че се провали поредният опит за преврат от страна на Кремъл. Сутринта слушах лъжите на Миков, че България щяла сама да финансира "Балкан" и с това губела, хахха... Точно обратното е. ЕС ще финансира хъба, а Русия чака да я поканят да участва. Ако ще! Нека жалят другарите за ЮП и АЕЦ Беляне - от тях те и България щяха да получат трохите.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 15. 15 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#6] от "barcelonski":

  4-5 пъти ни го набихте в главите - разбрахме вече -
  Да живей ББ - тоз спасител наш народен от гадната Международна конспирация
  Далу разните частни фирми - застанали на пътя му - и издаваните от тях вестници с карикатури

 16. 16 Профил на Отчето
  Отчето
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#14] от "Резистентна":

  Ако Русия не участва, никакъв хъб няма да има.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#4] от "barcelonski":

  Абе..., Барселонски щом 90%-та от населението в България изпитва сериозни трудности да си плаща сметките за ток и газ, това какво ти говори?!
  Бате Бойко преди няколко години го хвана тока и сега, само заговори му се привиждат! Все някой го поръчвал, все някой го заплашвал! Преди беше Доган, след това ЕРП-тата, сега Овергаз...! Ами да вкара в държавата малко ред и да има икономически ръст и доходи! Тогава всичко ще си дойде на мястото! Къде са газовите връзки с Румъния и Гърция?! На ГЕРБ-аджиите, колко години им трябват още?
  Бате Бойко ще бъде запомнен, като един ревльо на, който все някой друг му е виновен!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 713 Неутрално

  а пък медиите как обичат да ухажват Дончев...все го търсят като експерт и анализатор мани, мани..
  а той просто си е изпълнително момче на руски господари...

 19. 19 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Най-важното е, че Баце отново спаси света и благодарение на неговата намеса слънцето изгря и тази сутрин. Всичко останало е незначителни подробности.
  Малко по-сериозно - притеснително е когато министър председател говори толкова разпалено по частни спорове м/у търговски дружества. Също така е притеснително когато руското външно министерство информира за плановете на руско търговско дружество в България.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Отгледай си олигарх да му сърбаш попарата.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Да видим дали и Овергаз няма да стане собственост на Пеевски...

 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  “Стана ясно, че засега “Овергаз" ще плаща за доставения й от "Булгаргаз" газ месец за месец и предстои плащането за януари."

  Причината на Овергаз да бъде наложено да плаща месец за месец е, че Газпром искат да държат Дончев на “къс повод”. Досега с такъв парньор той очевидно си е осигурявал цени на газът, каквито без него няма да може. Този мулташки тарикат се загрижи за пазарната среда, едва когато пострада личната му далавера! От друга страна, държавата която трябва да следи за точно това се прави на утрепана, защото защитава корпоративни интереси и няма алтернативи за постъпления в хазната!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 687 Неутрално

  http://www.euractiv.com/sections/energy/bulgarian-gas-wars-uncover-hidden-gazprom-strategies-320704

  In a letter to the Commission seen by EurActiv, dated 23 December 2015, Dontchev warns of what he says is a clear-cut abuse of Gazprom’s dominant position at the upstream supply level, and a risk of serious and irreparable harm to competition.

  “Any interruption of supplies by Gazprom Export, even for a short period, would lead in all likelihood to the permanent extinction of Overgas as the only remaining competitor in Bulgaria," Dontchev writes.

  Dontchev also reveals that on 21 December 2015 Alexander Medvedev, the deputy chief of Gazprom, told him in a telephone conversation that Gazprom would cease its supplies to Overgas from 1 January 2016, irrespective of the fact that under a current contract, Gazprom is obliged to supply the company until at least 31 December 2017.

  “Overgas suspects that [the alignment of interests between Gazpom and BEH] is politically motivated by Russia’s desire to reanimate the South Stream project in light of current tensions between Russia and Turkey," says Dontchev.

  Indeed, there are enough indications that Bulgaria plans to bring Russian gas to its borders - just like Germany, which plans an expansion of the Nord Stream pipeline. Borissov prefers to call the project a “gas hub” instead of South Stream.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 24. 24 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 460 Неутрално

  "или ще се появи нов играч."

  Играч до играча, мила моя майно льо....
  От крадци и апаши кочината се превърна в прасарник.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 25. 25 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#21:"nea"]Да видим дали и Овергаз няма да стане собственост на Пеевски... [/quote]

  Най-вероятно това да е причината за офанзивата.

 26. 26 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 609 Неутрално

  С братушка и до клозет не се ходи, нашият бизнес тръгнал да прави.

 27. 27 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Най-вероятно ще има поетапно изкупуване на "Овергаз". За начало собственик на дела на "Газпром" ще стане някоя офшорка, регистрирана я в Гибралтар, я в Лихтенщайн

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Не мога да разбера само едно, как компания като Овергаз, която е 50% на Газпром, търси някакви приини извън нея - било в компанията майка (Газпром), било в държавата.
  Ако си уреждаха нещата, нямаше и да разберем. А сега има писмо-няма писмо, а ние се чудим кой казва истината и какви са истинските намерения.
  Но има нещо добро в цялата ситуация, защото получихме поредното доказателство, че да влизаш в отношения 50 на 50 с руска компания, която на всичко отгоре и единствен доставчик е руска рулетка. Какво ли щеше да бъде с ЮП, където схемата е абсолютно същата - вечни длъжници и виновни за всичко - закъснения при изпълнение на проекта, недостатъчен трафик през тръбата и за неща като слънцестоенето или пълнолунието и ако се опитаме да спорим, спират ти газа.

 29. 29 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "Най-напреднала е връзката с Румъния, която се очаква да заработи в средата на тази година." прочетох това изречение и се убедих, че сме заседнали в 2013:
  "Газовата връзка с Румъния е почти готова и тръбопроводът ще бъде пуснат до началото на следващата година."
  http://www.capital.bg/2165730
  #КОЙ спря времето!?!

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 30. 30 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Така. Всъщност ситуацията не е толкова объркана: очевидно Сашо Дончев и руснаците са се скарали. Сега интересно е да се разбере защо и какво предстои оттук нататък. Разлюбили са го? Залюбили са друг? #КОЙ ли би бил новият им партньор? Има ли нещо общо това с кризата в руско-турските отношения и изгонването на Местан? Някой в Кремъл яко е настъпил газта.

 31. 31 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 687 Неутрално

  [quote#28:"tsvetko_51"]Но има нещо добро в цялата ситуация, защото получихме поредното доказателство, че да влизаш в отношения 50 на 50 с руска компания, която на всичко отгоре и единствен доставчик е руска рулетка. [/quote]

  Получихме поредното доказателство, че Кремъл следва принципа: "Я тебя породил, я тебя и убью", както и че няма никакви скрупули да жертва дори и хора, за да запази и укрепи позициите си. Нищо ново, всъщност. Мен лично ме интересува каква ще е съдбата на "Сега"

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 32. 32 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Весело

  Комуняги! Разпределиха си и изядоха националния ресурс, сега отново огладняха и започнаха да се ръфат един - друг...пък и рублите олекнаха много....

 33. 33 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Колега, нали се сещаш #КОЙ е оперделен да изкупи дела на Газпром, от българска страна.

  И нали се досещаш, че на Бойко глупостите, последните дни, изобщо нямат връзка с газови хъбове и т.н.

 34. 34 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#23] от "Kephy":

  10000000+++++++ Вашия цитат заслужава отделна статия във Дневник! Поздрави!

 35. 35 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#12] от "petyo9":
  Така кажи и ти бе човек!
  Бивол???? Сериозно ли???
  Хахахаахххх

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 36. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 694 Любопитно

  До коментар [#15] от "janeausten":
  Съжалявам, че ви досаждаме с факти, но ББ преди успя да прекрати наглата схема Овъргаз да е посредник на себе си, докарвайки газ до границата на България, продавайки го на Булгаргаз и купувайки го после пак на наша територия. Карикатурите на Комарницки са прекрасни, скечовете в Шоуто на Слави също. Нали не бъркате Борисов с Костов, който сваляше предавания по политически причини и по същият начин правеше "бизнес" и икономическа политика.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 37. 37 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 694 Любопитно

  До коментар [#29] от "mapto":
  Всъщност може и да се окажете прав. Познавам се изграждащите съоръжението - строителите, да кажем. Наистина е готово отдавна, но го "държат" по документи. Не приключват обекта по разни буквоедни причини. Петата колона е силна, никак не е за подценяване още. Ако не е ББ лично да ги бута тези проекти, ни Румъния, ни Гърция, ни Сърбия ще видим. Нали се сещаме, че когато те станат факт, Газпром престава да е факт в България!? Е как няма да се впрегне цялата агентура на Кремъл против това? Че какво друго имат всъщност да правят?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Борисов,ако искаше да свърши нещо за диверсификацията на газа,щеше да го направо още през първия си мандат.Но тогава далаверата ЮП беше във възход и никой не се интересуваше от интереса на България.Колко години се дъвчат тези връзки и нищо няма още на бял свят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK