Сдружения на дребния бизнес ще могат да кандидатстват за национално представителни

Сдружения на дребния бизнес ще могат да кандидатстват за национално представителни

© Юлия ЛазароваС изменение на Кодекса на труда Народното събрание ще даде възможност на сдружения на дребния бизнес да кандидатстват за статута на национално представителни.


Проектопромяната е внесена от депутати от всички парламентарни групи без "Атака" и днес ще бъде обсъдена на първо четене днес от парламента. 


Статутът на национално представителна организация дава възможност за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, надзора на Националния осигурителен институт и здравната каса и други институции, ръководени на трипартитен принцип и съответно възможности за влияние върху множество решения, между които формирането и изразходването на бюджета и законодателството в тази област. 
С предложението се намаляват критериите за представителност на работодателските организации и на синдикатите. Досега от бизнес съюзите се изискваше да обединяват браншови структури или предприятия с поне 100 хил. заети. Сега се предлага членовете да са поне 1500 и да осигуряват 50 хил. служители или, ако са по-малко, осигурените в тях да са 100 хил. 


Изискването за броя на синдикалните членове за профсъюзите се намалява от 75 хил. на 50 хил. души. 


В мотивите се посочва, че броят на работещите и осигурените в последните години намалява, а сегашните критерии, приети през 2012 г., дават предимство на едрите предприемачи. 


Измененията се правят в момент, в който работодателските и синдикалните организации предстои да направят преброяване, за да потвърдят, че отговарят на критериите в края на четиригодишния си мандат. Национално представителни са синдикатите КНСБ и "Подкрепа", а от страна на бизнеса -  Асоциацията на индустриалния капитал, Българската стопанска камара, търговско-промишлената палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците.


Парламентът ще обсъди и друга промяна в Кодекса на труда - предложението на отцепника от БСП Георги Кадиев платеният годишен отпуск да се увеличи от 20 на 25 работни дни, което беше отхвърлено от работодателите.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Заглавието не отговаря на съдържанието. От текста се разбира, че всъщност става въпрос за спасяване на правото на представителство на синдикатите. Другото е пълнеж, подобен на шепата тестери и мострички, които парфюмерийният магазин добавя в торбичката, когато си купите парфюм за 200 лева.

  Колкото до загрижеността за дребния, средния, семения, начинаещия, селския и т.н. бизнес, винаги питайте, защо за едноличните търговци има специална наказателна ставка от 15% ДОД, нарочно изключение от плоския данък от 10%. Още въвеждането й през 2007 г. беше послание в духа на английската сентнция "Престани да любезничиш и ще почнат да те вземат насериозно" - нещо, което адски се хареса като идея на всички леви и псевдо-десни партии, изтърколили се през властта оттогава насам. И сега да изредя радиоканалите, поне на 2-3 ще чуя някое "знаково лице на управлението" да пее старата песен за насърчаването на дребния бизнес, но ако успеете да се доберете до него в частен разговор или през познати, да питате какво мисли по данъчния въпрос, отговорът ще е английския, изречен с характерни български думи като "Глеъме ъ ги дЪржиме изкъсо тия п*****си, шшшоооттт ако им порасне ноу раотата, не мое ъ ги фанеш за нишо!"

 2. 2 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 546 Неутрално

  [quote#1:"cinik"]винаги питайте, защо за едноличните търговци има специална наказателна ставка от 15% ДОД, нарочно изключение от плоския данък от 10%. [/quote]
  Тази разлика си има обяснение – ставките не са директно сравними, понеже се облагат различни неща. Данъчното законодателство за ЕТ-тата е такова, че им дава право да си харчат директно обложената с ДОД печалба, докато за да направят същото, собствениците на ООД-та трябва след 10% по ЗКПО да платят и 5% дивидент върху разпределената печалба (кой го прави и дали някой го прави е друг въпрос).

  Иначе съм напълно съгласен, че тази поправка е само и единствено на ползу синдикатите. А Жоро Кадиев с допълнителния платен отпуск що не ходи да се гръмне...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 3. 3 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Всичко това се прави с цел измислени синдикални организации като "Подкрепа" да могат да отговорят донякъде на изискванията за национлно представителна организация. Няма как, ББ си ги харесва, и от него, и от "Подкрепа" вони на мутробарок от 90-те.

 4. 4 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ами сега е момента да се учреди организация на търговците на дребно и едро, за да могат да си отстояват правата и да се противопоставят на политиката на Големите Вериги и Големите Производители.
  За първи член пишете мен!

 5. 5 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Колегата ти го е обяснил много добре. С тези постоянно повтаряни 10% се спекулира изключително добре, а то де факто не е вярно. Плащаме си 15% като бели хора, но всичко живо плюе, колко ниски данъци се плащат!

 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 658 Неутрално

  дрън, дрън ярини ... нищо не се променя - прах в очите е всичко!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#4] от "razlichen123"

  А мен за втори..

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 8. 8 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Като има балъци - да плащат на тая държава.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  На тия от АТАКА какъв им е проблема, че не са подкрепили законопроекта? Не искат да има бизнес, всички трябва да са крепостни селяни, така ли?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  [quote#2:"Иван Арнаудов"] ООД-та трябва след 10% по ЗКПО да платят и 5% дивидент върху разпределената печалба (кой го прави и дали някой го прави е друг въпрос). [/quote]

  Цитирам как изглежда в цифри твоето "дали го правят е друг въпрос", извадени от становището на ДЕОС за Бюджет 2016:

  "В духа на популизма и носенето по течението неизпълнени остават ключови предизборни обещания на десните партии, многократно декларирани в програми и телевизионни студия. Такова е продължаващото дискриминационно облагане на доходите на дребния бизнес, в частност на едноличните търговци с 15%, спрямо единната ставка за физическите лица от 10%. Аргументът, че по този начин се отчита и данък дивидент от 5% не е състоятелен, тъй като приходът от него за 2016 г. ще бъде 80 млн. лв. , основно отчислен от държавните ЕАД, спрямо данък печалба от 1,734 млрд.. 0,04% ефективно събиран данък спрямо 5% за ЕТ. ДЕОС сме против тази очевидна и подкрепена с цифри дискриминация на най-дребния бизнес, настояваме за нейното незабавно намаление до общите за всички физически лица 10%. Но ако едноличните търговци остават традиционно дискриминирани, то за други групи данъкоплатци се запазиха цяла редица заварени преференции и изключения, издействани през годините чрез лобистки и популистки натиск. В този списък, например, са ваучерите за храна, облекченията от корпоративен данък за инвестиции на земеделски производители, данъчната ваканция за рентите от земя, намалената ставка ДДС за пакетния туризъм, данъчните облекчения за заемополучатели на жилищни кредити и за сключилите застраховка живот. ДЕОС смятаме този подход на изключения и преференции за грешен. В нашата представа данъчното облагане трябва да бъде просто, прозрачно и най-вече ниско. "

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#5] от "razlichen123":

  Прочети коментар №10. Бюджетните цифри свидетелстват за издевателство над най-дребния бизнес.

 12. 12 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  [quote#1:"cinik"] винаги питайте, защо за едноличните търговци има специална наказателна ставка от 15% ДОД, нарочно изключение от плоския данък от 10%. [/quote]

  Ами, има си ясна, но необяснена добре причина. ООД плаща данък 10% на печалбата, но съдружник вади пари към себе си като дивидент с още 5% данък. Събират се 14.х процента ставка на печалбата на ООД. ЕТ не изплаща дивидент, а парите поради отговорността на ФЛ са си направо в джоба на собственика. Така ставката за ЕТ е изравнена с тази на ООД и АД, като просто данък печалба става 15%(не е примерно 14.89 или нещо такова, колкото излиза при ООД, а е закръглено).

  Точно това не е дискриминационно. По-скоро другаде са проблемите на дребния и среден бизнес у нас.

 13. 13 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinik":

  Ако говорим за финансова дискриминация на ЕТ спрямо ООД и АД другаде е заровен кокалът. ЕТ дължи върху печалбата си не само 15% данък печалба, но и осигуровки до максималния праг. Така 20000 печалба на ЕТ се облагат с 3000 + осигуровки, при ООД ще са 2800-2900+осигуровки на 420лв(минималния праг). Разликата е във втория компонент и тя е наистина голяма- за тия 20000лв ще са си едно 5-6000 осигуровките на ЕТто, а за ООДто ще са под 1500.

 14. 14 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "атанас":

  Наско,
  Един въпрос. На колко се осигурява шефа на ООД-то и на ЕООД-то? Не е ли на две минимални заплати?

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#12] от "атанас":

  ЕТ е търговската фирма (в йерархичния смисъл на думата) на физическото лице и когато въпросът е как да бъде облагано - като другите физически лица или като търговските дружества, бих погледнал каква е реалността и бих избрал този вариант, който се е наложил дефакто като реалност, а именно -дивидент на практика да не се разпределя. Точно това е случаят, при положение че на 1,7 млрд внесен корпоративен данък има 80 млн. внесен данък дивидент и то основно от държавните фирми.


  [quote#13:"атанас"]Ако говорим за финансова дискриминация на ЕТ спрямо ООД и АД другаде е заровен кокалът. ЕТ дължи върху печалбата си не само 15% данък печалба, но и осигуровки до максималния праг. Така 20000 печалба на ЕТ се облагат с 3000 + осигуровки, при ООД ще са 2800-2900+осигуровки на 420лв(минималния праг). [/quote]

  Точно така, за ЕТ-тата има пълна програма данъци и осигуровки. Другите трикове са, че ако е ООД с по-сериозни приходи, няколкото съдружници се назначават управители с договор за управление и си прокарват печалбата през възнаграждението за управител, т.е. 10% за сумата над 2600 лв. За ЕТ няма такава вратичка, 15% и за над 2600 лв.

  Проблемът е добре познат на абсолютно всички министри и депутати, многократно поставян на обсъждане и отговорите са от: "неъ кой ъ ти се занимаа" до "сао гърч за теа нешасници".

  Разбира се, поканят ли ги в някое студио, слагат саката, вратовръзките и очилата с нула диоптър и златни рамки (да излгеждат по-интелигентни) и почват да говорят за европрограмите за бизнеса, делегацията до Казахстан и спогодбата с Китай.

 16. 16 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#10] от "cinik":

  Кои са тези ДЕОС? Има много неща, които не са в ред в тази държава, но разговора е дълъг и труден, а и малко хора ще го разберат!

 17. 17 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#14] от "razlichen123":

  420лв. Не е две МРЗ. На толкова е и минимумът за самоосигуряващи се, т.е. на толкова примерно безработен си смята парите, които да внесе за здравна осигуровка, за да не остане неосигурен.

 18. 18 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#1:"cinik"]защо за едноличните търговци има специална наказателна ставка от 15% ДОД, нарочно изключение от плоския данък от 10%.[/quote]

  Защото при капиталовите дружества освен ставка 10% имаме и данък върху дивидента от 5%, общо прави пак 15%. ЕТ-тата не са дружества (ю.л.), а добавяне на функцията - търговец на физическо лице. Последния отговаря с целото си имущество и дивидент не разпределя.
  Истиския обир е надруго място - при свободните професии, където минималните прагове са доста завишени и се налага задължително укриване за да излезеш на зелено в баланса.
  Друг е въпроса, че за да се стимулира дребния бизнес може да направят ставката на ЕТ по-малка.

 19. 19 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  А аз продължавам да настоявам вместо N-та по ред поправка, да се приеме нов и адекватен на тр.-правните отношения през 21-ви век Кодекс на труда.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Досега не бяха ли представени?

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  [quote#18:"anarhochristian"]Защото при капиталовите дружества освен ставка 10% имаме и данък върху дивидента от 5%, общо прави пак 15%. ЕТ-тата не са дружества (ю.л.), а добавяне на функцията - търговец на физическо лице. [/quote]

  Вече стана на въпрос и отговорих в коментар №10. Прочети го, ако имаш време.

 22. 22 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  Прав си(данък дивидент е безсмислица ако гледаш преходите).
  Да,ЕТ трябва да имат 10 % плосък данък-но не това е най големият им проблем-а огромната бюрокрация,бумащина и регулации-иначе още утре ще се намали данъка на 10 % и ти гарантирам,че нищо коренно няма да се промени от това(в положителен план).

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#22] от "kapitalcho":

  Aз единствено не желая да ме правят на глупак. Защото виждаме демагогия от най-долна проба. Тези постоянни семинари, бизнес срещи, национални коференции, международни представяния на "дребния и среден бизнес" гълтат много пари на данъкоплатеца, самолетни билети и кьорсофри, а накрая като се дойде до същинската част ние питаме "добре, ама защо тогава цакате дребните с 1,5 пъти по-висок данък, отделно осигуровките (виж на Атанас коментарите). Поне логичното няма ли да промените? И тогава се изпокриват като лалугери. Вече 8 години го повтарят този номер. Няма "леви", няма "десни" партии - за мачкане на дребните щом е, всички показват консенсусно мислене.

 24. 24 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#23] от "cinik":

  Пак ти казвам-прав си за това данъка на ЕТ да стане 10 %.
  Но от това нищо съществено няма да настъпи(за малкия и среден бизнес който оперира като ЕТ).
  Ако желае истински да се направи нещо за тях-бюрокрацията,бумащината,регулациите плюс електронно правителство-това е същината ,която ще промени драстично картината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK