Сагата "Химко" стигна до премиера с твърдения за корупция (допълнена)

"Химко" - Враца. В следващите снимки е достъпен текстът от писмото на потенциалния инвеститор.

© Велко Ангелов, Капитал

"Химко" - Враца. В следващите снимки е достъпен текстът от писмото на потенциалния инвеститор.Емблематичното за Враца предприятие - "Химко" АД може и отдавна да не работи, но през година-две се появяват информации за апетити да бъде пуснато в действие, въпреки че оборудването му вече няма никаква връзка с днешните реалности. След като преди година при кабинета "Орешарски" имаше напъни то да бъде купено и пуснато в действие, които не доведоха до нищо, преди дни се разбра, че депутатът от ДПС Делян Пеевски чрез фирмата си "НСН инвестмънт" смята да го придобие. На този фон в неделя вечер в предаването "Просто Диков" се разбра, че личност на име Ян Аронов, с гражданство от САЩ, искала също да придобие дружеството, но й бил поискан подкуп.


Следите водят към Министерския съвет


В Министерския съвет е получено писмо от Ян Аронов, президент на ANJ Group Corp., в което се търси съдействие от премиера Бойко Борисов по твърдения за корупция срещу синдика "Химко" АД, което е в несъстоятелност. Писмото е с дата 15 януари и е с копие до главния прокурор Сотир Цацаров и до Мартина Стронг, шарже д'афер в посолството на САЩ.
В писмото се говори за непрозрачни действия на синдика, нарушение на българското законодателство и на съдебна заповед. Министър-председателят е призован да се намеси, за да спре дейността на "тази група".


Това съобщиха от правителствената пресслужба, след като снощи в предаването "Просто Диков" случаят беше разказан. От писмото се разбира, че на Аронов като кандидат да придобие "Химко" му е поискан подкуп съвместно от синдика на компанията и от съветник на премиера Бойко Борисов. От съобщението на правителствената пресслужба се разбира, че в писмото за име на съветника е посочено Богданов. Оттам посочват, че Борисов нито е имал, нито в момента има такъв съветник.


Шефът на компанията Ян Аронов пише, че представители на компанията са се срещали няколко пъти със синдика на предприятието Росица Томова да съгласуват проект за договор за придобиване на предприятието, но това все се отлагало.


Пред Диков Томова казва, че не знае за оплакването на инвеститора, а замълчава в отговор на въпроса взела ли е въпросните 15 хил. евро. Пред "Дневник" Томова посочи, че не е удобно в момента да разговаря и прекъсна разговора.


В отговор на въпрос на "Дневник" за писмото от посолството на САЩ посочиха, че до излъчването на материала в предаването на Диков са били в неведение по случая. Заемащата длъжността шарже д'афер пък не е получавала писмо. Що се отнася до обвиненията в корупция, призоваваме правителството на България да провери случая, посочват оттам.


2 по 500 хил. евро


Представящият се за "американски инвеститор" Ян Аронов разказва в писмото си, че на синдика на "Химко" Росица Томова са били платени 15 хил. евро, и то в присъствието на свидетели.


След това е имало среща между инвеститора и представилия се за съветник на премиера. Това станало в един от ресторантите "Виктория". Не се посочва кога са се състояли тези разговори. Пред "Дневник" настоящият адвокат на Аронов - Васко Тодоров, посочи, че по време на тези събития все още не се е занимавал със случая, но може да каже, че той е от лятото. Това е и причината той да не може да каже защо сигналът до премиера и прокуратурата идва чак сега през януари - няколко дни след като се разбра, че депутатът Делян Пеевски е единственият кандидат да купи торовия завод.


Представилият се за съветник на премиера по твърдение на кандидат-инвеститора поискал 500 хил. евро, за да бъде подписан договорът, и още толкова от печалбата на предприятието. Това било станало пред шестима свидетели, които се готвели да дадат показания в случай на разследване.

 
В писмото си американският бизнесмен твърди още, че около "Химко" има криминална група за изнудване, която се е опитвала да вземе от него голяма сума пари, без да прехвърли собствеността на дружеството.


Държавата няма нищо общо


"Химко" АД (н) е търговско дружество, в чийто капитал няма държавно участие, се посочва днес в съобщението от Министерски съвет. Допълва се, че то е обявено в несъстоятелност, с постановено осребряване на имуществото, включено в масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество за удовлетворяване на кредиторите. Осребряването се извършва от назначения от Съда по несъстоятелност синдик – Росица Томова от гр. София, която представлява и управлява дружеството. Продажбата на активите на длъжника "Химко" АД (н) се извършва по строго определен в Търговския закон ред, който синдикът следва да спазва.


От Министерския съвет посочват, че след като държавата няма никаква собственост в "Химко", а в България има разделение на властите, евентуална намеса на премиера по случая би нарушила това разделение. "Въпросите, които г-н Аронов поставя, следва да бъдат адресирани към правораздавателните органи, синдика и компетентния съд по несъстоятелността", се допълва в съобщението и се припомня, че премиерът нееднократно защитавал нуждата от съдебна реформа.


Почти час след като съобщението от Министерския съвет бе получено от медиите, от "Дондуков" 1 бе изпратено второ. В него се казва, че министър-председателят Бойко Борисов сезира прокуратурата и Държавната агенция "Национална сигурност" по твърденията, изложени в писмо до него, от президента на ANJ Group Corp Ян Аронов.  Премиерът настоява за ефективно разследване, което да доведе до разкриване на цялата истина по случая.


Връзката с държавата в момента е в това, че "Булгаргаз", НЕК и Националната агенция за приходите са сред най-големите кредитори на дружеството. Те имат да получават общо 80 млн. лв. По този повод кандидат-инвеститорът заедно с настоящия си адвокат е провел среща в "Булгаргаз", за която не се знае много освен това, че от държавното дружество поискали данни за финансовото състояние на компанията. Адвокатът се учуди от този непрофесионален подход, тъй като клиентът му има банкова референция на "Чейз Манхатън" - една от най-големите банки в САЩ. А те пък изобщо нямали практика да дават документи, в които да описват размера на авоарите на клиентите си.


Институциите започнаха проверки


В края на работния ден и след като правителствената пресслужба оповести писмото от Ян Аронов, компетентните институции също разпространиха съобщения за свършеното от тях. Върховната касационна прокуратура съобщи, че след получаването на сигнал до Сотир Цацаров на 20 януари 2016 г. е разпоредено извършването на проверка от окръжната прокуратура във Враца. Заради твърденията за поискан подкуп Софийската градска прокуратура също е започнала проверка.


В сагата се намеси и Министерството на правосъдието. От съобщение на ведомството се разбира, че през ноември миналата година собственикът на ANJ Group Corp е оспорил определените от синдика на "Химко" АД условия за преговорите по прякото договаряне за осребряването на имуществото на предприятието. В становището си до ведомството от 19 ноември Ян Аронов е поискал да бъде извършена проверка по случая.


"Месец по-късно – на 28.12.2015 г., след като министър Екатерина Захариева се запознава със случая, разпорежда на Инспектората на Министерството на правосъдието да извърши проверка на Росица Томова в качеството й на синдик", се посочва в съобщението на ведомството. От там допълват, че след приключването на проверката информацията ще бъде публично оповестена, предвид големия медиен интерес.


Инвеститорът от Ню Джърси


Ян Аронов е с гражданство от САЩ, а компанията му е регистрирана в Ню Джърси, САЩ. По думите на адвоката му той имал инвестиционна програма за 151 млн. евро за "Химко" и отделно над 40 млн. евро предвиждал за оздравяване на предприятието. Поканил италиански специалисти, които заключили, че само около 5% от оборудването може да остане в настоящия му вид, а с останалата част трябва да се обнови, защото е морално остаряло.     


По думите на адвоката става дума за "голяма група", която има бизнес в Индия, скандинавските страни и други дестинации, като принципът е да се купуват предприятия, които в рамките на 4-5 години се оздравяват и в общия случай после се продават.


В плана за "Химко" влизала и сметката да се използва по-евтин газ от "Газпром", осигурен на базата на личните контакти на Аронов.


Една такава сага...


Като сага определя адвокатът случая с Аронов и "Химко". На въпрос защо, като са искали да купят предприятието, от ANJ Group Corp. не са подали оферта, той няма конкретен отговор. "Явно са имали информация, че нещата не са такива, каквито е трябвало да бъдат. Аз лично дадох мнение, че трябва да участват в търга", допълни той. Оценката му е, че търгът (вторият опит на синдика да продаде активите на "Химко" е от лятото на 2015 г. - бел. ред.) не е проведен по нормални правила и някои от изискванията за участие в него са странни. Пример за това е изискваният от кандидатите "задатък" от 1 млн. лв. Било отказано сумата да бъде предоставена чрез банкова гаранция или акредитив, което е нормалната практика, посочва адвокатът. Освен това от кандидатите се искало да подпишат декларация, че се отказва от правото си да обжалват действията на синдика по тази процедура.


13 години по-късно


"Химко" за последно е произвеждал торове през 2002 г., а фалира през 2012 г., припомня "Капитал". За пръв път активите бяха предложени за продажба през март 2014 г. при начална цена 28.6 млн. лв., но кандидати нямаше. Тогава имаше и план те да бъдат купени от държавно дружество. През миналата година синдикът отново предложи земята, сградите и съоръженията за 22.8 млн. лв. До сегашната продажба, където ниската цена е привлякла интерес за оглед от трима кандидати. Те са направили оглед, но депозит от 1 млн. лв. и оферта е била внесена само от "НСН инвестмънт".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK