Компания на "Росатом" ще удължава живота на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Компания на "Росатом" ще удължава живота на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй"

© АЕЦ КозлодуйАЕЦ "Козлодуй" подписа договор с консорциум "Русатом Сервис – Риск инженеринг" - част от руската държавна корпорация "Росатом", за изпълнението на дейности, с които ще бъде удължен животът на 6-и блок в централата. Това стана по време на 15-ото заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, което се провежда в сряда и четвъртък, съобщиха от атомната централа. С това се очаква животът на блока да се удължи до 60 години.


Срокът за изпълнение на дейностите е 30 месеца, посочват от "Русатом".


Документът е подписан от Димитър Ангелов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Евгений Салков, генерален директор на "Русатом сервис", Дмитрий Пашевич, директор на "Русатом сервис – филиал България", и Богомил Манчев, изпълнителен директор на "Риск инженеринг".
От централата припомнят, че изпълнителят е избран след процедура, проведена съгласно Закона за обществените поръчки, а финансирането се осигурява със собствени средства на АЕЦ "Козлодуй".


Предмет на договора са дейности, свързани с обосновка на продължаването на срока на експлоатация на блока, като обследване, металоконтрол, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите.


"Проектът за продължаването на срока за експлоатация на двата 1000-мегаватови блока – пети и шести, е от важно значение не само за АЕЦ "Козлодуй", но и за енергетиката на България. Двата блока осигуряват повече от една трета от националното електропроизводство и с надеждната си работа допринасят за енергийната сигурност на страната", посочват от централата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK