Имотите на руснаци в България били за 4-5 млрд. долара

ВСергей Герасимов

© Анелия Николова

ВСергей ГерасимовСпоред експертни оценки на Русия вложенията на руски граждани в имоти в България са за около 4-5 млрд. долара. Триста хиляди руснаци имат недвижима собственост на българска територия. Това казва в интервю за "Стандарт" първият зам.-министър на правосъдието на Русия Сергей Герасимов. 


Зам.-министърът беше ръководител на руската делегация за 15-то заседание на Смесената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която заседава последните два дни в София след петгодишно прекъсване. От българска страна съпредседатели са министрите на икономиката Божидар лукарски и на енергетиката Теменужка Петкова. 


Според официалните данни на руската страна инвестициите й в българската икономика са за 1.9 млрд. евро, казва Герасимов. 
Запитан как Русия гледа на възвожността за доставка на руски газ до газовия хъб "Балкан", ръководителят на руската делегация отговаря, че българската идея е известна, но Русия "може да я разгледа само след предметени основателен анализ на въпроса и документалното му оформяне, което ще носи задължаващ характер за страните". 


Руският зам.-министър споделя впечатлението си, че България има доста сили да се "бори" за съществено повече руснаци в курортите си, особено сзаради проблемите за тях в Турция и Египет, но подчертава, че изискванията за гарантиране на безопасността им рязко са повишени. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK