Правилникът за прилагане на данък "уикенд" се оказа твърде общ

Правилникът за прилагане на данък "уикенд" се оказа твърде общ

© ShutterstockВ публикувания в "Държавен вестник" правилник за прилагане на промените в Закона за ДДС, известни като "данък уикенд", се оказа неконкретен и не дава яснота на фирмите как да да го прилагат. Създават се нови специални колони и клетки в месечните ДДС регистри, където да бъде посочван само начисленият ДДС върху личното ползване за служебните стоки, услуги и активи. Кои активи ще бъдат обхванати, как ще се определя стойността за лично ползване и как ще процедират данъчните при откриване на несъответствия не е посочено, пише в днешния си брой "Капитал Daily"


В окончателния вариант текстовете не се различават съществено от предложените за публично обсъждане в средата на декември. И сега липсва конкретика за методиката, по която точно да се установява личното ползване. За тази цел може да се използва указанието на Националната агенция за приходите (НАП), което обаче има само пожелателен характер.


Общите разпоредби на Закона за ДДС казват, че ще бъдат обхванати абсолютно всички фирмени покупки, за които фирмата обяви, че ще се използват частично и за лични цели. Там е записано, че приспадането на данъчен кредит ще е пропорционално на използването за лични и служебни цели, но липсва конкретно съотношение. Очакването на експертите беше, че тези неща ще бъдат записани именно в правилника, за да могат компаниите да са сигурни, че възможностите за злоупотреби от страна на данъчните ще бъдат сведени до минимум.


В обнародвания вариант всичко това липсва. От НАП изготвиха 20 страници указания, където с примери са се опитали да дадат насоки на фирмите какво ще изискват при проверките. Там обаче се говори само за автомобили, самолети и яхти, а най-спорните неща – малките активи  като принтери, телефони, лаптопи, канцеларски материали, не са описани. С декларациите за януари, които трябва да се подадат до 15 февруари, фирмите трябва да са взели решение как ще процедират с активите с двойно предназначение. В указанието се посочва, че ако е автомобил, трябва да се посочат километрите, а ако е недвижим имот – площта, използвана извън икономическата дейност на компанията.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Гневно

  И Дянков беше зле, ама и тоя не му отстъпва.
  Никак даже.
  И бре държава - промени от днес, ама важат от вчера.
  А по какъв начин да ги прилагаш - ще ти кажа утре...

 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Еми те нарочно са общи и неясни правилата,за да може да те одрусат с глоби и лихви като ти дойдат на ревизия...

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  При мен се от НАП се свързаха по пощата, зададах им казус, и после по телефона любезно ми обясниха необяснимото. Щом в приложението е даден случай за косачка на трева при използване на лични и служ. нужди, какво има да коментираме - обхваща се всичко.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Тоя Горанов наистина ще побърка бизнеса в страната.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8326 Неутрално

  Просто фирмата обявява,че ползва всичко само за служебни цели и това е !

  [email protected]
 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Очакването на експертите беше, че тези неща ще бъдат записани именно в правилника, за да могат компаниите да са сигурни, че възможностите за злоупотреби от страна на данъчните ще бъдат сведени до минимум.

  Да, но май никой от управляващите не иска да сведе до минимум възможностите за злоупотреби на данъчните.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Това нарочно е така, за да могат служителите в данъчното да избират по неясни критерии кои фирми да гърчат, и кои не.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 912 Неутрално

  ГЕРБ в ролята на рекетьор. Спускат един абсолютно недодялан закон, по който всяка фирма по всяко време и за всяко нещо може да бъде изловена като некоректна. За да се застраховат, фирмите ще пускат пари в бюджета, а ако НАП реши, може да издои набелязана фирма за данъчна измама. Почти всеки служебен актив може да послужи и за лична цел.
  Целта на такъв закон трябва да е да бъдат възпрепятствани бизнесмените да си купуват скъпи коли и недвижима собственост на името на фирмата като си спестяват ДДС. Това може да се ограничи по съвсем друг начин. А това, че служебният лаптоп се носи в къщи и детето гледа анимация на него, това е ясно. Въпросът е във фирма с 5 човека персонал да няма 15 лаптопа и 20 телефона.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Не става: моб. телефонът не може да го използваш изцяло за служ. цели. Приемаш го 80% служ. и 20 % лични., и примерно, върху ДДС-то за покупка на телефон - 20% не се признава, както и при сметката за разговори и моб. интерн. - 20 % аут. Така е и при апартаменти, използвани за жилище и за офис - сметки за вода, ток, данъци, и т.н.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#8:"b_d_s"]ГЕРБ в ролята на рекетьор.[/quote]

  Глупости на търкалета. Идеята на данъка е абсолютно правилна. Да се облага крайното потребление прикрито като фирмен разход. Такива са и европейските директиви, към които щем не щем трябва да се придържаме.
  Друг е въпросът, че изпълнението е недодялано, ама за това си е виновна нашата некадърност!

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8326 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hamilton F1":

  Дали става, ще видим, ако някой изобщо дойде на проверка и ми докаже за какво си ползвам компютрите, а за автомобила и сега пишем пътни листи, за да ползваме горивото.

  [email protected]
 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  Е как ще е прекалено общ? Глупости! Той е съвсем конкретен. Повече няма как да бъде конкретен.
  Дневник? Какво не ви е ясно по прилагането на правилника? Ако трябва да ви го обясня?
  Най-просто казано - промяна от миналата година, преди въвеждането на "данък уикенд" няма. Единственото изключение е за Икономедия, че трябва да върнат ДДС-то за айфоните, айпадите и макбуковете, защото служителите им не ги ползват за работа, а разцъкват Фейсбук и Туитър

 13. 13 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 221 Неутрално

  демек, надяват се фирмите да не си искат ддс обратно, пред това да бъдеш тормозен от данъчни и да платиш повече - избираш второто

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Така е, не ги защитавам. Но за компютрите, щом лаптопа не е стационарен в офиса, а се прибираш с него у дома, пак предполагат, че го използваш за л.н. Обясних на служителката, че това са предположения, на което ми отговори да приема методиката 80% към 20%. Да си изчисляваме. Там където видят, че се възстановява ДДС на 100 % при закупуване на активи, проверките ще са сигурни.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#10:"Jumbo Jet"]Идеята на данъка е абсолютно правилна. [/quote]
  Пич, зае%и идеята, виж приложението.

  Даваш ли си сметка, че по логиката на новия закон ако на СЛУЖЕБНИЯ ти телефон вземе да ти се обади майка ти по ЧАСТЕН повод, резко трябва да почнеш да смяташ колко данъчен кредит трябва да приспаднеш от стойността на апарата за съответния месец??! Ако ти звучи абсурдно, то е защото е абсурдно. Ако не го намираш за абсурдно, еми...

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 16. 16 Профил на joreto101
  joreto101
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jumbo Jet":

  Прав си, но само донякъде. Идеята на този данък е що-годе правилна, но НАП и Министерство на финансите трябваше да въведат строги критерии и да го насочат срещу стоки и услуги над някакъв определен лимит. Така го разписаха, че сега ще могат да си го тълкуват както им изнася и съм сигурен, че презумцията "невинен до доказване на противното" няма да важи т.е. фирмата ще трябва да доказва, че активите не се ползват за лични нужди на персонала, а не данъчните обратната хипотеза.

  "Обичай смелите, те са солта на земята!"
 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#15] от "Иван Арнаудов":

  Пич, не само ще плащаш данък уйкенд, когато ти се обади по телефона майка ти, ами и гаджето! А това е възмутително!
  Тези хора не мислят ли, че трябва да се поощрява раждаемостта, за да реформираме пенсионната система?

  Явно днес пак ще четем глупости в коментарите

 18. 18 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#14:"Hamilton F1"]за компютрите, щом лаптопа не е стационарен в офиса, а се прибираш с него у дома, пак предполагат, че го използваш за л.н. [/quote]
  Еми ето, виждаш ли абсурда. Аз имам служебен компютър, нарочно стациониран вкъщи, на който работата му е стои включен 24/7 да ми води бекъп на всичката информация, понеже ако ми разбият офиса и ми изнесат всичко, да мога да продължа да работя, а не да сгъна цирка. Как да го обясня това на глупаците от НАП, дето цял живот цоцкат на държавна заплата и тревоги за собствен бизнес не ги интересуват?

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Весело

  Ши са донатъманява според случая.

 20. 20 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#16] от "joreto101":


  [quote#16:"joreto101"]Прав си, но само донякъде. Идеята на този данък е що-годе правилна, но НАП и Министерство на финансите трябваше да въведат строги критерии и да го насочат срещу стоки и услуги над някакъв определен лимит. [/quote]

  Съгласен съм. От към изпълнение както обикновено куцаме.

 21. 21 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#15:"Иван Арнаудов"]Даваш ли си сметка, че по логиката на новия закон ако на СЛУЖЕБНИЯ ти телефон вземе да ти се обади майка ти по ЧАСТЕН повод[/quote]

  По тази причина майка ти е добре дса ти се обажда на личния телефон. А ако има форс мажор може и на служебния, без да те облагат. Четете ги тия закони бе...

 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8326 Гневно

  Данък уй-кенд е направен,за да накара овцете фирми освен да дават вълна,мляко и месо , да започнат и да снасят яйца !
  А някой погледна ли вечè на Калфин и ''бизнеса'' договорените прагове за осигуряване - на калпак се вдигат с 40-50 лева !

  [email protected]
 23. 23 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1582 Любопитно

  Ако си купя перфоратор за фирмени нужди и пробия 2 дупки в къщи,как да го отразя в декларацията? Най-правилно е да си пусна фактура от фирмата на физическото лице и няма да декларирам нищо.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 24. 24 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#22] от "karabastun":

  То заради това и доста работници ще си загубят работата....

 25. 25 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jumbo Jet":

  А може ли да ги видим и прочетем тези директиви. За какво става дума в тях, какъв е техният обхват, в кои държави работят, защо работят, как работят, в какви условия работят и какъв е резултата от тях.
  Иначе мнението Ви хич не ме учудва на чужд гръб и 100 тояги са малко.
  Хубаво да се знае, че този фин.министър е пълен дилетант и каквото му е в главата, такива са му е действията.

 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  В данъчната система работят простите правила. Такава клеясала работа накрая може и да излезе на минус - разходите по нея да надвишават приходите.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Нап ги боли яхтите, къщите и колите. Другото е чики-рики и е трудно доказуемо /но не съвсем/. Друг е въпросът, че скъпите активи могат да регулират и по друг начин, но е неудобно за некои хора.

 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#14] от "Hamilton F1":

  Предполагам, че сега фирмата ти ще наема лаптопа или ще отдава лаптопа под наем, когато не е зает за служебни цели. Мда срещу наем от 10ст/час що не? Просто нещата ще станат като с плоския данък. От много алчност и надуване на прогресивното облагане, се стигна до "индулгенцията" с 10% плосък данък. Същото ще стане и тук, само дето вече ще има пътечка, по която всеки актив ще бъде винаги изряден на 100%, а от там до "апетита идва с яденето" е съвсем близо — масово "отдаване под наем за жълти стотинки" дори на неща, за които днес дори не си помисляш...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  много ясно, че ще е общ. как иначе проверяващите ще го тълкуват според собствените си разбирания?!?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 30. 30 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#25:"odysseus"]А може ли да ги видим и прочетем тези директиви.[/quote]

  Ами прочетете ги, аз ли да Ви ги търся.

 31. 31 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#26:"cinik"]В данъчната система работят простите правила. Такава клеясала работа накрая може и да излезе на минус - разходите по нея да надвишават приходите. [/quote]

  Абсолютно, още като видях 17 страници обяснения и разбрах че положението е зле. Една-две странички и работи. Ако са повече значи е миш-маш.

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Весело

  [quote#15:"Иван Арнаудов"]Даваш ли си сметка, че по логиката на новия закон ако на СЛУЖЕБНИЯ ти телефон вземе да ти се обади майка ти по ЧАСТЕН повод[/quote]
  Нямаш контрол върху това, кой ти се обажда. Виж, ако ти се обадиш неслужебно от служебния телефон... Обаче подозирам, че телефоните с две сим карти изведнъж ще се окажат на бизнес-промоция та няма страшно, апарата пак ще е фирмен, а ти ще "наемаш втората линия" срещу... да кажем десетина стотинки на месец. Служебния ти автомобил също има няколко места за даване под наем, ама там ще трябва да се бръкнеш за ужасните 15 стотинки на месец... Стой та гледай още какво ще дават фирмите под наем... Дори няма да се учудя, ако се появят фирми, които да дават на други фирми под наем цял каталог домакинска техника...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на Иван Арнаудов
  Иван Арнаудов
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#26:"cinik"]разходите по нея да надвишават приходите. [/quote]
  Разбира се, че ще ги надвишат. За другите не знам, но ако на мен някой данъчен ми напише акт по тоя недоебан правилник, ще обжалвам и съдя агенцията до дупка. И понеже гражданският съд все още не е купен от Пеевски, актът на НАП ще падне и ще трябва да заплатят разходите по делото. А после като реша да ги осъдя и по ЗОДО, и ето как разходите изведнъж станаха доста повече от лелеяните приходи...

  [quote#28:"gost22"]Предполагам, че сега фирмата ти ще наема лаптопа или ще отдава лаптопа под наем, когато не е зает за служебни цели. Мда срещу наем от 10ст/час що не?[/quote]
  Това всъщност е много добра идея Поздравления.

  Някои хора поддържат линия, а пък аз... поддържам окръжност.
 34. 34 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#17] от "Фьодор Венедиктович Езерский":

  Приемането на разговор/входящ/ не води до разход.

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Весело

  [quote#23:"Майндърбайндър"]Ако си купя перфоратор за фирмени нужди и пробия 2 дупки в къщи,как да го отразя в декларацията?[/quote]
  Дарение? Тийм билдинг?
  Гледай сега счетоводителите какви интересни тълкувания на законите ще намерят, а щом веднъж утъпчат пътеката...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 36. 36 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Е глупости сега пишете - канцеларски материали и телефони и принтера и лап-топа това са глупости. Кой ще може да ги диференцира тия неща. Просто не се попълват и не се декларират - па да видим как ще дойдат данъчните да ги проверят тия неща.
  Те и самите данъчни вече се заливат с глупости - големи права получиха. Айде да се върнем малко на земята.

 37. 37 Профил на koisamaz
  koisamaz
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И как аджеба ще стане ясно, дали ползвам, примерно служебния автомобил, за лични нужди?

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Весело

  [quote#36:"coffee.bean"]Е глупости сега пишете - канцеларски материали и телефони и принтера и лап-топа това са глупости. [/quote]
  Достатъчно е да те глобят, особено ако са те нарочили... Няма да е сефте да изгори някой заради 10 стотинки. Нещо като 2 в 1 — данъчна тояга и данъчна хранилка.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#37] от "koisamaz":

  Ами, от 7 дена в седмицата, ще приемат, че го ползваш 5 за служебни и два за лични нужди. И глобата ти готова. Върви доказвай, че не е така. Аз го ползвам 7 дни в седмицата, защото работя без почивен ден. Но как ще го доказвам?? То сит на гладен не вярва, та и данъчен паразит, дето има 40 дена отпуска и още 60 дена почивни от празници, каквото и да му говоря, няма да разбере. Всеки мери според себе си!
  А и всички знаят, че работодателите са най-гадните мръсни, алчни и мързеливи хора, дето са само по яхтите и на почивка в чужбина. Няма защо да ги жалят.
  Паразити нещастни са тези бизнесмени.
  Трябва всички да сме в администрацията, а държавата ще се развива и просперира от теглене на кредити, както и го прави в момента!

 40. 40 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "Jumbo Jet":

  Моля Вие ги дайте тъй като ги споменахте

 41. 41 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#21] от "Jumbo Jet":

  Типично мнение за чиновник.
  Сега вижте как стои сметката за въпросният телефон.
  Значи купувайки този телефон платецът данъкоплатец плаща на държавата всички косвени данъци, които са калкулирани в цената на телефона. Освен тях клиента плаща и печалбата на търговеца, а тази печалба отива като заплата на служителите плаща техните заплати и осигуровки, формира и данъчна печалба, която държавата също иска да обложи с данък и за капак иска още данък за това как ще ползваш съответната стока. Ама много стана бе уважаеми, много. Аз мисля, че това е достатъчно а държавата в лицето на чиновниците иска още има друг начин да си говорим с нея

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#39] от "razlichen123":
  В примера, който им го зададах, точно това им казах - работя 358 дни в годината, но въпреки всичко, все пак имам и лични нужди и така.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 43. 43 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#41] от "odysseus":

  Типично мнение на незнайко. Като си купиш телефон на името на фирмата ползваш платеното ДДС като данъчен кредит. Какъв е смисъла да Ви пращам директиви като сте невеж в материята.

  Всички косвени данъци били калкулирани в цената... мале, мале...

 44. 44 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Очаквам да се въведе поединично отчитане на кламерите в офисите. За да няма укриване на данъци, които трябва да събираме я за КТБ, я за "Хемус", я за езикови курсове на депутатите.

  По принцип като идея всичко това е справедлива мярка. Но беше редно да се почне с по-големите активи и то преди 10 години. И постепенно данъчните да съберат опит и да свалят границата на стойността на разглежданите активи, докато не се намери оптимума, където ползата от изискванията и проверките спрямо административната тежест на мярката става нулева. Така и данъкоплатците ще свикнат по-лесно.

  И защо ли си мисля, че който може, ще си пише всичките придобивки фирмени (вкл. силиконовите импланти), а другите ще отчитат и химикалките. Което още повече ще подкопава идеята за справедливото разпределение на обществените разходи между гражданите.

 45. 45 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 243 Неутрално

  А не може ли изобщо да забравят, че има предложение за такъв данък и да се приключи с този абсурд?!

 46. 46 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Телефона си го купех от джоба втора употреба без фактура(момчето дето ми го продаде искаше да вземе друг), от тогава вече 1 г го ползвам и за лични и най-вече за служебни цели, с фирмен номер.
  Хайде сега да ми обяснят "специалистите", наем ли да пускам на фирмата за тоя телефон, че го ползвам или какво? Как да определя процентно колко е за битово колко е за фирмено? Да не искат да назнача човек да ми води отчет кога с кого и колко разговори водя та да правим сметки и от там да плащам 1 или два лева повече или по-малко на държавата месечно?
  Не приемам израза, че от моя джоб не било същото. Щом държавата ще издребнява, аз също ще издребнявам. Каквото повикало, такова се и обадило.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 47. 47 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Е добре де аз например имам 2000мин на месечна такса Х, говоря с когото си искам колкото си искам, и не плащам повече от месечната си такса. Как аджеба НАП или който и да е било ще вземе да ми вземе ДДС-то когато съм говорил например с майка ми, децата и т.н. Като презумцията на моят абонаментен план е че съм на месечна такса за 2000 минути дали говоря 1 мин или 1999мин а ще платя Х лева. Това в съда ще падне на пъро второ и т.н дела. А пък аз като говоря с майка ми може и да съм се обадил да ми гледа децата понежа съм на работа, ще закъснея на работа и т.н. т.е. по работа, за да изкарвам повече пари, да внасям повече ДДС, данъци и осигуровки. По голяма глупост няма. Всичко е да направят повече колони в дневниците по ДДС, оттам промяна на софтуера и пари за компаниите разработващи софтуер, както и тези които поддържат софтуера на НАП. Преди време чух една приказка:
  АДМИНИСТРАЦИЯТА е единствената структура, която има свойството постоянно да се увеличава и сама на себе си да си създава работа.

 48. 48 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Още утре отивам в мобилният оператор и си увеличавам минутите на хиляди, и НАП да го ....хат

 49. 49 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Имам още един въпрос!
  Понеже фармацевтичните фирми редовно водят докторите(безплатно за тях!) по разни "симпозиуми" я на Боровец, я на Пампорово, или пък на Банско, а лятно време по Златни пясъци и др приятни морски места, на тях как ще им признавате тези толкова зарибяващи начини да си пробутват цяровете? Това какъв данък трябва да е, и дали не трябва докторите ходещи на такива мероприятия да го декларират като чист приход, за който пък ние плащаме с цената на предписания илач?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 50. 50 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Ходих миналата седмица в НАП, в петук да нося документи за проверка. И одиторката от НАП ми каза, че ще работи и събота и неделя, тя по принцип си работила в уикендите защото не и стигало времето на женицата, много работа имали.
  И аз зададох въпроса а данък уикенд Вие няма ли да плащате?
  То е ток, парно телефон, интернет, амортизация на клавиатури и т.н.
  Отговорете си сами те работя в събота и неделя ние плащаме инзв.труд, консумативи и т.н.
  Е не е редно.........................

 51. 51 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#43] от "Jumbo Jet":

  Хехехе данъчен кредит. Смехории. Този кредит ще бъде приспаднат от начисленият от юридическото лице ДДС като продавач, ако е регистриран по ДДС, ако не, нищо не ползва.
  В цената на стоката X достатъчно косвени данъци, които се плащат от данъкоплатците (самата логистика, като дейност е достатъчно обременена с акцизни компоненти, която е елемент от цената на всяка една стока ). Виждам, че ви е доста трудно да вникнете в стопанските операции, но има време и това да се случи. А вие все пак дайте директивите.

 52. 52 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#46:"traveler1"]Хайде сега да ми обяснят "специалистите", наем ли да пускам на фирмата за тоя телефон, че го ползвам или какво?[/quote]

  Можеш да полваш лични активи за фирмени дейности. Просто няма да начисляваш ДДС за услугите извършени с личен актив

 53. 53 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#23] от "Майндърбайндър":

  Ама ти като пуснеш фактура, пак ще си начислиш ДДС. Тъй че то е все в г...Ъ...з. Ама на всичко отгоре ще внесеш и 10% Корп.данък и 5% данък дивидент. Тъй, че по добре се нацакай сам с колкото ДДС искаш и да си рахат. Макар, че доколкото познавам данъчните и по-точно техните извратени методолози веднага ще лапнат този разход за неприсъщ за дейността и оппа в чл.92 увеличение на резултата.

 54. 54 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#28] от "gost22":

  А нееее пич, НАП са по-извратени, ако ти ползваш като работник нещо на фирмата, то фирмата ще трябва да ти го сложат във фиша на заплатата и в двете страни, и като начисление и като удръжка, само че с тази разлика че върху сумата /определена например по 10ст на час/ и фирмата и ти ще трябва да плащате осигуровки. Поне това ми казаха че разправяла една от методоложките в НАП.

 55. 55 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#42] от "Hamilton F1":


  До коментар [#44] от "sanlivko":


  До коментар [#46] от "traveler1":

  Напълно разбирам справедливия Ви гняв. И аз се ядосвам! Но истината е една.
  Липсва организация на дребния и среден бизнес, която да защитава нашите интереси. Големите си имат адвокати, добре платени, които ги вадят сухи от водата.
  Ако има една такава организация с едни 30-50 хиляди члена и тя тропне по масата, дали ще се гаврят така с нас?? И веднага, като контра мярка, тази организация, трябва да поиска намаляване на данъците за работодателите, за тези които работят и събота и неделя. Защото от тяхната работа, държавата има допълнителни приходи, а те се ощетяват всякак, защото нямат време ни за почивка, ни за деца, ни за родители. Съсипват и здравето си и много по-бързо се износват, което изисква и по-ранно пенсиониране. Примерно, както е при полицаите. Първа категория труд, с двадесет заплати платени от бюджета, ама на ДЪРЖАВАТА и след 20 годи трудов стаж.
  Дали няма да им понастръхнат космите на църв@лите от данъчната администрация, ако тези 50 хиляди членове поискат това и при отказ просто спрат да плащат данъци няколко месеца? Или ще ни карат с автомати до банките?

 56. 56 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#53] от "dj_tiesto":

  Разбира се,че ще начисля ДДС и затова е по-добре държавата да си го вземе по нормален начин,а не като прави фирмите на маймуни.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2169 Весело

  [quote#54:"dj_tiesto"]А нееее пич, НАП са по-извратени, ако ти ползваш като работник нещо на фирмата, то фирмата ще трябва да ти го сложат във фиша на заплатата и в двете страни, и като начисление и като удръжка,[/quote]
  А оформено като даване под наем на съпругата ми, която не е на работа във фирмата? 10ст наем на час (или ден, за който има да си" връща", защото има преференциален гарант (аз дето работя във фирмата)... Щом закона е леко странен, то и от двете страни на барикадата могат да бъдат странни...
  Щом джипове минаваха за "служебни баничарки" ще може много неща да минат през много места. Отделно, че колкото по-неадекватен (в случая за обхват и прилагане) е един закон, то толкова повече вратички се намират за да се заобиколи или да се спазва фиктивно. Примерно може да се напълнят фирмите със стари коли, които няма да се карат (но пък ще въртят километри по документи, със всичките му разходи и консумативи), които ще компенсират взетото от държавата като "данък уикенд"... Залагам, че личната изгода отново ще победи държавната глупост. Дори ползвани за лични цели, служебните автомобили внасят ДДС от консумативите и се амортизират. А дори и да се "спестява от данъци", накрая държавата пак е на плюс, защото ДДС-то се "прихваща" от произведената стойност от фирмата. Връщането на ДДС е в сферата на ДДС-измамите, а там загубите са далеч по-големи от загубите около "данък уикенд"... Цялата схема е за хранилка (рушвети и "такса спокойствие" както и за тормозене на фирми по заповед отгоре. На Лукойл не могат да му хванат като количества за танкери, какво внася, преработва и изнася в работно време, тръгнали да хващат микрофирмите как си използвали единствените лаптоп и автомобил през уикенда — по-скоро нагло, отколкото смешно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на debeliamark
  debeliamark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#8:"b_d_s"]ГЕРБ в ролята на рекетьор[/qu
  [quote#14:"hamilton F1"]Но за компютрите, щом лаптопа не е стационарен в офиса, а се прибираш с него у дома[/quote]

  Искам да видя как ще го кажат на компанията, в която работи сестра ми, като всъщност дори извън офиса, тя продължава да работи на него - просто такава и е работата. Вярвайте ми, че ако си забрави iPhone-а и лаптопа в офиса и не е официално в отпуск, дори и събота или неделя да е ... в понеделник най-малко ще я чака глоба...

 59. 59 Профил на debeliamark
  debeliamark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#55:"razlichen123"]да им понастръхнат космите на църв@лите от данъчната администрация, ако тези 50 хиляди членове поискат това и при отказ просто спрат да плащат данъци няколко месеца?[/quote]

  Туй е революция, бре ...

 60. 60 Профил на debeliamark
  debeliamark
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#47:"dj_tiesto"]Е добре де аз например имам 2000мин на месечна такса Х, говоря с когото си искам колкото си искам, и не плащам повече от месечната си такса. Как аджеба НАП или който и да е било ще вземе да ми вземе ДДС-то когато съм говорил например с майка ми, децата и т.н. [/quote]

  Ще извадят копелдаците разпечатка на разговорите ти ... и ще извадят минутите. Друг е въпроса, ако СИМ картите на майка ти, децата, жената и другите роднини са от фирмената група!!! Тогава е по-трудно.

 61. 61 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#60] от "debeliamark":

  И какви минути аз така или иначе говоря не говоря една и съща ще ми е таксата

 62. 62 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Пак е правено на парче и с цел да се съберат приходи без оглед дали ще тормозят допълнително фирмите. Много е просто. Всеки човек има работно време. Ако е на смени или работи извънредно също се знае. Тоест ако за 24 часа хората работим 8, занимаване се с близките си 8 и спим 8 часа то можем да стигнем до обоснованото предположение, че само в 33% от времето ползваме активите на фирмата за служебни цели. Нека да приемем, че през 8те часа сън фирмените активи не се ползват нито за лични, нито за служебни цели. Значи общото правило трябва да е, че фирмите имат право 10 от 20те процента ДДС като данъчен кредит и ако искат да получат повече трябва да докажат, че работят повече от 8 часа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK