Мирослав Найденов иска да върне Съюза за стопанска инициатива в тристранката

Мирослав Найденов заедно с отцепници от ГЕРБ основа партия БАСТА през 2013 г.

© Анелия Николова

Мирослав Найденов заедно с отцепници от ГЕРБ основа партия БАСТА през 2013 г.Новият председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в първия кабинет на ГЕРБ, има амбицията да върне организацията в Съвета за тристранно сътрудничество, откъдето тя изпадна през 2012 г., защото не отговаряше на критериите за представителност. 


В интервю за "Труд" Найденов изразява мнение, че съюзът "беше изваден от този тристранен съвет с удари под кръста" (бел. ред. към онзи момент изпълнителен директор на сдуржението беше подсъдимият в процеса "Октопод" Алексей Петров). По думите на новия председател в съюза членуват 4000 фирми със 160 хил. заети, което е доста над нормативно определените критерии.


Освен това той прогнозира, че лично може да допринесе за увеличаване на членската маса на съюза. "Искам откровено да ви кажа, че една четвърт от фирмите в малкия, средния и фамилния бизнес са в сферата на портфолиото на министерството, което управлявах четири години. Това означава земеделие, горски сектор, риби, преработка на продукцията в тези сектори. Мисля, че в мое лице те са имали добър партньор, докато бях министър и немалка част от тях ще се обърнат към съюза за партньор в тяхната бизнес дейност", прогнозира Найденов. 
Най-важният му стремеж след връщането в тристранката ще е реалната защита на интересите на дребния бизнес. "Голяма част от сегашните национално представителни организации (бел. ред. Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Асоциацията на индустриалния капитал, стопанската камара и търговско-промишлената палата) са меки към някои грешки на управляващите", казва той. Според Найденов едрият бизнес има лоби в лицето на депутати, министри, медии и си решава проблемите в неформални разговори. В същото време малкият и фамилният бизнес ще бъде най-силно засегнат от нововъведенията на властта, каквито са "недоразумението данък уикенд" и идеята за по-високи местни данъци, казва той.


Факт е, че преди мен председатели са били  Валентин Моллов, Петьо Блъсков, проф. Борислав Борисов, което прави този пост доста отговорен и задължаващ, казва новият председател.  


Найденов бе един от приближените на Бойко Борисов хора в първия му мандат като министър-председател. През 2013 г. се разрази скандалът с изтеклия запис на разговор между Найденов, премиера Борисов, тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов, в който те обсъждаха как да бъде "смачкано" водено срещу министъра дело за корупция и принуда. Разследването срещу Найденов бе прекратено две години по-късно, но междувременно той напусна ГЕРБ и основа партия БАСТА. Формацията му се яви на местните избори тази година заедно с ГОРД на Слави Бинев, Земеделския народен съюз и движение "Гергьовден", обединени в коалиция "Народен съюз".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK